ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Από τον Οκτώβριο οι «Μαγεμένες» στη ΔΕΘ



    Ο θρύλος των Μαγεμένων και οι πιο προωθημένες και αξιοθαύμαστες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων, θα εξακολουθήσουν να εντυπωσιάζουν μικρούς και μεγάλους στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης από τις 5 Οκτωβρίου 2015 έως και τις 5 Ιανουαρίου 2016.
    Μετά τη μεγάλη επιτυχία κατά τη διάρκεια της 80ης ΔΕΘ, όπου μόνο οι Μαγεμένες προσέλκυσαν 170.000 επισκέπτες (επί συνόλου 216.634 σε όλη την έκθεση), το Περίπτερο 3 ανοίγει τις πύλες του για να συνεχιστεί το «ταξίδι» στην ιστορία και στον πολιτισμό.
    Οι Μαγεμένες, τα τέσσερα αμφίπλευρα γλυπτά, οι λεγόμενες «Καρυάτιδες» της Θεσσαλονίκης, επέστρεψαν ως αντίγραφα μετά από 151 χρόνια στην γενέθλια πόλη τους. Θα παραμείνουν στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης μέχρις ότου το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με τον κεντρικό δήμο και τους φορείς αποφασίσουν πού θα τοποθετηθούν και τότε η ΔΕΘ-Helexpo θα τις χαρίσει στην πόλη.
    Η έκθεση «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων» και «Τα μουσικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων» προέρχονται από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, που λειτουργεί στο Κατάκολο και στην Αρχαία Ολυμπία και από το Μουσείο Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων και Παιχνιδιών Κώστα Κοτσανά, το οποίο βρίσκεται επίσης στο Κατάκολο.
    Η συγκεκριμένη έκθεση, ταξινομημένη σε δύο ενότητες, ακολουθεί όλες τις σύγχρονες εκπαιδευτικές αντιλήψεις της παιδαγωγικής και μουσειακής αγωγής, παρουσιάζοντας με πολύ κατανοητό και ενδιαφέροντα τρόπο το μεγαλείο της αρχαίας ελληνικής σκέψης και τεχνικής σε όλους τους μαθητές, ανεξαρτήτως σχολικής βαθμίδας.
    Η μία ενότητα περιέχει μία εξαιρετική συλλογή 40 αξιόπιστων και λειτουργικών ομοιωμάτων εφευρέσεων των αρχαίων Ελλήνων, από το «ρομπότ-υπηρέτρια» του Φίλωνος και τον υδραυλικό τηλέγραφο του Αινεία μέχρι τον «κινηματογράφο» του Ήρωνος, και από το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησιβίου και τον αστρολάβο του Πτολεμαίου μέχρι τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων.
    Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει 42 ανακατασκευασμένα λειτουργικά μουσικά όργανα των οποίων η δημιουργία βασίστηκε αποκλειστικά στην αρχαία ελληνική γραμματεία και τις αγγειογραφικές απεικονίσεις.
    Μερικά από τα εκθέματα είναι: το μονόχορδο, ο ελικώνας και το σύντονο του Πυθαγόρα, με τα οποία ο σπουδαίος φιλόσοφος μελέτησε τις μουσικές κλίμακες και απέδειξε τις μαθηματικές σχέσεις που τις καθορίζουν, η λύρα του Ερμή, η μεγαλοπρεπής κιθάρα του Απόλλωνα, η πανδούρα, η περίφημη ομηρική φόρμιγγα και η αρχαϊκή κιθάρα, η διονυσιακή βάρβιτος, η κιθάρα του Ορφέα, η πηκτίς της Σαπφούς, το τρίγωνο, η σαμβύκη, ο ελικών του Πτολεμαίου κ.ά.
    Η έκθεση στο Περίπτερο 3 τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
    Η επίσκεψη στο χώρο που βρίσκονται οι Μαγεμένες είναι δωρεάν, το εισιτήριο για την υπόλοιπη έκθεση είναι 5 Ευρώ για μεμονωμένους επισκέπτες και 4 Ευρώ/ άτομο για σχολεία, ενώ παρέχεται δωρεάν χώρος στάθμευσης.
    Το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης είναι 09:00-14:00 τις καθημερινές, την Κυριακή από τις 10:00-16:00, ενώ το Σάββατο είναι κλειστή.