ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Στη φυλακή ο αρχαιολόγος, που εφηύρε την “μακεδονική ταυτότητα”


    Σε ποινές φυλάκισης, που αθροιστικά φτάνουν τα 45 έτη, καταδίκασε σήμερα δικαστήριο των Σκοπίων 17 κατηγορούμενους για υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας, μεταξύ των οποίων και τον πρώην επικεφαλής της δημόσιας υπηρεσίας προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, Πάσκο Κούζμαν,  τον αποκαλούμενο και “Ιντιάνα Τζόουνς των Σκοπίων“!
    Ο Πάσκο Κούζμαν, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών ετών για έκδοση παράνομων αδειών σχετικά με αρχαιολογικές ανασκαφές, ενώ φήμες τον φέρουν να έχει πραγματοποιήσει αρκετές ανασκαφικές εργασίες χωρίς να έχουν δηλωθεί στις αρμόδιες αρχές και ιδιαιτέρως πλησίον των Ελληνό-βουλγαρικών συνόρων.
    Η αστυνομία της ΠΓΔΜ πριν ένα ακριβώς χρόνο είχε συλλάβει πάνω από 20 άτομα με τις κατηγορίες της αρχαιοκαπηλίας.
    Ο Πάσκο Κούζμαν είναι ένας από τους γνωστότερους αρχαιολόγους στην ΠΓΔΜ και θεωρείται ως ένας από τους βασικούς εμπνευστές του σχεδίου «Σκόπια 2014» (ανάπλαση και μνημιοθέτηση της κεντρικής πλατείας των Σκοπίων), το οποίο αρκετοί αποκαλούν σχέδιο «εξαρχαϊσμού» της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι. Το σχέδιο αυτό συμπεριλαμβάνει την κατασκευή τεράστιων αγαλμάτων στο κέντρο των Σκοπίων (Μ.Αλέξανδρος, Φίλιππος Β΄κ.α).
    Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων ανέφερε ότι θα ασκήσει εφεση την απόφαση του δικαστηρίου.
    Οι καταδικασθέντες τέθηκαν σε κατ΄οίκον περιορισμό μέχρι την τελεσιδικήσει η διαδικασία εξέτασης της έφεσης.