ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Τουρκική πίτα με κιμά (Kiymali Pide)



    Ή αλλιώς το γνωστό μας πεϊνιρλί με γέμιση κιμά. Οι τουρκικές pide, ένα παραδοσιακό φαγητό του δρόμου, είναι πίτες σε σχήμα βαρκούλας που γίνονται συνήθως γεμιστές με τυρί (peynirli) ή με κιμά (kiymali) και σερβίρονται κομμένες σε μεγάλα κομμάτια.
Υλικά (για 6 άτομα)
Για τη ζύμη
    300 γρ. + 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    1 κ.γ. αλάτι
    4 κ.γ. ξερή μαγιά
    1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
    3 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
    1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
    400 γρ. μοσχαρίσιο ή αρνίσιο κιμά (ή ανάμεικτο)
    1/2 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
    2 μέτριες ντομάτες, χωρίς τα σπόρια και κομμένες σε κύβους
    1 κ.σ. χυμό λεμονιού
    1 κ.σ. ελαιόλαδο
    1 αυγό    
    1 κ.σ. ελαιόλαδο για το λάδωμα
    αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
    1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε την ξηρή μαγιά και προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό. Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό, ανακατεύοντας με τα δάχτυλά σας. Το αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά να αφρατέψει.
    2. Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάζουμε το αλεύρι και το αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το μείγμα της μαγιάς. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ½ φλιτζάνι ζεστό νερό στο μείγμα και το δουλεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε μια ζύμη.  Ζυμώνουμε για 3-5 λεπτά, μέχρι έχουμε μια μαλακή, λεία ζύμη. Η ζύμη γίνεται κολλώδης καθώς ζυμώνουμε, οπότε ρίχνουμε και το υπόλοιπο 1 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με 1 επιπλέον κ.σ. αλεύρι για να γίνει η ζύμη μας μαλακή. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
    3. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο και πλατύ τηγάνι και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές. Τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Προσθέτουμε και τις ντομάτες, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Σβήνουμε τη φωτιά.
    4. Βάζουμε τον κιμά σε ένα μπολ και τον ανακατεύουμε μαζί με τα μαγειρεμένα λαχανικά μέχρι να συνδυαστούν καλά.
    5. Μόλις φουσκώσει η ζύμη μας, τη μεταφέρουμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Ζυμώνουμε για ένα λεπτό και στη συνέχεια τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια με τα οποία φτιάχνουμε 2 μπάλες. Ανοίγουμε τις 2 μπάλες σε δύο κομμάτια οβάλ σχήματος 20 x 40 εκ. με πάχος 1/2 εκ.
    6. Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα και τοποθετούμε τα δύο κομμάτια. Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα από πάνω, αφήνοντας 2 εκ. στις άκρες χωρίς γέμιση. Στρίβουμε τις δύο άκρες σαν να κάνουν δύο μικρές γωνίες.
    7. Σε ένα μικρό μπολ, χτυπάμε ένα αυγό και το ανακατεύουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Αλείφουμε τις άκρες της ζύμης με αυτό το μείγμα.
    8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά, έως ότου οι πίτες να ροδίσουν και γίνουν τραγανές στα άκρα. Αφού κρυώσουν, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.