ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Τα «κοράκια» πήραν το μάθημά τους και τώρα «καλοπιάνουν» την Αργεντινή

defencenet.gr
    Μία ημέρα μετά τη γενναία απόφαση της Αργεντινής να κηρύξει στάση πληρωμών στα διεθνή τοκογλυφικά "κοράκια", δεν είναι λίγοι πλέον οι μεγαλοεπενδυτές που στοιχηματίζουν και επενδύουν στην ανάκαμψη της χώρας προσπαθώντας έτσι να προλάβουν τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης της Αργεντινής! Αυτά είναι για να τα βλέπουν κάποιοι εδώ στην Ελλάδα...
    Οπως αναφέρουν οι Financial Times, μερικά από τα πιο μεγάλα henge funds τοποθετούνται στο χρηματιστήριο της Αργεντινής και επενδύουν σε κλάδους όπως η ενέργεια, οι τράπεζες και οι τηλεπικοινωνίες δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την εμπιστοσύνη τους πως η διαμάχη μεταξύ Μπουένος Άιρες και πιστωτών θα επιλυθεί.
    Χαρακτηριστικό είναι ότι η DE SHAW, το fund του Τζορτζ Σόρος η Third Point και η Renaissance Technologies αγόρασαν τοποθετήσεις σε εταιρείες της Αργεντινής που είναι εισηγμένες στις αμερικανικές αγορές όπως τις πετρελαϊκές YPF και Petrobras Argentina, την πρώην κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telecom Argentina και την τράπεζα Banco Frances, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στις επιστολές τους προς τους επενδυτές και τις χρηματιστηριακές ανακοινώσεις.
    Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η περίπλοκη φύση της συγκεκριμένης στάσης πληρωμών στα κοράκια δημιουργεί ελπίδες σε επενδυτές πως μπορεί να βρεθεί λύση και πως οι ομολογιούχοι ίσως κερδίσουν εάν επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές που δεν συμφώνησαν να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση του 2001 και έστειλαν τη χώρα στα δικαστήρια.
    Μάλιστα, ο επικεφαλής του Hedge fund Third Point, Νταν Λοέμπ, τονίζει σε επιστολή του προς επενδυτές ότι αγόρασε ήδη ποσοστό στην YPF, καθώς εάν η κυβέρνηση καταλήξει σε συμφωνία με τα henge funds η Αργεντινή θα αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις αγορές λύνοντας το πρόβλημα ρευστότητας.
    Ο Μάικλ Νόβογκρατζ, ο πρόεδρος του hedge fund Fortress Investments, δήλωσε πως η Αργεντινή είναι μία από τις χώρες που «βρίσκονται σε τόσο κακή κατάσταση που είναι καλές», τονίζοντας πως αυτή η στάση πληρωμών μπορεί να αποδειχθεί αγοραστική ευκαιρία για τους επενδυτές.
    Οι επενδυτές των hedge funds είπαν πως ο διακανονισμός της χώρας με την ισπανική Repsol -της οποίας το ποσοστό στην YPF κρατικοποιήθηκε το 2012- δημιούργησε νέο ενδιαφέρον από τα hedge funds τα οποία εκτιμούν πλέον ότι η Αργεντινή θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τους διεθνείς επενδυτές.
    Φαινέται ότι μόνο η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί την Αργεντινή μια "χρεοκοπημένη χώρα" γιατί όλοι οι μεγαλοεπενδυτές ακόμα και οι κερδοσκόποι προσπαθούν να ξαναλάβουν μέρος στην ενίσχυση της αργεντίνικης ανάκαμψης. Τελικά μια γενναία στάση μιας κυβέρνησης αποτελεί το καλύτερο όπλο στη διεθνή τοκογλυφία.