ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

ΚΥΠΡΟΣ. Και άλλη συρρίκνωση του Ελληνισμού ;

Δημήτρης Αναγνωστόπουλος
    Θα  γράψω τα παρακάτω όσο πιο απλά μπορώ .Δεν θα μπω σε στρατιωτικές , επιστημονικές και ιστορικές  αναλύσεις που μάλλον κουράζουν .
    Ο Ελληνισμός στην Κύπρο διατηρείτο και ήκμαζε ανέκαθεν . Μέσα στους αιώνες και τις μετασταθμεύσεις διαφόρων  ,ας πούμε ,κατακτητών οι Τούρκοι και οι Άγγλοι εγκαταστάθηκαν μόνιμα λες και τους ανήκε δικαιωματικά τη νησί .Χάρις τον αιματηρό αγώνα των Ελλήνων Κυπρίων κατόρθωσαν ώστε να ελευθερωθεί το νησί με μία ανεκτή παραδοχή η μειονότητα των Τούρκων (Γιατί Τουρκοκύπριοι ; ) να έχει κυβερνητικές θέσεις και ίσα δικαιώματα . Η  Μ. Βρετανία κράτησε κάποιες Βάσεις (Μεγάλες ) και το Ανεξάρτητο Κυπριακό Κράτος ήταν πλέον γεγονός .
    Μετά άρχισε το δράμα με την Τουρκία η οποία ,μην κοροϊδευόμαστε , με την ύπουλη συνδρομή της Αγγλίας άρχισε να απειλεί . Η Αγγλία, να μου επιτρέψετε να λέω έτσι την Μ. Βρετανία ,  άρχισε να φοβάται πλέον για τις βάσεις της και έπρεπε να βάλει άλλον στο παιχνίδι .(και πίσω πάντα από την Αγγλία κρύβονται αφανώς οι ΗΠΑ ,σπάνια φανερά ως διαιτητές ) .
    Το 1964 ήταν το έτος της πλήρους αποτυχίας και ήττας της Τουρκίας και κατ’ επέκταση της Αγγλίας να επιβάλουν τις απόψεις τους στο νησί με κάτι αντίστοιχο του 1974 ,δηλαδή επέμβαση και κατάληψη εδαφών . Χάρις στην Ελληνική Μεραρχία αλλά και σθεναρή στάση της τότε Ελληνικής μαζί με την Κυπριακή ηγεσία αποσύρθηκαν ταπεινωμένοι μεν αλλά όχι αποθαρρημένοι .Απλώς περίμεναν την επόμενη ευκαιρία . Και ήρθε το 1974. Οι Τούρκοι κατέχουν το νησί .Εμείς πάψαμε να ασχολούμεθα με τις βάσεις και κινδυνεύουμε να χάσουμε και να αποδεχτούμε ως τετελεσμένο γεγονός την παράνομη κατοχή ως νόμιμη .
    Τα υπόλοιπα γεγονότα είναι γνωστά και όλοι λίγο-πολύ τα ξέρουμε .Κάποιοι τα έζησαν .
    Και έρχομαι στις δικές μου σκέψεις .
    Η μόνη ευκαιρία  που μπορούσαμε να τελειώσουμε με το θέμα της Κύπρου και να πάψουν πλέον οι Τούρκοι να έχουν απαιτήσεις στο νησί ήταν το 1964 . Και ούτε τολμούσαν  να απειλήσουν με στρατιωτικά αντίποινα την Ελλάδα . ΚΑΙ ΤΗ ΧΑΣΑΜΕ .
    Καταναλωθήκαμε σε πολιτικά παιχνίδια μεταξύ μας με συνεχείς έριδες,  με παράξενες και ίσως παρακινδυνευμένες εκτιμήσεις ,άλλος μακράν η Κύπρος άλλος κοντά κλπ. , οι μεν ένωση ,οι άλλοι όχι κλπ. , ναι σε σχέδια ΑΝΑΝ ,όχι οι άλλοι κλπ. μέχρι σήμερα που στο τέλος κανείς δεν ξέρει τι θέλουμε .
    Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποιοι Έλλαδίτες και Έλληνες Κύπριοι έδωσαν αγώνες ,έχυσαν αίμα ,την υπερασπίστηκαν και με τη ζωή τους .Το μόνο που καταφέραμε είναι να τους γυρίζουμε την πλάτη μας .
    Η Τουρκία είναι πλέον στην καλύτερη της εποχή από πλευράς ισχύος πολιτικής ,οικονομικής και στρατιωτικής .ο Ερντογάν γίνεται ο απόλυτος παίκτης του παιχνιδιού μέσα στην Τουρκία αλλά και περιφερειακά . Ήδη διάβασα ετοιμάζει αγωγό για ύδρευση (μακρόπνοο σχέδιο) στην Κύπρο .
    Δεν θέλαμε ένωση με την Ελλάδα ; καλώς .Αλλά ούτε είμαστε ικανοί να εξασφαλίσουμε την Κύπρο ως ανεξάρτητη χώρα ,κράτος . Τώρα αυτές οι αναλύσεις εμείς, αυτοί ή οι άλλοι έφταιγαν κουράζουν και προσβάλουν .  Μήπως θα καταφέρουμε στο τέλος να ενώσουμε την μισή Κύπρο με την Τουρκία ;
    Και σας ρωτώ όλους  τους μεγάλους διπλωμάτες , Πολιτικούς , αναλυτές κλπ.
    Εάν αύριο με το πρόσχημα ότι οι διαπραγματεύσεις δεν ευνοούν την Τουρκία (πετρέλαια ) και κηρύξει μονομερή ένωση Τουρκίας -Ψευδοκράτους( κατεχομένωντι θα κάνετε .Θα φωνάζετε , για πόσο ;
    Δηλαδή θα καταφέρουμε αντί να κάνουμε ένωση εμείς να κάνουν οι Τούρκοι .
    ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ .ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ  ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ .
    ΜΕΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΗ .
   ΥΓ .παρακαλώ με διαφορετικές απόψεις ή κάποιες άλλες εκτιμήσεις αντίθετες δεν θα ανοίξω αλληλογραφία .Μπορείτε να τις εκθέσετε κατ’ ιδίαν . Εγώ είπα την άποψη μου και αυτή πιστεύω . Το δια ταύτα δεν θα το αναλύσω . Ας προβληματιστούν πρώτα ,εάν προβληματιστούν τι θα κάνουν εάν το πράξει η Άγκυρα .