ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Κυριακή 1 Μαΐου 2016

Πεντάγωνο: Δεν ήταν έγκλημα πολέμου η επίθεση σε νοσοκομείο του Αφγανιστάν.



Από πότε ο βομβαρδισμός Νοσοκομείου, έστω του εχθρού, έστω ‘’κατά λάθος’’, δεν είναι ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ?
Η υποκρισία σε όλο το μεγαλείο της.
’Βάφτισαν το κρέας… ψάρι’’, για να το φάνε και να μην τους κάτσει στο λαιμό !
Με 6.000 $ ‘’το κομάτι’’, νομίζουν πως ‘’καθάρισαν’’.
Η Ιστορία ξαναγράφεται. Ούτε το Άουσβιτς, ούτε ο τορπιλισμός του ‘’Βρεττανικού’’ ( πλωτό νοσοκομείο ) ούτε…. Ούτε…ούτε αυτά είναι εγκλήματα.
Ήταν…. ‘’ανθρώπινα λάθη’’ και ‘’παράπλευρες απώλειες’’.
Ούστ από εδώ, αλήτες…..
wikimedia
    Η έρευνα που διεξήχθη από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο αεροπορικός βομβαρδισμός ενός νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα πέρσι στο Αφγανιστάν δεν συνιστά έγκλημα πολέμου αλλά προκλήθηκε από ορισμένους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπινου λάθους.
    Στον βομβαρδισμό αυτό, στις 3 Οκτωβρίου 2015, σκοτώθηκαν 42 άνθρωποι και άλλοι 37 τραυματίστηκαν.
    Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι ορισμένα μέλη των ενόπλων δυνάμεων «δεν τήρησαν τους κανόνες εμπλοκής και τη νομοθεσία περί ένοπλων συγκρούσεων» όμως δεν εξάγεται το συμπέρασμα ότι «αυτές οι παραλείψεις ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου», δήλωσε ο στρατηγός Τζόζεφ Βότελ στους δημοσιογράφους.
    Σύμφωνα με τον στρατηγό, δεν πρόκειται για έγκλημα πολέμου γιατί κανείς από τους στρατιωτικούς που ενεπλάκησαν στην υπόθεση δεν γνώριζε ότι ο στόχος του βομβαρδισμού ήταν ένα νοσοκομείο.
    Σύμφωνα με την έκθεση των ενόπλων δυνάμεων έχουν δοθεί αποζημιώσεις σε περισσότερους από 170 ανθρώπους και οικογένειες θυμάτων ενώ εγκρίθηκε ένα κονδύλι ύψους 5,7 εκατομμυρίων δολαρίων για να ξαναχτιστεί το νοσοκομείο. Ο Βότελ διευκρίνισε ότι καταβλήθηκαν 3.000 δολάρια στον καθένα από τους τραυματίες και 6.000 στους συγγενείς των νεκρών.
    Η έρευνα του υπουργείου Άμυνας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το επεισόδιο αυτό προκλήθηκε «από ακούσια ανθρώπινα λάθη, διαδικαστικά λάθη και αστοχία του εξοπλισμού». Παράγοντες που οδήγησαν στο τραγικό λάθος ήταν επίσης η κόπωση και «ο εντατικός ρυθμός» των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
    Στην έκθεση αναφέρεται ότι ελήφθησαν πειθαρχικά μέτρα σε βάρος 12 στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, όπως υποχρεωτική αργία, απομάκρυνση από διοικητική θέση ή εντατική επανεκπαίδευση.
    Η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο παρελθόν εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο το πλήγμα αυτό οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει σχολιάσει τα συμπεράσματα της έρευνας.
    Ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για την υπόθεση και ότι το Πεντάγωνο έχει προτείνει μεταρρυθμίσεις για να αποφευχθούν τυχόν παρόμοια γεγονότα στο μέλλον.