ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Αιματοκύλισμα στην Αθήνα για τη σύλληψη του Μαζιώτη: Ολο το χρονικό της σύλληψης

    Τα επόμενα βήματα ετοιμάζει ήδη η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έπειτα από τη σύλληψη του καταζητούμενου Νίκου Μαζιώτη, ο οποίος νοσηλεύεται φρουρούμενος στον «Ευαγγελισμό», μετά από την αιματηρή συμπλοκή στο Μοναστηράκι.
    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ. επικεντρώνονται στον εντοπισμό του σπιτιού -γιάφκα του τρομοκράτη, όπου εκτιμούν ότι θα βρουν νέα στοιχεία για τη δράση του Μαζιώτη, αλλά και πληροφορίες για το που βρίσκεται η επίσης καταζητούμενη σύντροφός της, Πόλα Ρούπα.
    Ωστόσο, οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής θα πραγματοποιηθούν με ταχύτατους ρυθμούς, ούτως ώστε να μην προλάβουν οι σύντροφοι και συνεργάτες του Μαζιώτη να αδειάσουν τη γιάφκα.
    Πληροφορίες ανέφεραν, ακόμη, ότι αναζητείται και ένας τουλάχιστον συνεργός του, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από την Αστυνομία. Παρόλα αυτά, ο ταξιτζής που μετέφερε τον αρχηγό του   Επαναστατικού Αγώνα κατά την καταδίωξη έχει προσαχθεί και εξετάζεται το ενδεχόμενο αν είναι συνεργός του ή όχι.
Το χρονικό της σύλληψης του Νίκου Μαζιώτη
    Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στο πλέον πολυσύχναστο μέρος της Αθήνας θυμίζουν πραγματικά φαρ ουέστ, με πυροβολισμούς στα τυφλά και ανθρωποκυνηγητό ανάμεσα σε καταστήματα που ήταν γεμάτα κόσμο.
    Ολα ξεκίνησαν περίπου στις 12.30 το μεσημέρι όταν άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ έλαβαν σήμα ότι στο Μοναστηράκι υπάρχει ένα άτομο που ενδεχομένως να είναι ένας επικίνδυνος κακοποιός.
    Στη συνέχεια άνδρες της ΔΙΑΣ σπεύδουν στο σημείο και τον βλέπουν να μπαίνει σε ένα κατάστημα στην συμβολή των οδών Ερμού και Αθηνάς που πουλάει είδη εξοχής και κάμπινγκ. Ο τρομοκράτης ζητάει από υπάλληλο του καταστήματος ένα σάκο. Η πωλήτρια του καταστήματος καταλαβαίνει ότι κάτω από την μπλούζα του έχει όπλο.
    Οι αστυνομικοί έχουν ήδη αναπτυχθεί έξω από το κατάστημα και μόλις ο Μαζιώτης βγήκε τον κάλεσαν να παραδοθεί. Εκείνος όμως, πυροβολεί εναντίον τους και προσπαθεί να διαφύγει. Μπαίνει σε ένα ταξί και έχει μαζί του και ένα μεγάλο σακ βουαγιάζ. Οι αστυνομικοί τον καταδιώκουν και τον εγκλωβίζουν στην οδό Μητροπόλεως. Εκεί πέφτουν και οι δεύτεροι πυροβολισμοί όπου τραυματίστηκε ο Μαζιώτης.
    Από τη συμπλοκή τραυματίστηκε ένας αστυνομικός, ο καταζητούμενος τρομοκράτης, και δύο τουρίστες, ένας Γερμανός και ένας Αυστραλός. Ωστόσο η κατάσταση της υγείας και των τεσσάρων δεν εμπνέει καμία ανησυχία. Ο Νίκος Μαζιώτης μεταφέρθηκε φρουρούμενος στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός με τραύματα στο δεξί του χέρι, το οποίο έχει θρυμματιστεί. Ο συλληφθείς μπήκε άμεσα στο χειρουργείο όπου πραγματοποιήθηκε εγχείρηση για οστεοσύνθεση βραχίονα.
    Τα μέτρα ασφαλείας στο νοσοκομείο είναι ισχυρά, ενώ έχει τροποποιηθεί η εφημερία και όλα τα επείγοντα περιστατικά στο Θωρακοχειρουργικό μεταφέρονται σε άλλα τμήματα. Αν ο Νίκος Μαζιώτης χρειαστεί να νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, υπάρχει πρόβλεψη, ενώ υπενθυμίζεται ότι στον 10ο όροφο υπάρχει δωμάτιο που είναι διαμορφωμένο ειδικά για τέτοιου είδους περιπτώσεις, από την περίοδο της νοσηλείας του Σάββα Ξηρού.
    Ο 29χρονος αστυνομικός μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, με τραύμα στο μηρό. Ο τρομοκράτης όπως φάνηκε ήταν έτοιμος για όλα και δεν δίστασε να πυροβολήσει τον αστυνομικό στο θώρακα, με την πρώτη σφαίρα από το όπλο του Μαζιώτη να καρφώνεται στο αλεξίσφαιρο γιλέκο του.
Ερωτήματα από την εσωτερική «κόντρα» για το ποιος έπιασε τον τρομοκράτη
    Εσωτερική αντιπαράθεση ξέσπασε στην Ελληνική Αστυνομία ανάμεσα στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και την ΔΙΑΣ μετά τη σύλληψη του τρομοκράτη Νίκου Μαζιώτη. Λίγες ώρες μετά τον καταιγισμό πυρών στο κέντρο της Αθήνας ανάμεσα σε αστυνομικούς και στον τρομοκράτη οι δύο υπηρεσίες διεκδικούν τα εύσημα και θέλουν να καρπωθούν την επιτυχία του εντοπισμού, αλλά και της σύλληψης του.
    Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, αμέσως μετά τη μεταφορά του Νίκου Μαζιώτη στο νοσοκομείο άρχισαν διαρροές από την πλευρά της Αντιτρομοκρατικής πως ο εντοπισμός και η σύλληψη του τρομοκράτη δεν ήταν δύο τυχαία γεγονότα, αλλά προήλθαν μετά από συντονισμένες κινήσεις της υπηρεσίας.
    Συγκεκριμένα άνδρες και γυναίκες της Αντιτρομοκρατικής με πολιτικά ρούχα βρίσκονταν σε καθημερινή βάση σε σημεία που ήταν πιθανό να εμφανιστεί ο Μαζιώτης. Αυτό λοιπόν συνέβη το μεσημέρι στο Μοναστηράκι, όταν ένας άνδρας και μία γυναίκα της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας που ήταν στην οδό Καπνικαρέας είδαν ένα ύποπτο άτομο που αν και μεταμφιεσμένος -όπως αποδείχθηκε φορούσε γυαλιά και περούκα- έμοιαζε με τον Μαζιώτη. Αμέσως ενημέρωσαν το αρχηγείο, ωστόσο επειδή δεν ήταν βέβαιοι ότι πρόκειται για το μέλος του Επαναστατικού Αγώνα, πήραν εντολή να μην προχωρήσουν αυτοί στον έλεγχο, καθώς στην περίπτωση που δεν ήταν ο Νίκος Μαζιώτης, όλοι θα μιλούσαν για ακόμα ένα φιάσκο της Αντιτρομοκρατικής. Ετσι ενημέρωσαν το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ πως στο σημείο κυκλοφορεί ύποπτος άνδρας, ο οποίος θα πρέπει να ελεγχθεί ως επικίνδυνος κακοποιός. Αμέσως ενημερώθηκαν άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ που βρίσκονταν στην περιοχή, οι οποίοι και έσπευσαν για να προχωρήσουν στον έλεγχο.   Η συνέχεια είναι γνωστή, καθώς ο ύποπτος αποδείχθηκε πως ήταν ο τρομοκράτης Νίκος Μαζιώτης και τελικά μετά από καταδίωξη και ανταλλαγή πυροβολισμών συνελήφθη από τους άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ.
    Εδώ όμως διαφωνεί η Αντιτρομοκρατική, με τα στελέχη της να υποστηρίζουν πως η επιτυχία του εντοπισμού και της σύλληψης του Μαζιώτη δεν ανήκει αποκλειστικά στην ομάδα ΔΙΑΣ αλλά κυρίως στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, καθώς δικά της μέλη τον εντόπισαν.
    Ωστόσο η στάση αυτή προκαλεί μία σειρά ερωτημάτων. Πρώτον, αν η Αντιτρομοκρατική είχε εντοπίσει τον Μαζιώτη, γιατί δεν συνέχισε να τον παρακολουθεί μέχρι να απομακρυνθεί από το πολυσύχναστο σημείο του κέντρου της Αθήνας, αλλά κάλεσε την ομάδα ΔΙΑΣ να κάνει τον έλεγχο. Ετσι δεν θα είχε σημειωθεί η συμπλοκή με την ανταλλαγή πυροβολισμών, δεν θα είχαν τραυματιστεί ο αστυνομικός και οι δύο τουρίστες και φυσικά δεν θα είχαν κινδυνέψει οι υπόλοιποι περαστικοί που ήταν στο σημείο. Δεύτερον, γιατί από την Αντιτρομοκρατική δεν περίμεναν να απομακρυνθεί ο επικίνδυνος κακοποιός από το σημείο, ώστε να παρακολουθήσουν τις κινήσεις του, οι οποίες πιθανότατα θα αποκάλυπταν το κρησφύγετο του ή ακόμα και τους συνεργάτες του;