ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Περί ΕΝΦΙΑ μερικά…

Νέα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ σε όλους τους ιδιοκτήτες
Euro2day
Νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ για περισσότερους από έξι εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να εκδώσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Όμως δεν θα είναι όλοι τυχεροί. Περίπου 800.000 υπολογίζεται ότι θα δουν τους φόρους ακινήτων σε σχέση με το αρχικό εκκαθαριστικό μειωμένους.
    Είναι αυτοί στους οποίους ο ΕΝΦΙΑ βγήκε τεραστίων διαστάσεων εξαιτίας λαθών στον νόμο, που υπαγόρευε υπολογισμό του φόρου με τις αντικειμενικές αξίες της πιο κοντινής πόλης, αν επρόκειτο για ακίνητο σε περιοχή εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού.
    Όλοι οι φορολογούμενοι όμως θα πρέπει να αναζητήσουν το νέο τους εκκαθαριστικό στα μέσα Σεπτεμβρίου στην ιστοσελίδα του taxis. Τα εκκαθαριστικά θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα δόσεων που θα αποφασίσει η κυβέρνηση.
    Ο αριθμός των δόσεων δεν έχει ακόμα κλειδώσει. Πληροφορίες από την ΕΛΣΤΑΤ αναφέρουν ότι δόθηκε το πράσινο φως για επέκταση των δόσεων έως το τέλος Μαρτίου 2015, προκειμένου τα έσοδα να μετρήσουν στον προϋπολογισμό του 2014.
    Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που έθεσε το ερώτημα όμως, ούτε επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει.
    Σε κάθε περίπτωση το σίριαλ θα λήξει εντός των ημερών (ευελπιστούμε). Ούτως ή άλλως, το υπουργείο Οικονομικών και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων χρωστούν εκτός από την απόφαση για τις δόσεις:
     - Νομοθετική ρύθμιση την ερχόμενη εβδομάδα για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι διορθώσεις στα παραφουσκωμένα εκκαθαριστικά.
     - Απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο θα τύχουν απαλλαγών και μειώσεων από τον ΕΝΦΙΑ οι δικαιούχοι. Ο νόμος έχει ψηφιστεί εδώ και ενάμιση χρόνο και κατόπιν εορτής στη ΓΓΔΕ ψάχνουν να βρουν τρόπο με τον οποίο δεν θα ταλαιπωρήσουν τους φορολογούμενους που δικαιούνται «κούρεμα» στέλνοντάς τους στις Δ.Ο.Υ. για να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
     - Ριζικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ για το 2015. Αυτό όμως είναι ένα θέμα ευρύτερα της κυβέρνησης...
Φόρος ακινήτων: 6 δόσεις και βλέπουμε...
http://www.real.gr/
    Στάση αναμονής θα πρέπει να τηρήσουν έως τον Σεπτέμβριο οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τον ΕΝΦΙΑ, καθώς τότε αναμένεται να δοθούν οι τελικές απαντήσεις για τον αριθμό των δόσεων και να περάσουν οι διορθώσεις των λαθών στα εκκαθαριστικά.
    Πιο αναλυτικά, η ΕΛΣΤΑΤ άναψε το «πράσινο φως» προκειμένου ο φόρος να καταβληθεί σε έξι ή επτά δόσεις, δηλαδή μέχρι τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2015, που απάντησε σε σχετικό ερώτημα του υπουργείου Οικονομικών. Το ζήτημα, όμως, θα τεθεί και στη συνάντηση που θα έχει η ελληνική πλευρά με την τρόικα στο Παρίσι από τις 3 έως τις 5 Σεπτεμβρίου. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι εκφράζονται φόβοι πως θα «χαλαρώσουν» οι πληρωμές του φόρου και υπάρχουν αμφιβολίες τελικά για την εισπραξιμότητα του εάν αυξηθούν οι δόσεις.
    Μία πρώτη εικόνα του τι μέλλει γενέσθαι με τον φόρο θα δοθεί από την επικείμενη νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται αυτό τον μήνα να κατατεθεί στη Βουλή. Η ρύθμιση αναμένεται να προχωράει στη διόρθωση των λαθών που παρουσιάστηκαν σε περισσότερους από 25 νομούς της χώρας, όπου πολλοί ιδιοκτήτες είδαν «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά αφού οι αξίες των ακινήτων τους υπολογίστηκαν με αυξημένες αντικειμενικές αξίες.
    Πάντως η πρώτη δόση αναμένεται να πληρωθεί έως τις 29 Σεπτεμβρίου και υπάρχει πρόβλεψη για έκπτωση σε όσους φορολογούμενους επιλέξουν να καταβάλλουν εφάπαξ το ποσό του ενιαίου φόρου. Στην ίδια ρύθμιση αναμένεται να ορίζονται τα δικαιολογητικά αλλά και τα κριτήρια όσων έχουν τελικά απαλλαγή από τον φόρο. Επιπλέον θα υπάρχουν βελτιώσεις στο πλαίσιο εκπτώσεων- απαλλαγών, κυρίως όσον αφορά στην προϋπόθεση της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες
    Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου όταν και αναμένεται να ανοίξει η εφαρμογή του taxis προκειμένου οι φορολογούμενοι να υποβάλλουν διορθωτικό Ε9, εάν έχουν διαπιστώσει, σε συνεργασία με λογιστές, σοβαρά λάθη στο εκκαθαριστικό τότε θα πρέπει να περιμένουν για τις διορθώσεις που θα κάνει το υπουργείο Οικονομικών.
    Οι διορθώσεις αφορούν κυρίως 396 περιοχές της χώρας και περίπου 4.000 οικισμούς που βρίσκονται εκτός του συστήματος αντικειμενικών αξιών. Το υπουργείο Οικονομικών εξήγησε ότι για τον υπολογισμό του φόρου θα χρησιμοποιηθούν οι τιμές ζώνης του ΦΑΠ του 2013. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αυτές οι αντικειμενικές αξίες θα είναι σημαντικά χαμηλότερες από αυτές που ελήφθησαν υπόψιν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και φούσκωσαν τελικά τα εκκαθαριστικά. 
«Πράσινο φως» για 7 δόσεις στον ΕΝΦΙΑ
http://www.real.gr/

    Τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να επιτρέψει την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ σε επτά δόσεις, έως και τον Μάρτιο του 2015, δίνει η ΕΛΣΤΑΤ στην απάντηση που έστειλε στο υπουργείο Οικονομικών.
    Αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει η ελληνική στατιστική αρχή, τα έσοδα που θα εισπραχθούν έως τότε από το συγκεκριμένο φόρο μπορούν να «περαστούν» στον προϋπολογισμό του 2014.
    Με τη συγκεκριμένη απάντηση ουσιαστικά η κυβέρνηση έχει πλέον την επιλογή να αυξήσει τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ, περιορίζοντας τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από τη σωρεία λαθών και τα «μπρος-πίσω».
    Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και έως τότε, όπως προκύπτει από απόφαση της ΓΓΔΕ Κ. Σαββαΐδου, θα γίνονται κανονικά επιστροφές φόρου σε όσους έχουν βεβαιωθεί οφειλές ΕΝΦΙΑ.
    Η απόφαση -παραμονές του Δεκαπενταύγουστου- ορίζει ότι «χρηματικές απαιτήσεις οφειλετών έναντι του Δημοσίου εξαιρούνται από τον αυτεπάγγελτο συμψηφισμό με βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές αυτών που έχουν προκύψει από την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ έτους 2014. Η εξαίρεση παρέχεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2014».