ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Οι BRICS δημιούργησαν το αντι-ΔΝΤ

Ανακοίνωσαν τράπεζα επενδύσεων με κεφάλαια 50 δισ. $
defencenet.gr
    Το είπαν και το έκαναν οι BRICS. Απογοητευμένες, αλλά περισσότερο εκνευρισμένες από τις επιδόσεις του ΔΝΤ .οι πέντε χώρες της οικονομικής συμμαχίας των BRICS δηλαδή η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική αποφάσισαν σήμερα από την Φορταλέζα της Βραζιλίας την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας με κεφάλαια 50 δισ. δολαρίων και έδρα τη Σαγκάη καθώς και την ίδρυση ενός αποθεματικού ταμείου για την αντιμετώπιση κρίσεων με αποθεματικό 100 δισ δολαρίων.
    Ο πρόεδρος της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας θα είναι από την Ινδία με πενταετή θητεία, ενώ ο επικεφαλής της διοικητικού συμβουλίου θα είναι Βραζιλιάνος, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξεδόθη έπειτα από τη σύνοδο που διεξήχθη στην Φορταλέζα.
    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η ομάδα των αναπτυσσόμενων οικονομιών BRICS απέρριψε τις μονομερείς οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις που επιβάλλουν τρίτες χώρες, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν επιδιώκουν μια αντιπαράθεση με τη Δύση.
    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των ηγετών της ομάδας BRICS, ο Λαβρόφ τόνισε ότι επελέγη μια κοινή προσέγγιση για την επίλυση των παγκόσμιων προβλημάτων.
    «Η σύνοδος επιβεβαίωσε πως εκφραζόμενα ενάντια στα μονόπλευρα βήματα στην παγκόσμια πολιτική και οικονομία, τα μέλη της ομάδας BRICS δεν επιδιώκουν αντιπαράθεση, αλλά προσφέρονται να συνεργαστούν για να υπάρξουν συλλογικές προσεγγίσεις για την επίλυση όλων των (παγκόσμιων) ζητημάτων», είπε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.
    «Παραμένουμε απογοητευμένοι και προβληματισμένοι σοβαρά με τη μη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο ΔΝΤ που είχαν αποφασιστεί το 2010 και που η μη υλοποίησή τους βλάπτει σοβαρά έχοντας αρνητικές επιδράσεις στην νομιμότητα, την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα του ταμείου», ήταν το σκληρό ανακοινωθέν  των πέντε κατά του ΔΝΤ.