ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

"Εφιαλτικά" δημοσιεύματα για την ελληνική οικονομία


Τρίτη, 17 Αυγούστου 2010 Στο 4,8%, θα φθάσει η ύφεση της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με την ανάλυση του περιοδικού Εconomist. Αυτό αποτελεί το χειρότερο σενάριο για το οικονομικό επιτελείο καθώς ξεπερνά τα όρια που έχουν τεθεί από το μνημόνιο συνεργασίας.
Στο επίμαχο άρθρο του περιοδικού γίνεται αναφορά στον...


παραπαίοντα κλάδο της οικοδομής, την διόγκωση της ανεργίας και τους κλυδωνισμούς του τουρισμού και χαρακτηρίζει αβέβαιη την εφαρμογή νόμων που ήδη έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή.
«Μόλις οι Έλληνες επιστρέψουν από τις παραλίες στα γραφεία και τα μαγαζιά το Σεπτέμβριο, θα νιώσουν τον πραγματικό πόνο από τα μέτρα λιτότητας και την ύφεση», αναφέρει χαρακτηριστικά το περιοδικό.
Η κυβέρνηση πάντως μπροστά στον κίνδυνο της ύφεσης αναμένεται να... προωθήσει σειρά μέτρων με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και το κλείσιμο της μαύρης τρύπας των εσόδων.
Με βασικά εργαλεία το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τη διευκόλυνση της αδειοδότησης νέων επιχειρήσεων, τον επενδυτικό νόμο, την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ και τις εγγυήσεις προς τις τράπεζες, το ΥΠΟΙΚ αισιοδοξεί ότι και η πρόβλεψη του ΔΝΤ για ύφεση 4% θα αποδειχθεί υπερβολική.
Πρωτοβουλίες αναμένονται από το υπουργείο Οικονομίας και στο θέμα των τιμών. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευροζώνη και τον δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ μέσα σε συνθήκες ύφεσης και ενώ η κατανάλωση συνεχώς μειώνεται.
Ο άλλος μεγάλος πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο είναι η άμεση βελτίωση της εικόνας των εσόδων έτσι ώστε να αποφευχθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων μέσω αρχικά της περαιτέρω περικοπής των δαπανών.
Το τελευταίο πεντάμηνο του έτους πρέπει να μπουν στα δημόσια ταμεία 26,45 δις ευρώ που σημαίνει ότι η αποδοτικότητα των εισπρακτικών μηχανισμών πρέπει να αυξηθεί σχεδόν 30%. Έτσι, η κυβέρνηση αρχίζει επιχείρηση ενίσχυσης των φορολογικών εσόδων, τα οποία υπολείπονται αισθητά του στόχου του μνημονίου.
Μεταξύ των εισπρακτικών μέτρων που θα ενταχθούν στον νέο προϋπολογισμό, περιλαμβάνονται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, το τέλος διατήρησης των ημιυπαίθριων χώρων, η επιβολή πράσινων τελών και η μεταφορά προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (11%) στον υψηλό (23%), με προσδοκώμενα έσοδα 1 δισ. ευρώ, νέα έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις από την οποία προβλέπει έσοδα 600 εκατ. ευρώ και αύξηση της φορολόγησης αμοιβών σε είδος, συμπεριλαμβανομένης της φορολόγησης αυτοκινήτων με χρονομίσθωση, καθώς και η ενεργοποίηση των τεκμηρίων φορολόγησης των επαγγελματιών με απόδοση τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ.
Αλλα 700 εκατομμύρια ευρώ προβλέπεται να εισπραχθούν από την εκχώρηση νέων αδειών τυχερών παιχνιδιών.
Στο σκέλος των δαπανών, προβλέπονται πάγωμα των μισθών και των συντάξεων, μείωση των υψηλότερων συντάξεων, καθώς και περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 500 εκατομμύρια ευρώ.