ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

ΧΑ: Οι νέες τιμές-στόχοι των blue chips



Επειδή κάποιοι ασχολούνται με το ‘’αντικείμενο’’. Εκτίμησή μου, ότι τις προσεχείς ημέρες θα παρουσιαστούν σημαντικές ευκαιρίες σε σημαντικές μετοχές ( όχι κρατικές ή ημι-κρατικές )
    Τι δείχνουν οι τιμές-στόχοι στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Το αισιόδοξο σενάριο και το απαισιόδοξο σενάριο. Η ορατότητα για την Ελλάδα και τα θολά σημεία των διεθνών αγορών. Ποιες είναι τώρα οι αποτιμήσεις των μετοχών.
    Eπειτα από ένα θρίλερ που επί της ουσίας κράτησε ενάμιση χρόνο, η ελληνική οικονομία φαίνεται να επιστρέφει, αν όχι σε συνθήκες ομαλότητας, σε μια κατάσταση όπου τίθενται ουσιαστικές βάσεις για την επανεκκίνησή της. Ασφαλώς υπάρχουν πολλά θέματα με άγνωστη προς το παρόν επίδραση στην αγορά και στην πραγματική οικονομία (π.χ. πόσο θα επηρεάσουν τα νέα φορολογικά μέτρα), όμως η ορατότητα είναι ασφαλώς αυξημένη. Επιπλέον, έχουν δρομολογηθεί κάποιες κινήσεις (όπως η επένδυση στο Ελληνικό λ.χ.), οι οποίες αλλάζουν το προφίλ της χώρας ως επενδυτικού προορισμού.
    Ασφαλώς υπάρχουν ακόμα πολλά ανοιχτά μέτωπα για την κυβέρνηση, τα οποία χρειάζονται άμεσες και ουσιαστικές αποφάσεις και δράσεις, όμως φαίνεται ότι το νερό έχει μπει σε ένα... αυλάκι. Ταυτόχρονα, βέβαια η αγορά καλείται να περάσει τον σκόπελο ενός δύσκολου μήνα στο διεθνές μέτωπο, όπου το ορόσημο του δημοψηφίσματος στη Βρετανία μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές αναταράξεις.
    Είναι σημαντικό, λοιπόν, να έχουμε εικόνα των μετοχών στο Χ.Α., ιδίως για την περίπτωση που οι αισιόδοξοι αρχίσουν να επιβεβαιώνονται και η οικονομία αναπτύξει μεγαλύτερη δυναμική.
    Οι τιμές αρκετών ελληνικών μετοχών και των ομολόγων, παρά τις παρατάσεις και τις καθυστερήσεις των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος, έχουν επιστρέψει σε θετικά πρόσημα από τις αρχές του έτους, παρά τη βουτιά της Παρασκευής.
    Στο εγχώριο θετικό σενάριο, μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τα funds που ειδικεύονται στις παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές (GEMs - Global Emerging Funds) μπορεί να εξετάσουν υπό διαφορετικό πρίσμα την εγχώρια αγορά μετοχών. 
    Ωθηση στις προοπτικές της εγχώριας αγοράς θα προκύψει αν οι εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης εκπλήξουν θετικά, παρότι δεν αποτελεί το βασικό σενάριο για την ώρα. Και μόνο η αλλαγή ρητορικής εκ μέρους τους θα μπορούσε να αποτελέσει το εφαλτήριο για την αλλαγή σελίδας στην αγορά και η εμπιστοσύνη να επιστρέψει.
    Στον αντίποδα, βέβαια, υπάρχει και η πιο συντηρητική σχολή σκέψης, που εκτιμά ότι η αγορά δεν έχει προς το παρόν να προεξοφλήσει άλλα θετικά νέα και είναι μονόδρομος οι τιμές των μετοχών να υποχωρήσουν χαμηλότερα. Βασικό επιχείρημα αυτής της προσέγγισης είναι ότι οι distressed αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών -και ειδικά των τραπεζών- είναι παρελθόν. Παράλληλα, η άρση του waiver από την ΕΚΤ και η συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όταν και αν συμβεί, δεν μπορούν να αποτελέσουν game changer.
    Τέλος, η πορεία των ξένων δεικτών στο δεύτερο εξάμηνο θα είναι καθοριστική. Οι αμερικανικές αγορές βρίσκονται πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά τους, με τις συνθήκες risk-on να διατηρούνται. Ωστόσο, αν και δεν προβλέπεται περισσότερο ελληνικό δράμα στο υπόλοιπο του 2016, στο επόμενο διάστημα καταλυτικά μπορεί να δράσουν για όλες τις αγορές το δημοψήφισμα της Βρετανίας για την παραμονή ή όχι στην Ε.Ε., οι εκλογές στην Ισπανία, οι αμερικανικές εκλογές στις αρχές Νοεμβρίου και βέβαια οι αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια.
Μετοχές και τιμές-στόχοι
    Οι τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης αποτιμώνται στις 15,6 φορές φέτος και στις 11,9 φορές το 2017 σε όρους κερδών και στη 0,8 φορά σε όρους λογιστικής αξίας, με μερισματικές αποδόσεις 1,5% και 2,2% για φέτος και το επόμενο έτος. Η αποτίμηση της αγοράς για τη διετία 2016-2017 δεν απέχει από τους μέσους όρους των αναδυόμενων αγορών.
    Η πλειονότητα των τίτλων του Χ.Α. εμφανίζει θετικά περιθώρια ανόδου από τις μέσες τιμές-στόχους που έχουν θέσει οι αναλυτές μέχρι το τέλος του έτους, γεγονός που ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι το θετικό σενάριο παραμένει το βασικό στο δεύτερο εξάμηνο.
    Τα υψηλότερα περιθώρια ανόδου από τις μέσες τιμές-στόχους εμφανίζουν οι τίτλοι του ΟΛΠ, της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, του Μυτιληναίου και των Ελληνικών Πετρελαίων.
    Μερικές από τις μετοχές που ξεχωρίζουν τόσο λόγω των πολλών θετικών συστάσεων από τους αναλυτές όσο και λόγω των αποτιμήσεών τους είναι οι τίτλοι των ΟΤΕ, Motor Oil, Aegean Airlines, Jumbo, Folli Follie Group, Μυτιληναίος και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ από τις τράπεζες οι Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα.
          - Η μετοχή του ΟΤΕ, με τις περισσότερες θετικές συστάσεις είναι η top επιλογή από το ελληνικό χρηματιστήριο για το υπόλοιπο του 2016. Η μέση τιμή-στόχος τοποθετείται στα 11 ευρώ ανά μετοχή με upside potential της τάξεως του 20% και με δείκτες αποτίμησης χαμηλότερους από τον δείκτη Euro Stoxx Telecommunications 40% σε όρους EV/EBITDA.
          - Η Motor Oil με 10 θετικές ψήφους επίσης ξεχωρίζει από την εγχώρια αγορά λόγω της αποτίμησής της. Η τιμή-στόχος τοποθετείται στα 13,60 ευρώ ανά μετοχή με upside potential της τάξεως του 20% και με δείκτες αποτίμησης 40% χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ευρωπαϊκής αγοράς. Για το 2016 και το 2017, ο πολλαπλασιαστής EV/EBITDA δεν ξεπερνά τις 4 φορές.
          - Η απόδοση της Jumbo σε όλα τα χρονικά διαστήματα είναι θετική, ξεπερνώντας την αγορά, ενώ τα μεγέθη της εταιρείας εξακολουθούν την αντίθετη πορεία τους έναντι της εγχώριας οικονομίας. Η τιμή-στόχος τοποθετείται στα 12,90 ευρώ ανά μετοχή, με το περιθώριο ανόδου να είναι χαμηλότερο από 10%. Από την άλλη, για τα έτη 2016 και 2017, ο πολλαπλασιαστής κερδοφορίας υπολογίζεται σε 13,5 φορές και η μετοχή είναι διαπραγματεύσιμη με σημαντικό discount σε σχέση με τους δείκτες Euro Stoxx Personal & Household Goods και Stoxx Retail, με EV/EBITDA λίγο πάνω από τις 7,5 φορές.
          - Η FF Group, παρά τις ανησυχίες για τις αυξημένες ανάγκες κεφαλαίου κίνησης και το μειωμένο free cash-flow, παραμένει κορυφαία επιλογή για τους αναλυτές. Σε όρους αποτίμησης ο τίτλος της FF Group εμφανίζει ιδιαίτερα υψηλό discount, καθώς αποτιμάται με δείκτη P/E που δεν ξεπερνά τις 7 φορές και σε όρους EV/EBITDA τις 5 φορές για το 2016 και 2017. Η μέση τιμή-στόχος για τη μετοχή είναι τα 23 ευρώ και το περιθώριο ανόδου είναι 15%.
          - Η Μυτιληναίος εμφανίζει σημαντικά από τα υψηλότερα περιθώρια ανόδου έναντι των τιμών-στόχων των αναλυτών, ενώ το discount έναντι του ευρωπαϊκού κλάδου, με δείκτες EV/EBITDA που δεν ξεπερνούν τις 4,5 φορές, είναι ακόμα υψηλό. Η μέση τιμή-στόχος για τη μετοχή είναι τα 6,6 ευρώ και το περιθώριο ανόδου είναι άνω του 50%.
          - Η Aegean Airlines συνεχίζει να ωφελείται από τον τουρισμό και μετοχικά υπεραποδίδει της αγοράς το 2016. Το θετικό outlook για τις δραστηριότητες της επιχείρησης, οι τιμές των καυσίμων, οι ταμειακές ροές της και η μερισματική απόδοση είναι επίσης στα θετικά χαρακτηριστικά της. Ο τίτλος της Aegean Airlines εμφανίζει σημαντικά discount έναντι του ευρωπαϊκού κλάδου, με δείκτες EV/EBITDAR που δεν ξεπερνούν τις 4,5 φορές. Η μέση τιμή-στόχος για τη μετοχή είναι τα 9,9 ευρώ και το περιθώριο ανόδου είναι 30%.
          - Για τα Ελληνικά Πετρέλαια, η μέση τιμή-στόχος στα 6 ευρώ ανά μετοχή δίνει ιδιαίτερα υψηλό περιθώριο ανόδου. Το περιβάλλον των περιθωρίων διύλισης στο πρώτο εξάμηνο παραμένει ευνοϊκό, παρότι δεν είναι στα επίπεδα ρεκόρ του 2015. Η αποπληρωμή του ομολόγου τον Μάιο ολοκληρώθηκε, ενώ ζητούμενο είναι η διαχείριση του cash flow της εταιρείας που εμφανίζει υψηλές μεταβολές από τρίμηνο σε τρίμηνο. Ο τίτλος των ΕΛΠΕ, όπως και της Motor Oil, είναι διαπραγματεύσιμος με σημαντικά discount έναντι των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων με 4,2 φορές τα EBITDA του 2016 και 2017.
Οι τράπεζες
    Για τις τραπεζικές μετοχές οι δύο που ξεχωρίζουν είναι η Alpha Bank   και η Εθνική Τράπεζα.
          - Για την Alpha Bank, η τιμή-στόχος τοποθετείται στα 3,22 ευρώ ανά μετοχή με upside potential της τάξεως του 37% και με δείκτες αποτίμησης χαμηλότερους από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών. Η συμμετοχή του DTC/DTA στα εποπτικά κεφάλαια είναι ο χαμηλότερος μεταξύ των τεσσάρων τραπεζών στο 40%. Για το 2017, μέσος πολλαπλασιαστής κερδοφορίας υπολογίζεται σε 7,7 φορές, ενώ ο δείκτης P/ΤBV διαμορφώνεται στη 0,37 φορά, έναντι 0,7 φοράς για τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
          - Τέλος, για την Εθνική Τράπεζα, η μέση τιμή-στόχος τοποθετείται στο 0,43 ευρώ ανά μετοχή με περιθώριο της τάξεως του 50%. Η συμμετοχή του DTC στα εποπτικά κεφάλαια είναι η δεύτερη χαμηλότερη ενώ διαθέτει την υψηλότερη ρευστότητα μεταξύ των τεσσάρων τραπεζών. Όπως και στην περίπτωση της Alpha Bank   οι τελευταίες εκθέσεις προβλέπουν κέρδη για το 2016 κι ο μέσος πολλαπλασιαστής κερδοφορίας το 2017 υπολογίζεται σε 7 φορές, ενώ ο δείκτης P/ΤBV διαμορφώνεται στη 0,35 φορά ή 50% discount έναντι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.