ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΑΤΟΥΑΖ



Η  απόλυτη Ελευθερία  ή  η απόλυτη Αιχμαλωσία  και  Απώλεια;;;;;;
Δημήτρης Α. Μουρτζούκος Ταξίαρχος  ε.α. Μηχανολόγος Μηχ. ΕΜΠ
    Το τατουάζ (δερματοστιξία) έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, κυρίως στη νέα γενιά, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και εκφράζει την απόλυτη και αχαλίνωτη αίσθηση της ελευθερίας του ανθρώπου και της ανάλογης διαθέσεως του σώματός μας κατά την επιθυμία εκάστου και ανάλογα με την κοινωνική και πνευματική κατάρτιση του καθενός μας.
    Είναι όμως έτσι;;
    Το θέμα θα το αναλύσουμε, συνοπτικά βέβαια, αλλά θα το προβάλλουμε σε τρείς διαστάσεις, ήτοι:
Την Υλική
Την Αισθητική και
Την Πνευματική.
    1/ Η  Υλική διάσταση αφορά στις επιπτώσεις που έχει στο σώμα μας και στην υγεία μας η απερίσκεπτη και επιπόλαιη αυτή ενέργεια για τη ζωή μας.
    Σύμφωνα με έρευνα από τα χημικά εργαστήρια του Εθνικού Κέντρου Τοξικολογικών Ερευνών των ΗΠΑ, έχουν εντοπιστεί χαμηλά επίπεδα καρκινογόνων ουσιών στο μελάνι του τατουάζ. Ο κίνδυνος είναι ο έξής: Το μελάνι που εγχύεται βαθιά κάτω από την επιδερμίδα, προκαλεί την αντίδραση του δέρματος προστατευτικά, συμπυκνώνοντας την χρωστική ουσία ως ξένη μάζα σε πυκνό ινώδη ιστό, ενώ τα υπολείμματα του μελανιού που ξεφεύγουν μέσα στο δέρμα, μεταφέρονται με το αίμα στους γειτονικούς λεμφαδένες. Το μελάνι δε, περιέχει μεν καρκινογόνα μόρια σε χαμηλή μεν περιεκτικότητα, αλλά επικίνδυνα. Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει την ποιότητα των μελανιών που χρησιμοποιούνται, γι’ αυτό και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) της Αμερικής (πόσο μάλλον στην Ελλάδα) δηλώνει ότι δεν μπορεί ελέγξει τη βιομηχανία των τατουάζ.  
    Στην πραγματικότητα, κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι ακριβώς περιέχουν τα πολυάριθμα εμπορικά, αλλά και σπιτικά κατασκευασμένα, πολλές φορές, μελάνια. Πολλά περιέχουν επικίνδυνους διαλύτες και μέταλλα, όπως ο μόλυβδος και ο υδράργυρος, αλλά και μια σειρά από ιδιαίτερα επικίνδυνα υλικά για την υγεία, όπως μελάνια για εκτυπωτές ηλεκτρονικών υπολογιστών ή προσμίξεις από χρώμα αυτοκίνητων – τα οποία είναι άκρως απαγορευτικά για έγχυση στο ανθρώπινο δέρμα.
    Προκαλούν επίσης πολύ συχνά σοβαρές ασθένειες, μέχρι και καρκίνο.
    Αλλεργικές αντιδράσεις και μολύνσεις του δέρματος μπορεί να εμφανιστούν μετά από ένα «χτύπημα» τατουάζ. Παρόλον ότι  μπορεί να είναι και τυχαίο, ωστόσο, καρκίνοι του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων των μελανωμάτων, έχουν αναφερθεί πολύ συχνά μέσα στις περιοχές των τατουάζ. Το FDA προειδοποιεί για τον κίνδυνο που υπάρχει στα εργαστήρια των τατουάζ για μετάδοση ιών όπως HIV, αλλά και ηπατοκυτταρικό καρκίνο-που προκαλείται από την ηπατίτιδα C.
    Εξαιτίας αυτού του κινδύνου, οι τράπεζες αίματος απαγορεύουν συνήθως σε ανθρώπους που έκαναν τατουάζ τους τελευταίους 12 μήνες, να γίνουν δότες αίματος. Το FDA προειδοποιεί επίσης, ότι αν κάποιοι ασθενείς κάνουν μαγνητική τομογραφία, τα τατουάζ τους μπορεί να διογκωθούν ή να καεί το δέρμα τους, μια συνέπεια που πιθανότητα να συνδέεται με το μέταλλο που υπάρχει σε ορισμένα μελάνια.
    Τα τατουάζ κρύβουν σοβαρούς κινδύνους για τις εγκύους, διότι η αφαίρεση τατουάζ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι καλή ιδέα. Επίσης, κάποιοι αναισθησιολόγοι έχουν, επίσης, εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την επισκληρίδιο αναισθησία, που μπορεί να χρειαστεί να κάνει κάποια γυναίκα, ιδιαίτερα στον τοκετό, κι αυτό έχει να κάνει κυρίως με τις γυναίκες που έχουν κάνει τατουάζ πάνω στην σπονδυλική τους στήλη, στο ύψος της μέσης. Υπάρχει δε η πιθανότητα, όπως λένε οι γιατροί, η βελόνα να μεταφέρει χρωστική ουσία στο εσωτερικό της σπονδυλικής στήλης και στον μυελό των οστών.
    2/  Η  Αισθητική  διάσταση  αφορά στις συνέπειες που έχει στο κοινωνικό μας περιβάλλον η ζωγραφική πάνω στο σώμα μας  υπό μορφήν  ΄΄γκράφιτι΄΄ με διάφορα σχέδια (σατανικά ή όχι) του τατουάζ, τα οποία σου δίνουν την εντύπωση ότι  αντικρύζεις έναν λερωμένο τοίχο, αντί για ένα όμορφο και τέλειο ανθρώπινο σώμα. Η αξία του δε στα μάτια της κοινωνίας, είναι ίδια με την αξία ενός παραχαραγμένου χαρτονομίσματος στα μάτια ενός ταμία της Τράπεζας που δίδεται προς εξαργύρωση.
    Πολλοί άνθρωποι έχουν μετανοιώσει  για την απερισκεψία τους, αλλά αυτό αποτελεί μεν στη σκέψη τους ένα κακό παρελθόν, το οποίο όμως  τους έχει στιγματίσει  για πάντα και καθιστά σχεδόν αδύνατη την αφαίρεση του τατουάζ.
    Πάνω από το 50 % των ατόμων που έχει κάνει τατουάζ, αργότερα το μετανιώνει και θα προτιμούσε να μην το είχε κάνει. Αυτό το εκφράζουν οι νέοι όταν επισκέπτονται έναν δερματολόγο για να αφαιρέσουν ένα τατουάζ, μία διαδικασία επώδυνη, αλλά και δαπανηρή. Σε τεύχος του Archives of Dermatology, ερευνητές από το Κέντρο Επιστημών Υγείας του Texas Tech University αναφέρουν σε έρευνα, σχετική με το τι οδηγεί κάποιον να αφαιρέσει ένα τατουάζ ότι:
            * το τατουάζ δεν τον εκφράζει στο παρόν, καθώς αναφέρεται σε κατάσταση του παρελθόντος
            * δημιουργεί προβλήματα με τα ρούχα και την εμφάνιση
            * προκαλεί αμηχανία,
            * αλλά και ανησυχία ότι το τατουάζ θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη δουλειά ή την καριέρα του.
            Ίσως, λοιπόν, δεν αποτελεί έκπληξη το ότι τα περισσότερα άτομα που ζητούν αφαίρεση τατουάζ είναι γυναίκες, οι οποίες φαίνεται ότι αισθάνονται περισσότερο ψυχολογική δυσφορία, χαρακτηρίζοντας το τατουάζ τους, σαν στίγμα.
     Η αφαίρεση του τατουάζ, ακόμη και εάν γίνει, στις απλούστερες των περιπτώσεων, αφήνει στο δέρμα μια τοξική χωματερή. Αυτό μπορεί να γίνει με χειρουργική εκτομή ή βαθιά τριβή του δέρματος, με αποτέλεσμα να απαιτείται στη συνέχεια, μεταμόσχευση δέρματος. Υπάρχει όμως και το λέιζερ, το οποίο δεν είναι εντελώς αθώο. Στην καλύτερη περίπτωση μετά από πολύμηνη θεραπεία με λέιζερ, το τατουάζ μπορεί να εξασθενίσει σταδιακά κι αυτό να ακούγεται εύκολο. Όμως, στην πραγματικότητα η διαδικασία αφαίρεσης με λέιζερ, η οποία καταστρέφει τη χρωστική ουσία με καυτή θερμότητα, ενεργοποιεί χημικές αντιδράσεις που δημιουργούν καρκινογόνα μόρια με την μετάλλαξη των προϊόντων της διάσπασης του μελανιού, τα οποία στη συνέχεια απορροφώνται από το σώμα. Πρόσφατα, Γερμανοί επιστήμονες ανέφεραν ότι οι συγκεντρώσεις των τοξικών μορίων από κόκκινες και κίτρινες χρωστικές αυξάνεται έως 70 φορές μετά την ακτινοβολία λέιζερ. Και όσο μεγαλύτερο είναι το τατουάζ, τόσο μεγαλύτερη είναι και η εκπομπή τοξικών.
    3/  Η  Πνευματική  Διάσταση αφορά στις παραπέρα συνέπειες που έχει το τατουάζ για την αιώνια  ζωή, ιδιαίτερα δε για έναν Ορθόδοξο Χριστιανό, ο οποίος έχει βαπτισθεί, έχει μυρωθεί και χρισθεί με το Άγιο Μύρο εις το Όνομα της Αγίας Τριάδος.
    Το σώμα μας,  όπως είναι γνωστόν, είναι θεόπλαστον και αποτελεί κατοικητήριον του Αγίου Πνεύματος, διότι αποτελεί τον έμψυχο ναόν της Αγίας Τριάδος και μας δόθηκε ΄΄επί δανεισμώ΄΄ θα έλεγε κάποιος από τον Δημιουργό και Πλάστην  μας, προκειμένου να ασκηθούμε μέσα σε αυτό, με βάση τις ανάγκες της ύλης, στην εγκράτεια, στην πίστη, στην υπακοή, στην πειθαρχία, στην υπομονή και στο θέλημα του Θεού γενικότερα, έτσι ώστε να  κερδίσουμε την αιώνια Βασιλεία μετά από έναν επιτυχημένο αγώνα.
    Η δερματοστιξία, εξάλλου, είναι απαγορευμένη από τον ίδιον τον Κύριον, με τα λόγια Του που καταγράφονται στην Αγία Γραφή:
«καὶ ἐντομίδας οὐ ποιήσετε ἐπὶ ψυχῇ ἐν τῷ σώματι ὑμῶν καὶ γράμματα στικτὰ οὐ ποιήσετε ἐν ὑμῖν· ἐγώ εἰμι Κύριος ὁ Θεὸς ὑμῶν» (Λευ. 19,28). (Δεν θα κάμετε εντομάς στο σώμα σας, ούτε θα χαράξετε γράμματα στο δέρμα σας. Εγώ είμαι Κύριος ο Θεός σας).
    Η άποψη ότι ΄΄δικό μου είναι το σώμα και το κάνω ότι θέλω΄΄ είναι παιδαριώδης και μάλιστα νηπιακή, διότι όπως είναι γνωστό ούτε η επιστήμη είναι ικανή να κατασκευάσει μία τρίχα από αυτό το σώμα, πολύ δε περισσότερο ο καθένας μας. Το σώμα μας καθρεπτίζει την Πανσοφία του Δημιουργού και Πλάστη μας, του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού, στον οποίο και ανήκει η ιδιοκτησία του σώματός μας, Αυτός μας δίνει κατά τη γέννησή μας ένα σώμα όμορφο ή άσχημο πλήρες ή ανάπηρο, υγιές ή ασθενικό. Όλοι εμείς που νομίζουμε ότι κάνουμε ότι θέλουμε το σώμα μας, αδυνατούμε όμως να αντικαταστήσουμε ένα μέλος μας όταν κοπεί σε ένα ατύχημα, ή να το διορθώσουμε εάν είναι εκ γενετής ανάπηρο. Ο Απ. Παύλος μας λέγει: << ουκ οίδατε ότι τα σώματα Υμών μέλη Χριστού εστί;>>, οπότε οποιαδήποτε παραποίηση του σώματός μας αποτελεί σοβαρότατον αμάρτημα.
    Πως θα παρουσιασθούμε μπροστά στο Θεό με τα στίγματα του τατουάζ, τα οποία μπορεί να περιέχουν και σατανικά μηνύματα;; Τι δικαιολογία θα του πούμε όταν μας ρωτήσει γιατί καταστρέψαμε το δώρο που μας έκανε;;
    Εδώ, κατά την άποψή μου,  κρύβεται ο εγωϊσμός μας ο οποίος προέρχεται εκ του πονηρού και ανθρωποκτόνου δαίμονος και τίποτε άλλο.
    Ας έλθουμε εις εαυτόν, αγαπητοί φίλοι και φίλες, όπως λέγει η Αγία Γραφή, ήτοι ας λογικευθούμε και ας αναζητήσουμε το δρόμο προς την σωτηρία μας , απορρίπτοντας τους πειρασμούς της Νέας Εποχής….του Αντιχρίστου που έρχεται, διότι η αποδοχή της εφαρμογής μεθόδων σαν το τατουάζ, όχι μόνο δεν μας οδηγούν στην απόλυτη ελευθερία, αλλά αντίθετα μας εγκλωβίζουν στη μέγγενη της απόλυτης αιχμαλωσίας και κατά συνέπεια στην απώλεια.
    Καλόν είναι, μετά από τα προαναφερθέντα, να επανεξετασθεί με περισσότερη σοβαρότητα το θέμα του Τατουάζ από αυτούς που  έχουν αποφασίσει να το υλοποιήσουν ή από αυτούς που το σκέπτονται ακόμη.  Όσοι δε το έχουν ήδη εφαρμόσει στο σώμα τους ας κάνουν μετάνοια και εξομολόγηση μήπως και συγχωρηθούν από τον Πολυεύσπλαχνο Κύριό μας.