ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Κατρούγκαλος: Θα μειωθούν παροχές που δεν είναι συντάξεις.



Ο Μπενίτο ξαναχτυπά !
Και αρχίζει τα ‘’δικηγορίστικα’’ που άλλα λένε και άλλα εννοούν!
’Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το ύψος των συντάξεων’’ από τη μια, ‘’θα μειωθούν ορισμένες παροχές’’ από την άλλη!
Η Αριστερή προοπτική της ‘’προστασίας’’ είναι η εξής.
Εάν θέλουν να προστατέψουν δέκα μπάλες άχυρα με συρματόπλεγμα, και αυτό δεν επαρκεί, αντί να προσθέσουν συρματόπλεγμα, αφαιρούν άχυρο !
ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΜΑΣ ΚΟΡΟ’Ι’ΔΕΥΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΠΩΣ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΚΟΡΟ’Ι’ΔΙΑ !
    Τέτοια περίπτωση αποτελεί το μέρισμα του Μετοχικού Ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων, στη χρηματοδότηση του οποίου συμμετείχε έσοδο ως ποσοστό επί των δημοσίων συμβάσεων.
    Τη δέσμευση ότι οι κύριες συντάξεις δεν θα μειωθούν επανέλαβε, με νέες του δηλώσεις το Σάββατο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος περιέγραψε τους βασικούς άξονες της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.
    Ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως η μεγάλη
καινοτομία του νόμου είναι η καθιέρωση αρχών ισονομίας για όλους, σημειώνοντας μάλιστα ότι όσοι έχουν μηνιαίο εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ, θα πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη με τη μεταρρύθμιση αυτή από ό,τι με το παλαιό σύστημα.
    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι καμία μείωση δεν θα έχουν και ως προς τις επικουρικές, όσοι συνταξιούχοι έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης 1.300 ευρώ και κάτω, που αποτελούν πάνω από το 90% του συνόλου.
    «Προφανώς, δεν είμαστε ικανοποιημένοι με το ύψος αυτών των συντάξεων», παραδέχεται ο κ. Κατρούγκαλος, εκφράζοντας, ωστόσο, την αισιοδοξία ότι η ρήτρα ανάπτυξης που έχει προβλεφθεί, θα επιτρέψει την άνοδο των συντάξεων μαζί με την άνοδο της οικονομίας.
    Πάντως, ο υπουργός Εργασίας παραδέχτηκε ότι «θα μειωθούν ορισμένες παροχές, που δεν αποτελούν συντάξεις, γιατί χρηματοδοτούνταν από κοινωνικούς πόρους, που καταργήθηκαν ήδη από το 2014, πριν δηλαδή τη δική μας κυβερνητική θητεία. Τέτοια περίπτωση αποτελεί, για παράδειγμα, το μέρισμα του Μετοχικού Ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων, στη χρηματοδότηση του οποίου συμμετείχε έσοδο ως ποσοστό επί των δημοσίων συμβάσεων».
    Μεταξύ άλλων θεμάτων, ο υπουργός Εργασίας σχολίασε ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από απολύσεις, αλλά από νέες θέσεις εργασίας, επισημαίνοντας ότι η απαίτηση του ΔΝΤ για ομαδικές απολύσεις είναι απολύτως ιδεοληπτική.
    Την ίδια ώρα, ερωτηθείς για τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, απάντησε ότι ο αυτόματος μηχανισμός προτάθηκε, «για να εξουδετερώσουμε το παράλογο αίτημα του ΔΝΤ για λήψη προκαταβολικών μέτρων από τώρα για το 2018». Όπως διευκρίνισε, θα τίθεται σε εφαρμογή, αν και μόνο η χώρα δεν πετύχει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπονται στη συμφωνία του καλοκαιριού, πράγμα, που «δεν θα συμβεί, γιατί ήδη κινούμαστε πάνω από τους στόχους».
    Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, θα προστατευθούν, όπως είναι η πάγια δέσμευση της κυβέρνησης, μισθοί και συντάξεις.​