ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Tι φοβούνται οι τράπεζες;



Γράφει ο Νίκος Κούτρικας, Οικονομικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕΑ
    Οι αλλαγές στην σύνθεση των Ελληνικών τραπεζών αλλάζουν το τοπίο των χρηματοδοτήσεων στην χώρα μας. Η αποχώρηση του   Μιχ. Σάλλα από το τιμόνι της Πειραιώς αλλά και οι αναμενόμενες αλλαγές των διοικήσεων στις υπόλοιπες τράπεζες δείχνουν ότι ένα νέο τοπίο διαγράφεται στον τραπεζικό κλάδο και στην αντιμετώπιση της επιχειρηματικότητας στην χώρα μας. Να σημειωθεί ότι στην τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρηματικών δανείων ενώ το υπόλοιπο μερίδιο έχουν οι άλλες εμπορικές τράπεζες.
Η παρατεταμένη κρίση φοβίζει τις τράπεζες
    Είναι αλήθεια ότι οι τράπεζες μπαίνουν σε νέους ρυθμούς πιο αυστηρούς που επιβάλλουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες του SSM. Η παρατεταμένη κρίση που βιώνουμε ακουμπά άμεσα τα τραπεζικά ιδρύματα αφού φοβούνται τις επιχειρήσεις που δεν θα αντέξουν άλλο... την κρίση.
    Το σίγουρο είναι ότι έχει γίνει η πρώτη καταγραφή των προβλημάτων και των επιχειρήσεων που έχουν πρόβλημα αφού οι περισσότερες έχουν υπαχθεί στο ειδικό καθεστώς λειτουργίας.
Μεγάλες επιχειρηματικές αλλαγές αναμένονται το 2016-7
    Οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το β΄εξάμηνο του 2016 και το 2017 θα προκύψουν μεγάλες αλλαγές που θα φέρουν έντονη συγκέντρωση στον επιχειρηματικά κλάδο.
    Οι τράπεζες γνωρίζοντας τα προβλήματα-αδιέξοδα που προκύπτουν από πιθανή αλυσίδα πτωχεύσεων επιφυλάσσονται για τις μελλοντικές τους κινήσεις.
Μεγάλο πρόβλημα η περίπτωση του Μαρινόπουλου
    Όσο και να φαίνεται περίεργο δεν ανησυχεί τις τράπεζες η χρηματοδότηση της επιχείρησης αλλά η αλυσίδα των πτωχεύσεων που πιθανά θα προκαλέσει στους προμηθευτές της που είναι της τάξεως των 500 εκ. ευρώ. "Μαύρο παράδειγμα" η πτώχευση του τηλεοπτικού καναλιού ALTER κατά το παρελθόν που οδήγησε σε κλείσιμο πολλών διαφημιστικών εταιρειών. Κάτι το οποίο παρόμοια μπορεί να δημιουργήσει και η Μαρινόπουλος με την διαφορά ότι εδώ θα διαταραχθεί και ο παραγωγικός ιστός της χώρας λόγο του όγκου της εταιρείας.
Σε αχαρτογράφητα νερά η μη αδειοδότηση του MEGA
    Η κυβέρνηση άθελά της ή ηθελημένα άνοιξε (...με σκοπό τον έλεγχο των τηλεοπτικών καναλιών) μια κρίση στον κλάδο αφού μετά από 27 και κάτι χρόνια λειτουργίας του "καλύτερου" τηλεοπτικού σταθμού MEGA απέκλεισε το κανάλι από τις τηλεοπτικές άδειες χωρίς να λάβει υπ όψιν της την τεχνογνωσία-τις εγκαταστάσεις λειτουργίας του καθώς και το ανθρώπινο δυναμικό του σταθμού!
    Οι τράπεζες καλούνται τώρα να βρουν λύση εξυπηρέτησης των δανείων τους σε ένα κανάλι που δεν θα έχει άδεια!
    Οι οικονομικές συνέπειες δεν μπορούν να καταγραφούν πρακτικά όπως είναι λογικό. Εδώ πρέπει να σημειωθεί και να αναφερθεί επίσης και πάλι η αρνητική εμπειρία του ALTER.
Στα 388 εκ ευρώ οι υποχρεώσεις της Euromedica
    Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας φθάνουν τα 207 εκ. ευρώ και οι συναντήσεις δίνουν και παίρνουν με τους τραπεζίτες για να εξευρεθεί λύση αφού η Euromedica ελέγχει ένα ποσοστό, με το υπόλοιπο να είναι στον έλεγχο γιατρών, εταιρειών, ιδιωτών μετόχων κα.
Εκδοτική εταιρία, μεγάλη αλυσίδα παπουτσιών και εταιρεία πώλησης ΙΧ αναζητούν τραπεζική λύση
    Οι καλά γνωρίζοντες τον εκδοτικό χώρο ξέρουν ότι ....μεγάλος εκδοτικός όμιλος αναζητά λύση με απειλή το κλείσιμό του ενώ μεγάλη και γνωστή αλυσίδα λιανικού εμπορίου παπουτσιών και ειδών ένδυσης χρωστά 80 εκ ευρώ εξαιτίας της μεγάλης πτώσης στην ζήτηση . Ενώ αντίστοιχα στην αγορά των αυτοκινήτων παρουσιάζεται ανάλογο πρόβλημα σε δύο εταιρείες που έχουν πρόβλημα με τις τράπεζες.
Η κυβέρνηση αγνοεί τις συνέπειες
    Η κυριότερη συνέπεια που φοβούνται οι τραπεζίτες είναι το "ντόμινο" των πτωχεύσεων κι οι συνέπειες τους στην οικονομία.
    Το σίγουρα είναι ότι η κακή αρχή έχει γίνει με την κυβέρνηση να "διατυμπανίζει" την ανάπτυξη του... 2017 !!!
    Η δεύτερη συνέπεια είναι η ανεξέλεγκτη ανεργία των πολιτών αφού στις επιχειρήσεις που "κινδυνεύουν" εργάζονται κυρίως στο λιανεμπόριο μεγάλος αριθμός εργαζομένων όπου η πτώχευση θα επηρεάσει ακόμα και το ΑΕΠ της χώρας!
Συμπέρασμα
    Όσο οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν τίποτα και η πολιτική της κυβέρνησης συνεχίζεται έτσι ανεξέλεγκτα τόσο θα "πέφτουν" ελληνικές επιχειρήσεις και θα δημιουργούνται ολιγοπώλια στην αγορά.Με τις τράπεζες έτσι και τα capital control δυσκολεύονται τα πράγματα!
   
Χρειάζονται τομές και μια.... διαφορετική πολιτική.