ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Τα πολλά κλεμμένα εκατομμύρια της Μυκόνου


Τι κρύβεται πίσω από το μεγάλο σκάνδαλο "Μυκωνιάτικης" διαφθοράς
Μια απόφαση του νομάρχη Κυκλάδων κ. Δημήτρη Μπάιλα αναστάτωσε την πολιτική ζωή της Μυκόνου τον Ιούλιο του 2009. Η κυρία Σοφία Θεολογίτου, νομαρχιακή σύμβουλος, υπεύθυνη για τους υγειονομικούς ελέγχους στα μπαρ, στα κλαμπ και στα εστιατόρια της Μυκόνου, αποφασίστηκε να αλλάξει τόπο εργασίας διχάζοντας την τοπική κοινή γνώμη.
Κατά την επίσημη αιτιολογία, η ίδια είχε ζητήσει οικειοθελώς τη μετακίνησή της σε νέα περιοχή ευθύνης στη Σύρο, ωστόσο οι συζητήσεις στο νησί επέμεναν ότι τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Σύμφωνα με πληροφορίες της ...

εφημερίδας “Το Βήμα της Κυριακής”, κατά τους προηγούμενους μήνες πριν από τη μετακίνησή της η κυρία Θεολογίτου είχε υποβάλει στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Μυκόνου μια σειρά αναφορές όχι υγειονομικού αλλά... πολεοδομικού ενδιαφέροντος! Σε αυτές κατέγραφε πολεοδομικές αυθαιρεσίες σε μπαρ και κέντρα διασκέδασης, τα οποία η ίδια επιθεώρησε στο πλαίσιο υγειονομικών ελέγχων, ανακαλύπτοντας επεκτάσεις δραστηριότητας σε περιοχές που δεν καλύπτονταν από την οικοδομική τους άδεια, κατάληψη της παραλίας, ακόμη και αυθαίρετα υπαίθρια μπαρ. Παρανομίες που «μύριζαν χρήμα με ουρά», όπως λέει τοπικός παράγοντας.
Το 2010, ύστερα από μια επεισοδιακή άνοιξη και ενώ η πολιτική ζωή της Μυκόνου έβαινε προς καλοκαιρινή «νηνεμία», ένα νέο οικονομικό σκάνδαλο με αδιευκρίνιστες πτυχές,αυτή τη φορά στον Δήμο Μυκόνου,έκανε την εμφάνισή του για να συγκλονίσει τον δημόσιο βίο, απειλώντας να συμπαρασύρει πολιτικά πρόσωπα του νησιού,λίγους μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές.
Ολα ξεκίνησαν όταν ξενοδόχος κλήθηκε να πληρώσει χρηματικό ποσό ως τέλος παρεπιδημούντων (2% επί των ακαθαρίστων εσόδων), το οποίο ωστόσο είχε ήδη πληρώσει! Ο ξενοδόχος υπέβαλε καταγγελία και το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται.Ο έλεγχος που διεξήγαγε μεικτό κλιμάκιο από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών αποκάλυψε ότι το φαινόμενο κάθε άλλο παρά μεμονωμένο ήταν.Σύμφωνα με την κατηγορία, οι υπάλληλοι της οικονομικής υπηρεσίας εξέδιδαν συστηματικά πλαστές αποδείξεις και εισέπρατταν για λογαριασμό τους τα (υποτιθέμενα) δημοτικά έσοδα.
Μετά τη σχετική προκαταρκτική εξέταση που διέταξε η εισαγγελέας Πρωτοδικών κυρία Εφη Σάλμα, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά τριών υπαλλήλων,οι οποίοι αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης μέχρι και 20 ετών για τις κατηγορίες της πλαστογραφίας,της υπεξαίρεσης από υπάλληλο,της υπεξαγωγής εγγράφων και της ψευδούς βεβαίωσης. Ταυτόχρονα,δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος ασκήθηκε σε βάρος ενός ακόμη υπαλλήλου που φέρεται να είχε μικρότερη εμπλοκή στο δίκτυο.Σε βάρος και των τεσσάρων υπαλλήλων,παράλληλα,έχει κατατεθεί αίτηση ασφαλιστικών μέτρων,ώστε να μην «εξανεμισθεί» η περιουσία τους όσο εξετάζεται ακόμη η υπόθεση.
Το νέο σκάνδαλο λειτούργησε ως έναυσμα για ένα «ντόμινο» εισαγγελικών ερευνών σχετικά με την εν γένει λειτουργία της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου Μυκόνου και ειδικότερα στην είσπραξη του τέλους παρεπιδημούντων από τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια του νησιού. Ειδικό βάρος άλλωστε έχουν οι πιθανές πλημμέλειες των καταλόγων μεταξύ 2002 και 2004,καθώς τα ποσά που δεν έχουν βεβαιωθεί έχουν πλέον παραγραφεί,προκαλώντας υψηλές και κυρίως μη αναστρέψιμες ζημιές στα οικονομικά του δήμου. Παράλληλα,ανακαλύφθηκε ότι οι κατάλογοι συντάσσονταν όχι σε ετήσια βάση,ως ώφειλαν, αλλά...κάθε πέντε χρόνια,με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σαφής εικόνα για το μέγεθος των οφειλών,την ταυτότητα των οφειλετών,τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα.Πληροφορίες ανεβάζουν το ύψος της ζημιάς του δήμου σε 3 εκατ.ευρώ.
Κρίσιμο παραμένει το ερώτημα για το ενδεχόμενο εμπλοκής πολιτικών προσώπων του νησιού στην κακοδιοίκηση των οικονομικών, τουλάχιστον λόγω πλημμελούς εποπτείας.