ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Χάμπουργκερ και... χαπάκι

Φάρμακο κατά της χοληστερίνης θα έπρεπε να προσφέρουν στους πελάτες τους οι αλυσίδες εστιατορίων γρήγορου φαγητού μαζί με τα χάμπουργκερ, όπως συμβουλεύουν Βρετανοί επιστήμονες.


Αυτά τα φάρμακα, οι στατίνες, που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, η οποία συνδέεται με διατροφή πλούσια σε λιπαρά, μπορούν να προτείνονται ως συνοδευτικά των γευμάτων, όπως γίνεται τώρα με τη μαγιονέζα ή την κέτσαπ, αναφέρει χαρακτηριστικά έρευνα μίας ομάδας του βρετανικού πανεπιστημίου Imperial.

«Η αύξηση του κινδύνου καρδιακής προσβολής που προκαλεί η κατανάλωση ενός χάμπουργκερ ή ενός μιλκσέικ εξουδετερώνεται με τη λήψη στατίνων», σύμφωνα με τη μελέτη του δόκτορα Ντάρελ Φράνσις και των συναδέλφων του, που δημοσιεύεται αυτή την εβδομάδα στην ιατρική επιθεώρηση «American Journal of Cardiology».

«Οι στατίνες δεν εξαλείφουν όλες τις επιπτώσεις που έχουν τα χάμπουργκερ και οι τηγανητές πατάτες στην υγεία» υπογραμμίζει, παρ' όλα αυτά, η πανεπιστημιακή ομάδα.

Πάντως, το βρετανικό Ίδρυμα Καρδίας δεν φαίνεται να συμφωνεί με αυτή την πρόταση. Σύμφωνα με τον καθηγητή Πίτερ Ουάισμπεργκ, «δεν μπορούμε να λάβουμε κυριολεκτικά υπ' όψιν μας τον ισχυρισμό, ότι οι αρνητικές επιπτώσεις του γρήγορου φαγητού μπορούν να εξουδετερωθούν με μία δόση στατίνων κατά της χοληστερίνης».

Μία διατροφή που βασίζεται στο γρήγορο φαγητό έχει και άλλες αρνητικές συνέπειες για την υγεία, κυρίως την αύξηση της αρτηριακής πίεσης εξαιτίας των μεγάλων δόσεων αλατιού ή την παχυσαρκία εξαιτίας των πλούσιων σε θερμίδες γευμάτων, προσθέτει.

zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ