ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Ετοιμαστείτε.. Απόψε θα βρέξει αστέρια..

Ενα εντυπωσιακό οπτικό υπερθέαμα υπόσχεται το φαινόμενο της βροχής από διάττοντες αστέρες που θα επισκεφθούν απόψε τον ουρανό της χώρας μας. Πιστοί στο ετήσιο ραντεβού τους με τη Γη, οι Περσείδες, όπως ονομάζονται αυτά τα πεφταστέρια, θα μας προσφέρουν μια καλή δικαιολογία για ξενύχτι!


«Πρόκειται πράγματι για μία από τις πιο εντυπωσιακές βροχές μετεώρων» δηλώνει στην «Espresso» ο διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος. Οπως επισημαίνει ο διακεκριμένος φυσικός και αστρονόμος, οι Περσείδες, που κάνουν την εμφάνισή τους κάθε Αύγουστο, και οι Λεοντίδες, που εμφανίζονται στον ουρανό της Γης κάθε Νοέμβριο, αποτελούν τα δύο θεαματικότερα.. περιοδικά φαινόμενα πτώσης διαττόντων αστέρων.

Ομως, πώς ακριβώς προκύπτει αυτό το όμορφο θέαμα; «Καθώς οι κομήτες περνούν κοντά από τη Γη αφήνουν πίσω τους διάφορα σωματίδια, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν μέγεθος μεγαλύτερο από κόκκο άμμου» απαντά ο κ. Σιμόπουλος και συνεχίζει: «Οταν η Γη φτάνει σε μια περιοχή όπου υπάρχει συγκέντρωση τέτοιας διαστημικής σκόνης, πέφτει πάνω τους με μεγάλη ταχύτητα, περίπου 108.000 χιλιόμετρα την ώρα. Με αυτή την ταχύτητα τα σωματίδια πέφτουν στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και καίγονται κατά κάποιον τρόπο. Ετσι σχηματίζουν μια φωτεινή αναλαμπή της τάξης του ενός με δύο μέτρων. Αυτή την αναλαμπή τη βλέπουμε από την επιφάνεια της Γης και την ονομάζουμε “πεφταστέρια”, “μετέωρα” κ.ο.κ. Επειδή τα σωματίδια αυτά είναι πάρα πολλά, φαίνονται σαν φωτεινή βροχή».

Σε αντίθεση με τις σχετικά σπάνιες καταιγίδες μετεώρων, όπου κάνουν την εμφάνισή τους τριάντα με σαράντα πεφταστέρια το λεπτό, στις συνηθισμένες βροχές μετεώρων, όπως την αποψινή, οι λευκοκίτρινες λάμψεις δεν ξεπερνούν τις πενήντα με εξήντα την ώρα. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Σιμόπουλος, φέτος θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε υπό ευνοϊκές συνθήκες την επίσκεψη των Περσειδών, αφού η πανσέληνος πέφτει στα τέλη του μήνα και ο ουρανός θα είναι σκοτεινός. Ο διευθυντής του Πλανηταρίου επισημαίνει ακόμη ότι το φαινόμενο της βροχής των Περσειδών έχει ξεκινήσει από τις αρχές Αυγούστου, αλλά θα βρεθεί στο αποκορύφωμά του απόψε το βράδυ.

Εκτός από τη βροχή των Περσειδών, απόψε ο ουρανός θα μας προσφέρει ένα ακόμη θέαμα, εκείνο της σύγκλισης της Αφροδίτης, του Κρόνου, του Αρη και της Σελήνης. Το φαινόμενο αυτό θα είναι ορατό από τη δύση του ηλίου έως τις 10.00 το βράδυ.
Οι κάτοικοι του Βόλου, που αγαπούν τον έναστρο ουρανό, θα έχουν απόψε την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα δύο όμορφα φαινόμενα παρέα με ειδικούς επιστήμονες, στο πλαίσιο της αστροβραδιάς που διοργανώνει στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος της πόλης.
trelokouneli

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ