ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Σάββατο 21 Μαΐου 2016

«Πολιτιστικά Τοπία: χώρος και χρόνος» (ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ)



Το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
    Σας προσκαλεί στην ημερίδα με τίτλο «Πολιτιστικά Τοπία: χώρος και χρόνος», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Μαΐου 2016 (10:00-13:00) στο Μουσείο Μετάξης, στο Σουφλί.
    Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, που φέτος έχει ως θέμα «Μουσεία και Πολιτιστικά Τοπία» και απευθύνεται σε μέλη φορέων που σχετίζονται με την εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, τον πολιτισμό και το περιβάλλον.
    Στόχος της ημερίδας είναι η προσέγγιση του πολιτιστικού τοπίου της περιοχής ως προϊόν αλληλεπίδρασης ανθρώπινου και  φυσικού περιβάλλοντος  στο πέρασμα του χρόνου. Επίσης, επιχειρείται να παρουσιαστεί ο τρόπος με τον οποίο τα μουσεία μπορούν να μεταφέρουν γνώση, μέσα από τις συλλογές τους και τις ερευνητικές και επιστημονικές τους δραστηριότητες, και  να λειτουργήσουν ως κέντρα ερμηνείας για την τοπική κληρονομιά, καθώς και ως εκπαιδευτικά κέντρα για την πολιτιστική κληρονομιά και το τοπίο.
    Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Κρατήσεις θέσεων έως 23 Μαΐου 2016
Πληροφορίες:
Μουσείο Μετάξης
Ελ. Βενιζέλου 73 Σουφλί
Τηλ. 25540 23700  (Καθημερινά 10:00-18:00,  εκτός Τρίτης)
Πρόγραμμα
10:00 – 10:20 . «Ο Πολιτισμός του Τόπου και το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης», Αγγελική Γιαννακίδου, Ερευνήτρια - Ιδρύτρια Εθνολογικού Μουσείου Θράκης 
10:20 – 10:40. «Το Σουφλί ως Πολιτιστικό Τοπίο», Νάντια Μαχά-Μπιζούμη, Δρ Λαογραφίας ΔΠΘ, Διδάσκουσα στο ΑΤΕΙ Αθηνών
 (10:40 – 11:00,  Διάλειμμα)
11:00 – 11:20. «Η αξία της Βιοποικιλότητας στην ανάδειξη πολιτιστικών στοιχείων των τοπικών κοινωνιών» ,  Αθανάσιος Μόγιας, Λέκτορας παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Δ.Π.Θ
11:30 – 12:40. «Τα Μυστικά του Δέλτα», της Δέσποινας Πανταζή (2006, 70’).  Προβολή ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο του κύκλου προβολών με τίτλο «Πολιτιστικά Τοπία, Χώρος και Χρόνος στο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ».   Στο Δέλτα του Έβρου ζουν περίπου εικοσιπέντε οικογένειες ελλήνων ψαράδων, σε πασσαλόπηκτες καλύβες μέσα στα νερά. Στο ντοκιμαντέρ καταγράφεται η ιστορία μιας ιδιαίτερης φιλίας ανάμεσα σ’ ένα ζευγάρι ελλήνων ψαράδων που ζουν εκεί και σ’ ένα ζευγάρι τούρκων ψαράδων απ’ τη μεριά της Αίνου. Καθημερινά σχεδόν, συναντιούνται στη νοητή υδάτινη γραμμή των συνόρων και βοηθούν ο ένας τον άλλον. Ο φακός παρακολουθεί αυτή την φιλία καθώς και το ταξίδι που κάνουν οι Έλληνες στην Αίνο προκειμένου να συναντήσουν τους φίλους τους για πρώτη φορά στην ξηρά. Το ντοκιμαντέρ μας μεταφέρει εικόνες της αρχαίας Αίνου αλλά κυρίως τη μαγευτική φύση και τα ψαρέματα στο Δέλτα, με αφορμή την ισχυρή φιλία αυτών των ανθρώπων, ξεκλειδώνοντάς μας τα μυστικά αυτού του τόπου.
12:40 – 13:00 Συζήτηση