ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Μπουλντόζες κατεδαφίζουν τον καταυλισμό και «ξηλώνουν» τις σκηνές στην Ειδομένη.



ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΦΑΓΗΤΟΥ
Δηλαδή, τι θέλουν τώρα, να πανηγυρίσουμε?
Το ότι κάνουν τώρα τα αυτονόητα που έπρεπε να κάνουν πρίν από μήνες, δεν σημαίνει τίποτα ?
Και γιατί τους πάνε στην Βόρεια Ελλάδα? Είναι πιο κοντά ?????
http://roykoymoykoy.blogspot.gr/
της Μαρίνας Νικολάκη
    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα  η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης με αρκετές εκατοντάδες πρόσφυγες να έχουν ήδη μεταφερθεί από τον καταυλισμό που για πάρα πολύ καιρό ζούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες.
    Στο μεταξύ όπως μεταδίδουν ακτιβιστές που βρίσκονται στην περιοχή, οι μπουλντόζες έχουν φτάσει ήδη στην Ειδομένη ώστε να γκρεμίσουν τις σκηνές που έφτιαξαν οι πρόσφυγες που ζούσαν εκεί.
    Σύμφωνα με tweet ενός ακτιβιστή μάλιστα, έχει σταματήσει και η διανομή του φαγητού. Oι μετανάστες έχοντας καταλάβει πλέον ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν τα σύνορα έχουν δείξει προθυμία μέχρι στιγμής στο να μεταβιβαστούν σε άλλη περιοχή.
    Από τα ξημερώματα άρχισε η επιχείρηση απομάκρυνσης των προσφύγων από τον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης προκειμένου να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας.
    Η περιοχή γύρω από τον καταυλισμό έχει αποκλειστεί, ενώ στο σημείο βρίσκονται λεωφορεία για να επιβιβαστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες.
    Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλία, αλλά και διμοιρίες των ΜΑΤ που μετακινήθηκαν από την Αττική.
    Σύμφωνα με την Αστυνομία συνολικά 269 άνθρωποι έχουν αναχωρήσει με 7 λεωφορεία για οργανωμένες δομές φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.
    Σύμφωνα με το Reuters άλλα 12 λεωφορεία βρίσκονται σε αναμονή.
    Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. δεν προβλέπει τη χρήση βίας, αλλά θα καταβληθεί προσπάθεια οι περίπου 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες της Ειδομένης να πειστούν να εγκαταλείψουν τον άτυπο καταυλισμό, προκειμένου να φιλοξενηθούν σε κάποια οργανωμένη δομή, απ' όπου θα δρομολογήσουν τις διαδικασίες ένταξής τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και αίτησης χορήγησης ασύλου.
    Η πρόσβαση σε δημοσιογράφους απαγορεύτηκε και επιτρέπεται μόνο στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, δηλαδή την ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
    Η διαδικασία απομάκρυνσης των προσφύγων ξεκίνησε από τις σκηνές, που βρίσκονται διάσπαρτες σε χωράφια του άτυπου καταυλισμού, προς την πλευρά του οικισμού της Ειδομένης, ενώ σταδιακά θα εξελιχθεί με κατεύθυνση τις σιδηροδρομικές γραμμές.
    Οι πρόσφυγες και μετανάστες διαχωρίζονται ανάλογα με την εθνικότητά τους.
    Τα περισσότερα λεωφορεία κατευθύνονται προς τη Σίνδο και την εκεί δομή που έχει δημιουργηθεί σε πρώην βιομηχανική εγκατάσταση.
    Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, ανέφερε ότι την τελευταία εβδομάδα μετακινήθηκαν 2.500 άτομα από την Ειδομένη προς κέντρα φιλοξενίας και χθες μερικές εκατοντάδες. Όπως διευκρίνισε, υπάρχουν επτά στεγασμένοι χώροι και δύο με σκηνές που είναι επαρκείς και αξιοπρεπείς για να διαμείνουν οι πρόσφυγες.
    Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά και στο Ελληνικό, ο κ. Κυρίτσης σημείωσε ότι κατασκευάζονται χώροι φιλοξενίας στην Ελευσίνα, στη Νίκαια και στα Οινόφυτα για να μεταφερθούν οι πρόσφυγες.