ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Ανακοίνωση Αποφοίτων ΣΣΑΣ σχετικά με την συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας κ. Κατρούγκαλο την Τρίτη 21/6/2016



    Με πρωτοβουλία του Δ.Σ. της Ε.Α.Α.Α. , επισκεφθήκαμε σήμερα τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης  κ.Κατρουγκαλο,στο γραφείο του στο Υπουργείο (Το Σύνδεσμο Αποφοίτων ΣΣΑΣ  εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Ι. Αντωνιάδης, ως Οικονομικός Σύμβουλος των Ε.Α.Α.).
    Ο Υπουργός ήταν εξ αρχής κατηγορηματικός ως προς το ότι οι Στρατιωτικοί , εν ενεργεία και εν αποστρατεία, είναι οι πλέον αδικημένοι, ως εργασιακή ομάδα, έχοντας υποστεί τις περισσότερες κυρώσεις , ως προς τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, ενώ στην επιμέρους ανάλυση των θεμάτων-προβλημάτων, που του ανεδείχθησαν,  μας γνωστοποίησε τα παρακάτω :
      -Δεν πρόκειται να αλλάξει το καθεστώς υπαγωγής των στελεχών των Ε.Δ. & Σ.Α. στον Ε.Φ.Κ.Α., όπως ακριβώς   προβλέπεται στο ν.4387/2016.
      -Συμφώνησε με την πρότασή μας, προκειμένου η Ολομέλεια του Εθνικου Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλειας (ΕΣΥΚΑ)   στελεχωθεί και από έναν εκπρόσωπό μας
      -Μας ενημέρωσε πως για να αποφευχθούν περιπτώσεις υπαγωγής (από 1/7/2016) στο νέο τρόπο υπολογισμού των   συνταξίμων αποδοχών, είχαν ήδη δοθεί κατευθύνσεις σε συνεργασία με το Υ.ΕΘ.Α., για να υπογραφούν τα σχετικά ΦΕΚ   αποστρατείας πριν την ανωτέρω ημερομηνία, παράλληλα με τις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί , για το νέο μισθολόγιο.
      -Στο πλαίσιο ενιαίας πολιτικής αναφορικά με το ασφαλιστικό στο σύνολο των εργαζομένων, θα επιλυθούν όπως μας  πληροφόρησε, τα θέματα αναγνώρισης πλασματικών ετών, βαρέων κα ανθυγιεινών κλπ και για τα στελέχη των Ε.Δ.
      -Ήταν απόλυτος ως προς το νέο καθεστώς που διαμορφώνεται με απεμπλοκή των αποδοχών των εν ενεργεία στελεχών   με αυτές των εν αποστρατεία, ενώ αναφορικά με τις δικαιώσεις μας στο ΣτΕ, επικαλέστηκε την αδυναμία (οικονομική)   της Δημόσιας Διοίκησης να ανταποκριθεί στην επαναφορά στις αποδοχές του Αυγούστου του 2012, πλήν όμως θα συμμορφωθεί με τις επιμέρους δικαιώσεις απο τις αγωγές των στελεχών.
      -Δεν έκρινε δόκιμη και δεν συμφώνησε με την πρόταση-προτροπή  μας , για συμψηφισμό των απαιτήσεων μας έναντι του Δημοσίου, στις μελλοντικές υποχρεώσεις καταβολής ΕΝΦΙΑ,Φ.Ε., Τελών κυκλοφορίας κλπ
      -Μας διαβεβαίωσε πως τα Μετοχικά μας Ταμεία δεν θα συμπεριληφθούν (ως επικουρικά) στις διατάξεις περί μειώσεις   των συνολικών συνταξίμων αποδοχών.
      -Οι κρατήσεις-μειώσεις των μνημονιακών νόμων παραμένουν, πλήν όμως θα επικαλυφθούν μέσω της προσωπικής διαφοράς,  για την οποία ευελπιστεί πως, με την ανάπτυξη της οικονομίας θα εξαλειφθεί πλήρως, στην λογική της επαύξησης των  συνταξίμων αποδοχών.
      -Για την παράλληλη ασφάλιση των εργαζομένων στελεχών μας, αποσαφήνισε πως για κάθε επαγγελματική δραστηριότητα, θα καταβάλλεται το αντίστοιχο ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών, επι του εισοδήματος που θα επιφέρει, η ενασχόληση αυτή.
      -Για το καθεστώς των συνταξίμων αποδοχών και τη μείωση αυτών κατά 60%, σε περίπτωση εργασίας τους ως απόστρατοι, εκδήλωσε ενδιαφέρον να επανεξετάσει τουλάχιστον αυτό των αυτοαπασχολούμενων και να επανέλθει. Αναγνώρισε το λάθος στο άρθρο 20 (αναγραμματισμός), δήλωσε πως θα εξαιρεθούν από την μείωση οι αναπηρικές συντάξεις, αλλά θα διερευνηθεί  η δυνατότητα εξαίρεσης κ των πολυτέκνων.
      -Για τις συντάξεις χηρείας των κάτω των 55, μας γνωστοποίησε πως υφίσταται τροπολογία, για εξαίρεση των Στρατιωτικών.
      -Το θέμα της μειώσεως του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, μας μετέφερε πως θα επανεξετάσει τους λόγους σκοπιμότητας  κατάθεσης της συγκεκριμένης τροπολογίας.
      -Για τα 40 έτη ασφάλισης και τη δυνατότητα καταβολής μειωμένης ασφαλιστικής εισφοράς, μας διαβεβαίωσε πως θα ισχύει για  όλους τους ασφαλιστικούς φορείς και στον πλαίσιο της διαδοχικής ασφάλισης.
      -Επιδίωξη του Υπουργείου του θα είναι να υπάρξει ένας ενιαίος τρόπος αντιμετώπισης όλων των ασφαλισμένων και ένας τρόπος  υπολογισμού των συνταμένων. Σε αυτό το σημείο συμφώνησε πως πλέον πρέπει να καταργηθεί για τα στελέχη των Ε.Δ.  η αυτεπάγγελτη αποστρατεία και εφόσον επιθυμούν τα στελέχη, να μπορούν να παραμείνουν έως και συμπληρώσεως των 40 ετών  υπηρεσίας στο Στράτευμα
ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΌ & ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΟΥ, ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΚΟΛΟΥΘΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ  ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Βασίλειος Διαμαντίδης
Εκπρόσωπος ΣΑ/ΣΣΑΣ Θεσσαλονίκης
ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
Υπόμνημα για Υπουργό Εργασίας κ. Κατρούγκαλο
21 Ιουνίου 2016.
1. ΝΕΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΑΠΟ ΣτΕ
    -Δημοσιεύθηκαν την 13η Μαΐου 2016 οι υπ’αριθ. 1125, 1126, 1127 και 1128/2016 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες κρίνουν αντισυνταγματικές τις διατάξεις του άρθρου 86 του ν. 4307/2014 τόσο κατά το μέρος της αναδρομικής επιστροφής της διαφοράς των μηνιαίων αποδοχών από 1-8-2012 έως 15-11-2014 στους υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις (μειωμένες κατά 50%) των μισθών, όσο και κατά το μέρος της αναπροσαρμογής τους για το μέλλον, σε επίπεδα κατώτερα του έτους 2012!
    -ΘΑ EΠΙΘΥΜΟΥΣΑΜΕ/ΣΥΝΙΣΤΟΥΣΑΜΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ  ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΒΕΙ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΕΛΕΧΩΝ.
    Παράλληλα προτείνουμε για τη διευκόλυνση  του έργου της Δημόσιας Διοίκησης , την εφαρμογή (και εδώ) του μέτρου των συμψηφισμών έναντι των χρεών του Δημοσίου , προς τους  πολίτες,  με  δεδομένες  τις  οφειλές  για  τη  φορολογία  εισοδήματος,  ΕΝΦΙΑ,  τέλη κυκλοφορίας κλπ
2. ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ 4387/2016.
   Α.  EΦΑΠΑΞ ΒΟΗΘΗΜΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ  
     -Στο νόμο  δεν αναγράφεται  κάποια τροποποίηση αναφορικά με τους μισθολογικούς βαθμούς υπολογισμού του εφάπαξ, άρα παραμένουν τα προβλεπόμενα στο νδ 398/74 (κοινό  ν/θ πλαίσιο και για τους 3 ειδικούς λογαριασμούς ΕΛΟΑΣ,ΕΛΟΑΝ και ΕΛΟΑΑ) και για να αλλάξει θα απαιτηθεί νέα νομοθετική ρύθμιση.
     -Ο νέος τρόπος υπολογισμού οδηγεί σε ποσοστιαία μείωση του εφάπαξ, η οποία όμως εφαρμόζεται σταδιακά σε πολύ μεγάλο βάθος χρόνου. Όσο περισσότερο απέχει η ημερομηνία διαγραφής από το 2015, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση σε σχέση με όσα προέβλεπε ο προηγούμενος τρόπος υπολογισμού (η μείωση αναμένεται να είναι περιπου 1,3 % ανά έος, μετα το 2015…)
-ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΘΕΙ το καθεστώς αναφορικά με την 35ετία και την υποχρεωτική έως σημερα διακοπή μετοχικης σχέσης & λήψης του βοηθήματος, στους ΕΛΟΑ των Μ.Τ. των Ε.Δ..
    Β. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ 
     -Στην Ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλειας (ΕΣΥΚΑ), δεν  ΔΥΝΑΤΑΙ να μην συμμετέχει εκπρόσωπος του ΥΠΕΘΑ, ενώ συμμετέχει εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Θα πρέπει να προστεθεί ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αφού όπως ομολογείται στην Παράγραφο Α της αιτιολογικής έκθεσης, η εποπτεία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης μοιράζεται ανάμεσα στα Υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη.
     - Ασφαλισμένοι με θεμελιωμένα δικαιώματα πέραν ακόμη και της δεκαετίας εγκλωβίζονται και τιμωρούνται, διότι έλαβαν σοβαρά τις διατάξεις τις υφιστάμενης νομοθεσίας που εγγυούνταν με τρόπο απόλυτο, ότι δε θα επηρεαστεί ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης τους από τον χρόνο αποχώρησής. Παράλληλα δεν έχει αποσαφηνισθεί ειδικά για τους Στρκούς, εάν θα ισχύσει η ημερομηνία κατάθεση της αιτησης αποστρατείας ή η αντιστοιχη δημοσίευσης του ΦΕΚ (για την ισχυ των διατάξεων από 1/7/2016)
     -Ουσιαστικά με την ψήφιση του ανωτέρω σ/ν, θα απεμπλακούν οι αποδοχές των εν ενεργεία στελεχών των ΕΔ & ΣΑ με αυτές των αποστράτων  
     -  Με τις ισχύουσες διατάξεις για τους στρατιωτικούς, η εξαγορά για τα 5 έτη μονάδων εκστρατείας γίνεται με κράτηση 6,67% επί των τελευταίων συντάξιμων αποδοχών. Με το νέο νόμο το 6,67 γίνεται.. 20%, αλλά δεν θα επιφέρει τα αναμενόμενα έσοδα, με δεδομένη την 40ετία παραμονής στις Ε.Δ. !!!!.
     -ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ  η μη ένταξη των Ε.Δ. στον ΕΦΚΑ, αλλά παραμονή στο Δημόσιο με συνέχιση εξάρτησης της σύνταξης των ε.α. στελεχών από το μισθολόγιο των ε.ε. στελεχών των Ε.Δ. (εξάλλου πολλές από τις μειώσεις που υπέστησαν εως σημερα τα ε.α. στελέχη, προήλθαν από τις αντίστοιχες μειωσεις μισθολογικών στοιχείων των εν ενεργεία στελεχων). 
    Γ.ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
-Δεν  ελήφθησαν  υπόψιν  οι  εργασιακές  ιδιαιτερότητες  των  στελεχών  των  Ε.Δ.  ,  με αποτέλεσμα  να  απαιτηθεί  στην  οικεία  ερμηνευτική  εγκύκλιο  που  θα  εκδοθεί  να αποσαφηνισθούν τα παρακάτω :
             α.  Πολλοί  εν  ενεργεία  συνάδελφοι  είναι  παράλληλα  ασφαλισμένοι  ως ετεροαπασχαλούμενοι (ΤΣΜΕΔΕ- Αξκοί Μηχανικου) ή  για την μετά την αποστρατεία τους συνέχιση της εργασίας τους και λήψη της ελάχιστης συμπληρωματικής σύνταξης (ΤΣΑΥ- Αξκοί του Υγειονομικου). Δεν θα είναι δίκαιο να κληθουν να πληρώσουν διπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές στα επίπεδα του 20% η κάθε μια, του φορολογητέου εισοδήματος τους.
             β.  Για όσα στελέχη μας ήταν έως 31/12/2016 στην εν ενέργεια και από 1-1-2017 ως απόστρατοι εργαζόμενοι, πως θα κληθούν  να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές για το 2017? Με τις αποδοχές τους στην ενέργεια?
              γ. Στο άρθρο 20 του νόμου 4387/2016, αναφέρεται (σχετικά με την εργασία των συνταξιούχων) το άρθρο 36 του ν. 2676/1999 αντί του ορθού, που είναι το άρθρο 63 .
    Επίσης ο  νόμος 3863/2010 που αναγράφεται αφορά αποκλειστικά στους εργαζόμενους συνταξιούχους του  ιδιωτικού τομέα. Ο αντίστοιχος νόμος για τους συνταξιούχους του Δημοσίου  και  κατ  επέκταση  και  για   τους  αποστράτους, είναι  ο  3865/2010, όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του ν. 4151/2013(άρθρο 4), οι οποίοι όμως δεν αναγράφονται καθόλου στην επίμαχη διάταξη. 
            δ. Με τη  ρύθμιση «εν είδει τιμωρίας» για μείωση συνολικών συντάξεων -60%, σε όσους συνταξιούχους εργάζονται και δη τους αυτοπασχολούμενους  (που περισσότερο ενισχύουν παρά ζημιώνουν τη Δημόσια Διοίκηση  καθόσον επενδύουν ίδια κεφάλαια, βοηθούν με προσλήψεις στην καταπολέμηση της ανεργίας, συνεισφέρουν με ασφαλιστικές εισφορές,φόρους, έξοδα συντηρησης, τα μάλλα στην ελληνική οικονομία ), θα  οδηγηθούμε δυστυχώς, σε καθεστώτα αδήλωτης εργασίας, απώλειες ασφαλιστικών εισφορών κ.ο.κ.
ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ  Η  ΙΣΧΥΣ  ΤΟΥ  ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ  ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ  ΓΙΑ  ΤΟΥΣ  ΠΑΛΑΙΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ  ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ  &  ΓΙΑ  ΤΟΥΣ  ΝΕΟΥΣ (περικοπή πανω από τα 60 ημερομισθια ανειδικευτου εργατου κλπ)
           ε. Οι εξαιρέσεις του παλαιού καθεστώτος (πολυτεκνία, αναπηρικές συντάξεις, κλπ) δεν θα  ισχύσουν  και  για  τους  νέους  εργαζόμενους  συνταξιούχους? 
         στ. Θεωρούμε  άκαιρη  την  επικαιροποίηση-μείωση    στη  σχετική  νομοθεσία  (μέσω τροπολογίας) του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (στον τρόπο υπολογισμού του ποσού που θα περικοπούν οι συντάξιμες αποδοχές), με δεδομένο πως ο νέος νόμος προβλέπει επαναπροσδιορισμό των συνταξίμων αποδοχών (με απόλυτες μειώσεις )καθώς και  κάλυψη  των  διαφορών  με  την  ονομαζόμενη  «προσωπική  διαφορά»  (που  θα υπολογιστεί στη βασική σύνταξη-μικτές αποδοχές ή όχι?)
           ζ.  Η παράγραφος 13 του άρθρου 38 του ν.4387/2016,που είναι μια ευνοϊκή ρύθμιση, αλλά φυσικά μόνο για όσους έχουν συμπληρώσει  πάνω από 40 έτη ασφάλισης (ως ελάχιστο αντίβαρο , στο μέτρο του -60% , για όσους δηλώσουν εργασία ), θεωρούμε εκ των ουκ άνευ πως θα συμπεριλάβει και τα ετη της διαδοχικής σε έτερον φορέα (Δημοσίο κλπ) για τη συμπλήρωση των ετών της συνολικής ασφάλισης    
     Δ.ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ
       Η σύνταξη θανάτου θα χορηγείται με όριο ηλικίας το 55ο έτος. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έχει συμπληρώσει το 52ο έτος ηλικίας, δικαιούται σύνταξη για 3 έτη, μετά την πάροδο των οποίων αναστέλλεται μέχρι το 67ο έτος ηλικίας τους. Εφόσον δεν έχει συμπληρώσει  το  52ο  έτος  ηλικίας,  δικαιούται  σύνταξη  για  διάστημα  τριών  ετών.
    Το μέτρο αυτό προφανώς και «στοχεύει» στα στελέχη των Ε.Δ. & Σ.Α. που έκαναν χρήση του συνταγματικώς κατοχυρωμένου & θεμελιωμένου συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος και αποχώρησαν από την Υπηρεσία με αίτησή τους (εν γνώσει τους πως θα λαβουν μειωμένες συντάξιμες αποδοχές και μερίσματα) ή  με υπαιτιότητα της Υπηρεσίας (τους αποστράτευσε). Οι σύζυγοι των στελεχών αυτών αναιτίως θα στερηθούν σε περίπτωση απώλειάς τους, για πολλά έτη το δικαίωμα μεταβίβασης συντάξεως τους (για τις οποίες έχουν  κληθεί  και  έχουν  πληρώσει  το  σύνολο  των  ασφαλιστικών  τους  εισφορών)  με απρόβλεπτες συνέπειες….ακόμα και επιβίωσης.
 
Για  την  ακρίβεια  των  αναγραφομένων
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ
Οικονομικός Σύμβουλος Ε.Α.Α.
Πρόεδρος Σ.Α./ΣΣΑΣ