ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Βρέθηκε υποβρύχιο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου με τις σορούς 71 στρατιωτών.



    Μια ομάδα δυτών με επικεφαλής τον Μάσσιμο Ντομένικο Μπορντόνε, ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στην αναζήτηση ναυαγίων, εντόπισε το χαμένο βρετανικό υποβρύχιο T-class, του HMS P 311, την Κυριακή.
    Το ναυάγιο εντοπίστηκε σε βάθος 100 μέτρων, κοντά στο νησί Ταβολάρα, στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Σαρδηνίας.
    Ο επικεφαλής της ομάδας αντιλήφθηκε πως είχαν εντοπίσει το εξαφανισμένο υποβρύχιο όταν βρέθηκαν μπροστά στη σκιά του 84 μέτρων μήκους, 8 μέτρων πλάτους ναυαγίου, όταν πλησίασε σε βάθος 80 μέτρων.
    "Το πρώτο που σκέφτηκα ήταν η μοίρα αυτών των ανδρών που συνάντησαν το θάνατό τους εκεί κάτω" δήλωσε στην La Nuova Sardegna.
    Ήταν στις 28 Δεκεμβρίου του 1942, όταν το HMS P311 έφυγε από την Μάλτα έχοντας λάβει την εντολή να καταστρέψει τα ιταλικά θωρηκτά 'Trieste' και 'Gorizia', τα οποία είναι βρίσκονταν αγκυροβολημένα στο λιμάνι της La Maddalena, στο ομώνυμο νησί στα ανοιχτά της βόρειας ακτής της Σαρδηνίας. Αλλά το υποβρύχιο εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος στέλνοντας το τελευταίο σήμα στις 31 Δεκεμβρίου 1942.

    Η εξαφάνισή του αναφέρθηκε στις 8 Ιανουαρίου, όταν απέτυχε να επιστρέψει στη βάση και αργότερα δηλώθηκε ως βυθισμένο. Πιστεύεται πως το πλοίο βυθίστηκε όταν έπεσε σε νάρκη στον κόλπο της Όλμπια περίπου στις 2 Ιανουαρίου 1943.
    Η ομάδα αναφέρει πως το ναυάγιο είναι σε άριστη κατάσταση, με μόνο την πλώρη να φέρει ζημιές από την έκρηξη. Κατά πάσα πιθανότητα, οι ειδικοί λένε πως οι εσωτερικοί θάλαμοι του πλοίου δεν έχουν πλημμυρίσει, καθώς βυθιζόταν. "Μάλλον βυθίστηκε, με τον αέρα να έχει σφραγιστεί στο εσωτερικό του, που σημαίνει πως το πλήρωμα πρέπει να πέθανε από έλλειψη οξυγόνου" δήλωσε ο Μπορντόνε.
    Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος του Βασιλικού Ναυτικού, δήλωσε πως το HMS P311 δεν τίθεται θέμα να μετακινηθεί από τον βυθό της θάλασσας.
    Χαρακτηριστικά ανέφερε πως, "Τα ναυάγια ανασύρονται μόνο αν υπάρχουν εξαιρετικοί ιστορικοί ή λειτουργικοί λόγοι."