ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Καινούργιος Τρόπος Ψαρέματος Ηλεκτρονικών Διευθύνσεων

Κώστας Παπανικολάου
Προσοχή:
    Μια προσπάθεια αλίευσης ηλεκτρονικών διευθύνσεων ξεκίνησε το 2013 με ψευδεπίγραφα μηνύματα, στην αγγλική γλώσσα, που δήθεν προέρχονται από άτομα γνωστά σε σας και τα οποία σας στέλνουν κάποιο συνημμένο και σας καλούν να δώσετε τα στοιχεία του ταχυδρομείου σας για να δείτε το συνημμένο.
    Η Google, αρχές του 2014 ανακοίνωσε ότι το πρόβλημα διορθώθηκε και η ομάδα της με Δελτίο Τύπου (wordpress) ανακοίνωσε:
    We've removed the fake pages and our abuse team is working to prevent this kind of spoofing from happening again. If you think you may have accidentally given out your account information, please reset your password.
    Ωστόσο, ο χορός καλά κρατεί! Ήδη, τα μηνύματα αυτά έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά, με καλή ορθογραφία και σύνταξη και με μόνη ατέλεια το «Γεια σας» στην αρχή του κειμένου. Ο φίλος, ο συγγενής ή ο συνεργάτης σας, δεν θα σας έστελνε ποτέ ένα μήνυμα ξεκινώντας με το «Γεια σας».
    Αυτή η μέθοδος αλίευσης ηλεκτρονικών διευθύνσεων δεν έχει να κάνει με ελλειπείς προφυλάξεις από μέρους σας, ούτε έχει να κάνει με κάποιο κακόβουλο λογισμικό που εγκαταστάθηκε εν αγνοία σας στον υπολογιστή σας
    Όσοι λοιπόν έχετε λογαριασμούς στο Google (Yahoo, Gmail, κτλ), προσέξτε τα μηνύματα που λαμβάνετε ως προερχόμενα από φίλο, συνεργάτη ή συγγενή σας και σας καλούν να δείτε ένα συνημμένο έγγραφο που υπάρχει για σας στο Google Docs ή στο Google Drive. Μέχρι αυτό το σημείο είναι η κακόβουλη προσπάθεια να αλιεύσουν την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
ΕΠΟΜΕΝΩΣ:
    Μην προχωρείτε σε δήλωση των στοιχείων του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου.
    Απλά, 
ΔΙΑΓΡΑΨΤΕ κάθε τέτοιο μήνυμα.
    Αν κάνατε το λάθος να δηλώσετε τα στοιχεία σας (username - password), τότε, η μόνη λύση είναι 
ΑΜΕΣΑ να μπείτε στον λογαριασμό σας και να αλλάξετε τον κωδικό εισόδου (password) στο ταχυδρομείο σας.
    Τέλος, όσοι χρησιμοποιείτε προγράμματα φιλτραρίσματος των μηνυμάτων σας (πχ MailWasher), μπορείτε να βάλετε φραγή όχι στον αποστολέα αλλά σε κάποια/ες λέξεις κλειδιά του κειμένου.