ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Αντισυνταγματικότητα για πολύτεκνους

    Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με δύο αποφάσεις του έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος 3966/2011νόμος Διαμαντοπούλου») που δίνει μπόνους στα τέκνα των πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών για καθ' υπέρβαση εισαγωγή στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, όπως στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές.
    Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε κρίνει αντισυνταγματικό το «νόμο Διαμαντοπούλου» που δίνει μπόνους στα τέκνα των πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών για καθ' υπέρβαση εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
    Ο «νόμος Διαμαντοπούλου» προβλέπει ένα σημαντικό μπόνους θέσεων για την καθ' υπέρβαση εισαγωγή των τέκνων πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, το οποίο ανέρχεται στο 35% για τις Στρατιωτικές Σχολές και στο 14% για τις Αστυνομικές Σχολές.
    Η Ολομέλεια του ΣτΕ με τις υπ΄ αριθμ. 986-988/2014 αποφάσεις της έχει κρίνει ότι η ειδική αυτή μεταχείριση για την καθ΄ υπέρβαση εισαγωγή των τέκνων των πολυτέκνων και των τριτέκνων οικογενειών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας είναι αντισυνταγματική, καθώς παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας, σύμφωνα με τις οποίες επιβάλλεται η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με κριτήρια αμιγώς ακαδημαϊκά, δηλαδή, βάσει των ικανοτήτων και δεξιοτήτων των υποψηφίων.
    Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκρινε ότι η σχετική διάταξη του νόμου 3648/2008 που θεσπίζει το ευεργέτημα υπέρ των τέκνων πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών της καθ' υπέρβασης εισαγωγής τους στις Στρατιωτικές Σχολές είναι αντισυνταγματική και δεν μπορεί να εφαρμοστεί.
    Όπως αναφέρει ο δικηγόρος Πέτρος Αγγελάκης, ο οποίος χειρίστηκε τις υποθέσεις αυτές «το σκεπτικό των αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών είναι ότι ο νόμος 3648/2008 εισάγει υπέρ των τέκνων πολυτέκνων και τριτέκνων ιδιαιτέρως ευνοϊκή μεταχείριση και περιορίζει τα τέκνα των λοιπών οικογενειών, που είναι και τα περισσότερα, σε πολύ μικρό, σε σχέση με τον αριθμό τους, ποσοστό θέσεων, παραβιάζοντας τις συνταγματικές αρχές της αξιοκρατίας και της ισότητας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας εκάστου».
    Επίσης, ο κ. Αγγελάκης σημειώνει ότι , «ανοίγει ο δρόμος της δικαστικής διεκδίκησης για τους υποψηφίους της γενικής σειράς που δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν φέτος σε Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές», δηλαδή, «οι υποψήφιοι της γενικής σειράς μπορούν να διεκδικήσουν δικαστικά τις θέσεις που έχουν κατανεμηθεί στους υποψηφίους των ειδικών κατηγοριών».
    Ενδεικτικά, ο κ. Αγγελάκης, αναφέρει ότι στη Σχολή Ευελπίδων οι θέσεις της γενικής σειράς είναι 131, ενώ οι θέσεις των ειδικών κατηγοριών είναι 70. Αντίστοιχα, οι θέσεις της γενικής σειράς για τη Σχολή Αστυφυλάκων είναι 203, ενώ οι θέσεις των ειδικών κατηγοριών είναι 31.


Ο Χρυσοχοϊδης ετοιμάζει "αστυνομία συγκοινωνιών" για όσους δεν πληρώνουν εισιτήριο

Ευκαιρία βρήκε για να μειώσει τις δαπάνες της Αστυνομίας, αφού θα πληρώνονται από τον ΟΑΣΑ.
defencenet.gr
    Κυνήγι κατά όσων δεν έχουν να πληρώσουν ένα εισιτήριο ξεκινάει το Υπουργείο Μεταφορών καθώς εξαγγέλθηκε η δημιουργία μίας ιδιότυπης «αστυνομίας συγκοινωνιών» για την καταπολέμηση της μικροεγκληματικότητας και την ασφάλεια του επιβατικού κοινού των μέσων μαζικής μεταφοράς ανακοίνωσε την Πέμπτη από το αμαξοστάσιο των τρόλε’υ’ στο Ρουφ ο υπουργός Υποδομών, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, κατά την διάρκεια της παρουσίασης της νέας τιμολογιακής πολιτικής του ΟΑΣΑ.
    Και αυτό δεν θα είναι το μόνο μέτρο της επιχείρησης «τάξη και ασφάλεια» στις συγκοινωνίες. Ο υπουργός Υποδομών έκανε γνωστό ότι τις επόμενες εβδομάδες θα τοποθετηθούν τουρνικέ στα λεωφορεία για την ανάσχεση της εισιτηριοδιαφυγής και την εντατικοποίηση των ελέγχων.
    Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο επικεφαλής του ΟΑΣΑ, κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, θα συσταθεί μία «συγκοινωνιακή αστυνομία» για τις ανάγκες της οποίας έχει υποβληθεί αίτημα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με το οποίο ζητούνται αστυνομικοί για την καταπολέμησης της μικρής παραβατικότητας.
     «Θα ενισχύουν την ασφάλεια όλων των μετακινουμένων, καθώς από μόνοι τους οι άνθρωποι ή οι απλοί security, δεν μπορούν να το κάνουν. Αυτή είναι αρμοδιότητα της αστυνομίας. Συνεπώς, αυτό το οποίο εμείς θέλουμε είναι, αναλαμβάνοντας τα έξοδα ορισμένων αστυνομικών από το Δημόσιας Τάξης, εκείνοι να είναι αφοσιωμένοι στις μεταφορές, στο αστικό δίκτυο, για να ενισχυθεί η αίσθηση της ασφάλειας» είπε ο κ. Δημητριάδης.
    Μάλιστα, ο υπουργός Υποδομών συμπλήρωσε ότι «στις αστικές συγκοινωνίες απαιτείται να υπάρχει η έννομη τάξη παρούσα για την πρόληψη εγκληματικών πράξεων και δυστυχώς, έχουμε πολλά παράπονα σε ορισμένες περιπτώσεις», ενώ εξήγγειλε αυστηρότερους ελέγχους για την εισιτηριοδιαφυγή, ο οποίοι θα γίνουν καθημερινοί σε όλα τα μέσα.


ΤΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ Της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του ΥΠΕΘΑ

 ( Αρθρο του Ταξχου ε.α. Δημητρίου Σ. Χατσίκα)
       Εδώ και καιρό υποπτευόμαστε από ανεπίσημη πληροφόρηση τη μεθόδευση για την οργάνωση στο ΥΠΕΘΑ, Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων και προειδοποιούσαμε για τους κινδύνους που ενέχει η εν λόγω πρόταση.
      Το θέμα βέβαια δεν πήρε διάσταση εξ’ αιτίας των άκρως επειγόντων θεμάτων που απασχολούν την κοινωνική μας ομάδα.
      Έτσι βρέθηκε προφανώς ο κατάλληλος νεκρός χρόνος και χωρίς δημοσιότητα εντάχθηκε η συγκρότηση Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων στο ΥΠΕΘΑ, στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Άμυνας.
      Το τι είναι μιά Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και ποιά είναι η αποστολή και η δραστηριότητά της, μπορείτε να ενημερωθείτε απ’ το παρακάτω link: http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=49&Itemid=40&lang
     Απ’ ότι φαίνεται, η αποστολή της Υπηρεσίας είναι η διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη εγκλημάτων που μαρτυρούν διαφθορά χαρακτήρα στο χώρο της ΕΛΑΣ  και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.
Τελεί υπό την εποπτεία  αρμόδιου Εισαγγελέα Εφετών και εποπτεύεται απ’ τη Μόνιμη Διακομματική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Στο πεδίο δράσης της περιλαμβάνονται εγκλήματα του ποινικού δικαίου (αναλύονται στο παραπάνω link), καθώς και της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά της διαφθοράς.
     Εμείς στις Ένοπλες Δυνάμεις  σε επίπεδο έως ΓΕΕΘΑ
       έχουμε:
                  - Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα
                  - Aποστολή την προστασία τής εδαφικής ακεραιότητας, τής εθνικής ανεξαρτησίας και τής κυριαρχίας της Ελλάδας και όχι τον έλεγχο εγκλημάτων των πολιτών.
                  - Στρατιωτική Δικαιοσύνη, με ένα αξιοσέβαστο Σώμα Στρατιωτικών Δικαστών που λειτουργούν στα αρμόδια Στρατοδικεία.
                  - Άριστες Οικονομικές Υπηρεσίες και Ελεγκτικό Σώμα
                  - Το πάσης φύσεως προσωπικό των ΕΔ είναι ενήλικο και τέλος
                  - Διαθέτουμε το μοναδικό ιεραρχικό και ετησίως αξιολογούμενο αυστηρότατα σύστημα Διοίκησης από συγκροτήσεως του Ελληνικού Κράτους, επιθεωρούμενο σε κάθε του πτυχή και δραστηριότητα διοικητική και εκπαιδευτική, από ένα οργανωμένο σύστημα επιθεωρητών υπό την Διοίκηση της Ανώτατης Ηγεσίας μας, αλλά και ελεγχόμενο από ένα Ελεγκτικό Σώμα που σαρώνει την λιτότατη οικονομική δραστηριότητα του Στρατεύματος, που εκπονείται απ’ τις εξειδικευμένες οικονομικές μας Υπηρεσίες.
     Γιατί λοιπόν ο πλεονασμός απόκτησης μιας Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου στο ΥΠΕΘΑ; Και θα ’θελα να πιστεύω ότι μια τέτοια πρόταση δεν αποτελεί προϊόν παραγωγικής  στρατιωτικής σκέψης.
     Άς υποθέσουμε λοιπόν ως ελεύθεροι σκεπτόμενοι πολίτες:
       Μήπως:
                   - Αποσκοπεί στην κατάργηση τής φυσικής ιεραρχίας ή στον εκβιασμό της;
                   - Στην κατάργηση των επιθεωρήσεων και της διοικητικής τους οργάνωσης και στελέχωσης;
                   - Ενοχλεί η λειτουργία της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και ο Στρατιωτικός Ποινικός Κώδικας;
                   - Το ελεγκτικό σώμα διακατέχεται από υπερβάλλοντα ζήλο;
      Το ΓΕΕΘΑ και οι κλάδοι Ε.Δ. αγαπητοί μου συνάδελφοι καλύπτονται πλήρως απ’ τις δομές και την εσωτερική τους διάρθρωση.
      Αναζητείστε αλλού το κενό!
Εκεί όπου οι επιθυμούντες δεν επιθυμούν τον έλεγχο, ή
ίσως δε θέλουν εμπόδια στα πόδια τους (γιατί γίνονται ρεζίλη τα τελευταία χρόνια), ή
θέλουν τελικά να ελέγχουν τα πάντα, εκτός στρατιωτικού περιβάλλοντος και
πριν απ’ την εντεταλμένη γι’ αυτό ηγεσία των Ε.Δ., για ευνόητους λόγους.
      Πιθανολογώντας λοιπόν τα μελλοντικά επιτεύγματα τής υπό έγκριση Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του ΥΠΕΘΑ
     Ίσως :
- Μικροί ηγήτορες να αρνούνται την φυσική τους ιεραρχία και να αποποιούνται αποφάσεων, χάριν του τύπου και του συστήματος.
- Η εισροή εκβιασμών να δρά υπέρ τής αποκομιδής διαφόρων ενδιαφερόντων επί κρισίμων θεμάτων.
- Η επιτυχία της πολιτικής εκβιασμού ηγητόρων, να αφομοιώσει και το μοναδικό παρθένο κομμάτι που αντιστέκεται στο υπόψη σύστημα.
- Η μεθοδευμένη δράση επί ζητημάτων να επηρεάσει τα προσόντα , αλλά και τις ετήσιες κρίσεις των στελεχών.
- Η επίδραση στην στρατιωτική καθημερινότητα να ανατρέψει το άδυτο της στρατιωτικής πειθαρχίας και της οργάνωσης και λειτουργίας των Ε.Δ., με  πιθανή σκοπιμότητα την διάλυση και αποσύνθεση των σημερινών δομών Διοίκησης, Επιθεώρησης, Ελέγχου και Απόδοσης Δικαιοσύνης με αγνά, υπηρεσιακά και μόνο κριτήρια, που σκοπό έχουν τη διατήρηση του Άμεμπτου και Ιδανικού Στρατιωτικού Λειτουργήματος, επ’ ωφελεία της Εθνικής εξασφάλισης της χώρας μας.
       Η άρτια δε εξασφάλιση απ’ την ΕΛ.ΑΣ. της Δημόσιας Ειρήνης στα πλαίσια της Συνταγματικής Τάξης, δεν χρειάζεται την πιθανή ενασχόληση του Στρατεύματος με τους πολίτες, εκτός Στρατιωτικών χώρων.
      Φυσικά όλα τα παραπάνω αφορούν το επίπεδο που γνωρίζουμε η πλειονότητα των συναδέλφων, δηλαδή Μονάδες, Υπηρεσίες, Σχηματισμούς, Γεν. Επιτελεία.
      Δεν αποκλείεται ουδόλως η αναγκαιότητα της εν λόγω Υπηρεσίας στο επίπεδο του Υπουργείου μετά των Υπηρεσιών του, (μη συμπεριλαμβανομένων του ΓΕΕΘΑ και των ΓΕ των Κλάδων των Ε.Δ.) αφού γνωστοί υπόδικοι μας έχουν δώσει δείγματα γραφής κατά καιρούς και στη περίπτωση αυτή δεν χρειάζεται η οργάνωσή της στο ΥΠΕΘΑ, σε εφαρμογή της  παροιμία μας ‘’κόρακας κοράκου μάτι βγάζει;’’
      ΟΧΙ λοιπόν συνάδελφοι στην οργάνωση Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων με αρμοδιότητα επί του ΓΕΕΘΑ και των κλάδων των Ε.Δ.
            ΔΙΟΤΙ  οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ήδη την απαιτούμενη οργάνωση αλλά και την βούληση για την αντιμετώπιση παρομοίων ζητημάτων και ο υφιστάμενος Νόμος περί Υπουργείων αλλά και ο πρό αυτού Ν.2292/95 προσδιορίζουν πλήρως τις αρμοδιότητες τόσο σε επίπεδο Υπουργείου, όσο και στα Επιτελεία και στις μεταξύ τους σχέσεις και η μέχρι σήμερα εφαρμογή του Νόμου, εξασφαλίζει πλήρως την άψογη και Δημοκρατική λειτουργία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων
            ΔΙΟΤΙ  οι ηγήτορες των Ε.Δ. θα νιώθουν εν δυνάμει ένοχοι από προκληθείσα υπαιτιότητα και μάλιστα σε πεδίο δράσης που απουσιάζουν τα αναλυόμενα εγκλήματα και ΕΠΕΙΔΗ δεν είναι αυτός ο προορισμός τους, ούτε η γαλούχησή τους που κτίζεται σε αθάνατα ιδανικά πίστης θρησκείας και πατρίδας.
       Ίσως τελικά η εν λόγω Υπηρεσία πρέπει κατ’ αρχή, να οργανωθεί πιλοτικά στο επίπεδο του Κυβερνητικού σχήματος και όπου αλλού το τσουνάμι της αποδεδειγμένης διαφθοράς, φαντάζει κυματάκι σε πίνακα ζωγραφικής  καθώς και όπου η αδυναμία και αναρχία χαρακτήρων, προδίδει ιερά και όσια αρχών και συνειδήσεων.
                               Με σεβασμό στις Ε.Δ. και τους ε.α. συναδέλφους
                                         Ταξχος ε.α. Δημήτριος Σ. Χατσίκας


Η Ευρώπη μηχανή παραγωγής τζιχαντιστών;

Η Εφημερίδα των Συντακτών,http://www.efsyn.gr 

Της Χριστίνας Πάντζου
    Σχεδόν ένας στους πέντε «μαχητές» του Ισλαμικού Κράτους προέρχεται από τη γηραιά ήπειρο, με τη Γαλλία να κατέχει τη μερίδα του λέοντος και τη Βρετανία να ακολουθεί. Παρά τις διαφορές στις επιμέρους χώρες, υπάρχει ένα κοινό προφίλ: νέοι 18 έως 35 ετών (αν και τους τελευταίους μήνες αυξάνει ο αριθμός των εφήβων), κυρίως αγόρια, παρ’ ότι πλέον στρατολογούνται με ανησυχητικό ρυθμό και γυναίκες (αποτελούν το 18% των Δυτικών τζιχαντιστών), με ευρωπαϊκό διαβατήριο, αλλά συνήθως με γονείς μετανάστες.
    Ο αποκεφαλισμός του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ από Βρετανό τζιχαντιστή του Ισλαμικού Κράτους έχει σημάνει συναγερμό στις ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες, καθώς τους τελευταίους μήνες αυξάνει ραγδαία ο αριθμός Ευρωπαίων που πηγαίνουν να πολεμήσουν στη Συρία και το Ιράκ. «Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό ξένων μαχητών στις τάξεις των τζιχαντιστών, αλλά Δανία, Νορβηγία, Βέλγιο και Αυστρία έχουν συνεισφέρει σε αναλογία πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τον πληθυσμό τους», λέει ο Νορβηγός αναλυτής Τόμας Χέγκχαμερ.
Οι εξαγωγείς:
    Εκτιμήσεις των δυνάμεων ασφαλείας και ειδημόνων θεωρούν ότι πρώτες χώρες σε εξαγωγή μαχητών είναι η Γαλλία (700), η Βρετανία (500), το Βέλγιο (500), η Γερμανία (270) και η Ολλανδία (120). Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Κέντρου Ερευνας της Ριζοσπαστικοποίησης (ICSR), ο αριθμός των Ευρωπαίων που πολεμούν στη Συρία τριπλασιάστηκε από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο του 2013, περνώντας από τους 600 στους 1.900. Αυτός ο αριθμός είναι πλέον παρωχημένος, καθώς μετά τον Ιούνιο, οπότε το Ι.Κ. ανακήρυξε χαλιφάτο στα τμήματα της Συρίας και του Ιράκ που ελέγχει, ο αριθμός τους αυξήθηκε ραγδαία και πρόσφατη έρευνα του λονδρέζικου King’s College τούς ανεβάζει στις 3.000. Και θα ήταν περισσότεροι αν πέρσι η Τουρκία δεν είχε απελάσει περισσότερους από 1.100 Ευρωπαίους που είχαν προορισμό τη Συρία.
    Πρόκειται για τη μεγαλύτερη στρατιά Ευρωπαίων μαχητών σε σύγχρονη σύρραξη, καθώς πλέον εκπροσωπούν το 18% όσων μάχονται με το Ι.Κ. και άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις. «Οταν έφτασα στη Συρία, τον Μάρτιο του 2012, είδα ανθρώπους να καπνίζουν, να ξυρίζονται αντί να αφήνουν γένια, να ακούν μουσική. Αναρωτήθηκα πού είχα φτάσει» έγραφε με αποτροπιασμό ο Τσετσένος στρατιωτικός διοικητής του ιρακινού παρακλαδιού της Αλ Κάιντα για τους Ευρωπαίους νεαρούς που ανέλαβε να τιθασεύσει με τη σιδερένια πειθαρχία της σαρία.
    Ο Γερμανός Dεso Dogg, διέπρεπε στην ραπ σκηνή προτού τεθεί επικεφαλής γερμανικής ταξιαρχίας και πεθάνει στη Συρία
Από κάθε γωνιά:
    Ερχονται από κάθε γωνιά της Ευρώπης και οι ιστορίες τους είναι παρόμοιες. Ο Ντένις Κάσπερτ ή Deso Dogg ήταν γνωστός στη hip hop σκηνή της Γερμανίας. Πολέμησε και σκοτώθηκε στη Συρία ως Τάλχα αλ Αλμάνι, επικεφαλής μιας γερμανικής ομάδας μάχης. Η 18χρονη Σάλμα Αμπντέλ ήταν μια τυπική Γαλλίδα έφηβη, της άρεσαν οι τηγανητές πατάτες, το smart phone, οι βόλτες με τις φίλες της προτού φορέσει τη νικάμπ και εγκαταλείψει το σπίτι της. Ο Ιταλός Τζουλιάνο (Ιμπραχίμ) Ντελνέβο γεννήθηκε στη Γένοβα το 1989, παιδί μιας καλοβαλμένης οικογένειας της μεσαίας τάξης, το 2008 ασπάστηκε τον ισλαμισμό και το καλοκαίρι του 2012 έφτασε στη Συρία, όπου σκοτώθηκε πολεμώντας σε ταξιαρχία ξένων μαχητών. Στις αρχές Αυγούστου μια 14χρονη Ισπανίδα (άριστη μαθήτρια, πλήρως ενταγμένη, λένε οι γονείς της) συνελήφθη μαζί με μια 19χρονη, ενώ επιχειρούσαν να περάσουν από τον ισπανικό θύλακο της Μελίγια στο Μαρόκο για να ενταχθούν σε ομάδα μαχητών του Ι.Κ. στο Ιράκ, εκεί όπου συμπατριώτες της υπόσχονταν μέσω βίντεο να καταλάβουν την Ανδαλουσία και να κηρύξουν χαλιφάτο από την Ινδονησία ώς την Ισπανία.
    Παρά τις διαφορές στις επιμέρους χώρες, υπάρχει ένα κοινό προφίλ: νέοι 18 έως 35 ετών (αν και τους τελευταίους μήνες αυξάνει ο αριθμός των εφήβων), κυρίως αγόρια, παρ’ ότι πλέον στρατολογούνται με ανησυχητικό ρυθμό και γυναίκες (αποτελούν το 18% των Δυτικών τζιχαντιστών), με ευρωπαϊκό διαβατήριο, αλλά συνήθως με γονείς μετανάστες, μουσουλμάνοι κατά 80% και κατά 20% Ευρωπαίοι που ασπάστηκαν το Ισλάμ και με προβλήματα ταυτότητας που τους ωθούν στον πιο ακραίο φονταμενταλιστικό ισλαμισμό.
    Ο Ιταλός Ντελνέβο, γόνος μεσοαστικής οικογένειας της Γένοβας, έχασε τη ζωή του πολεμώντας με ομάδων ξένων μαχητών στη Συρία.
    Στη Βρετανία και την Ιταλία μοιάζουν περισσότερο ενταγμένοι και συχνά έχουν και σπουδές, αντίθετα σε Γαλλία και Βέλγιο οι περισσότεροι νέοι προέρχονται από περιθωριοποιημένες κοινότητες. Στη Δανία η πλειονότητά τους έχει ποινικό παρελθόν και πολλοί τζιχαντιστές υπήρξαν μέλη συμμοριών. Εκθεση του Βασιλικού Ιδρύματος Elcano επισημαίνει πως, σε αντίθεση με την προηγούμενη γενιά των Ευρωπαίων τζιχαντιστών, αυτοί σχεδόν δεν μιλούν αραβικά, λειτουργούν απομονωμένοι ή σε μικρές ομάδες φίλων, γιατί αποφεύγουν τα τζαμιά, είτε επειδή φοβούνται ότι τα παρακολουθούν είτε γιατί τα θεωρούν «ήπια στα κηρύγματά τους». Αντ’ αυτού, συναντώνται στο Internet: στα chats, στα blogs, στο Facebook και στα κοινωνικά δίκτυα, ένα πεδίο δόξης λαμπρό για την προπαγάνδα της μισαλλοδοξίας ενός «ιερού παγκόσμιου πολέμου». Είναι κυρίως από εκεί που οι τζιχαντιστές στρατολογούν Δυτικούς μαχητές. Το δε 40% των Ευρωπαίων τζιχαντιστών που γνωρίζουν οι αρχές επαίρονται στα κοινωνικά δίκτυα, κυρίως το Facebook, για τα πολεμικά τους κατορθώματα αναρτώντας φωτογραφίες και καλώντας κι άλλους να τους μιμηθούν.
Δεν τους καταλαβαίνουν:
    Πολλές από αυτές τις οικογένειες δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί τα παιδιά τους πηγαίνουν να πολεμήσουν σε έναν πόλεμο που δεν είναι δικός τους και ο οποίος σημαδεύεται από αποτρόπαια εγκλήματα. «Οποιος βλέπει τις εικόνες από τη Συρία, θέλει κάτι να κάνει γι’ αυτό και οι τρομοκράτες εκμεταλλεύονται αυτές τις ανησυχίες και τις χρησιμοποιούν για να πείσουν και να στρατολογήσουν τους νέους», έλεγε στον Guardian ο επικεφαλής του Ιδρύματος του Ραμαζανιού. «Τον είχαν επηρεάσει πολύ οι εικόνες παιδιών θυμάτων από ρίψη χημικών αερίων, ήταν εξοργισμένος που κανείς δεν έκανε τίποτα για να τα βοηθήσει», έλεγε στην τηλεόραση η Ολλανδή Γιολάντα ντε Νέιζ, όταν έμαθε ότι ο 18χρονος γιος της είχε στρατολογηθεί στη Συρία.
    «Σε πολλές περιπτώσεις η θρησκεία δεν παίζει θεμελιώδη ρόλο. Είναι χαμένοι νέοι που αναζητούν να ανήκουν σε μια ομάδα. Κάποιοι γυρεύουν μια διεγερτική περιπέτεια, να απελευθερώσουν τεστοστερόνη. Απολαμβάνουν τα πολεμικά παιχνίδια στο Ιντερνετ. Και η αδρεναλίνη τούς οδηγεί να πιάσουν ένα Καλάσνικοφ.
Γελοία ερμηνεία του Ισλάμ:
    Είναι νέοι που κάνουν μια γελοία και ριζοσπαστική ερμηνεία του Ισλάμ» εξηγεί ο Ζιλ ντε Κέρκοφ, συντονιστής αντιτρομοκρατικής δράσης της Ε.Ε. Ο ιστορικός Ζαν Πιερ Φιλιού μιλά ακόμη και για μια τάση στρεβλού ρομαντισμού: «Φαντάζονται ότι συντρέχουν καταπιεσμένους και αγωνίζονται κατά ενός δικτάτορα για έναν καλό σκοπό. Και είναι αυτό που τους δίνει τη χαμένη αίσθηση του ανήκειν». Αλλοι επισημαίνουν πως αν δεν έχεις μια ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση, όλα αυτά δεν αρκούν για να γίνεις τζιχαντιστής ή να μεταμορφωθείς σε δολοφόνο.
    Οποιοι κι αν είναι οι λόγοι, θρησκευτικός φανατισμός, αναζήτηση νοήματος, βοήθεια για τους ομοθρήσκους, μάχη κατά της τυραννίας του Ασαντ ή μίσος κατά της «διαβολικής Δύσης», αυτοί οι νέοι δεν γίνονται απλώς μάρτυρες φρικαλεοτήτων αλλά πολλοί μετέχουν σ’ αυτές.
Επιστρέφοντας από το μέτωπο:
    Επιστρέφοντας στις πατρίδες τους από τα μέτωπα του πολέμου, τους έχει σημαδέψει η βία, αλλά κατέχουν επίσης την τεχνογνωσία της σε κάθε πιθανή μορφή της. Είναι αυτοί για τους οποίους ανησυχούν περισσότερο οι αρχές ασφαλείας. Κάποιοι γυρίζουν απογοητευμένοι. Και ένα μικρό αλλά εξαιρετικά επικίνδυνο κομμάτι τους ίσως είναι ορκισμένο να μεταφέρει αυτή τη βία στην Ευρώπη.
    Το Βέλγιο, μία από τις χώρες που έχει γίνει «βασικός εξαγωγέας» ισλαμιστών μαχητών -η οργάνωση Sharia4Belgium (επίσημα διαλύθηκε το 2012) έχει αναπτύξει ένα αποτελεσματικότατο δίκτυο στρατολόγησής τους για τη Συρία-, αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του κινδύνου που ελλοχεύει.
    Η δολοφονία τον περασμένο Μάιο τεσσάρων ανθρώπων σε επίθεση κατά του Εβραϊκού Μουσείου των Βρυξελλών από τον 29χρονο Γαλλο-Αλγερινό Μεχντί Νεμούς, που είχε πολεμήσει με τους τζιχαντιστές στη Συρία, καταδεικνύει, όπως προειδοποιεί ο Ζιλ ντε Κέρκοφ, «την πραγματική διάσταση ενός προβλήματος που ανάγεται στο υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα εσωτερικής ασφάλειας για την Ευρώπη».

Πριν τους ισλαμοφασίστες, τους ιρακινούς δολοφονούσαν οι μισθοφόροι! Κόλαφος Αμερικανος δικαστής για την Blackwater…

hellasforce.com
    Η εταιρία που έχει αναλάβει (με άλλο όνομα βέβαια) την προστασία της ουκρανικής νομενκλατούρας των ναζιστών του Κιέβου έλαβε συντριπτικό πλήγμα από τον Αμερικανό δικαστή Anthony Asuncion όταν αυτός απεφάνθη ότι οι δολοφονημένοι Ιρακινοί πολίτες, που έπεσαν στην Πλατεία Nisour από τα πυρά τεσσάρων μισθοφόρων της Blackwater, δεν αποτελούσαν κίνδυνο!!! Ο δικαστής ανοίγει το δρόμο και στους ενόρκους για να αποδώσουν δικαιοσύνη μετά από επτά χρόνια. Οι Paul Slough, Evan Liberty, Dustin Heard και Nicholas Slatten κατηγορούνται ότι σκότωσαν 14 Ιρακινούς πολίτες στις 16 Σεπτεμβρίου του 2007 όταν άνοιξαν πυρ εναντίον τους, ισχυριζόμενοι ότι εκτίμησαν ότι αυτοί αποτελούσαν κίνδυνο.
    Η αγωγή που δέχθηκε η ιδιωτική εταιρία ασφαλείας Blackwater για τον θάνατο και τραυματισμό απλών Ιρακινών πολιτών αποκάλυψε με λεπτομέρειες την απολύτως ανεξέλεγκτη λειτουργία των δυτικών μισθοφόρων στο Ιράκ και οδήγησε στην εκδίωξη της Blackwater από το Ιράκ. Άλλαξε το όνομά της σε Xe Services το 2009 και σε Academi το 2011.
    Η εταιρία δημιουργήθηκε από τον Erik Prince, δέκα χρόνια πριν από τη σφαγή των Ιρακινών πολιτών. Ο Erik Prince υπηρέτησε στις Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ και ήταν πρώην μέλος των Navy Seals. Η οικογένειά του ήταν «καραμπινάτη» στην υποστήριξη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και μέχρι τη σφαγή στην Πλατεία Nisour η εταιρία του είχε λάβει περίπου $1 δις για υπηρεσίες προς την αμερικανική κυβέρνηση. Το 2006 είχε πάρει το συμβόλαιο προστασίας της Αμερικανικής Πρεσβείας.


ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΒΙΒΑΣΕΩΝ

Συμμορίες Πακιστανών βίαζαν, βασάνιζαν και εκπόρνευαν μικρά παιδιά «κάτω από την μύτη» των αρχών!

Όποιος τολμούσε να καταγγείλει, τον βάφτιζαν «υπερβολικό» και «ισλαμόφοβο»!
    Οι κατάφωρες αποτυχίες της πολιτικής και αστυνομικής ηγεσίας του Ρόδερχαμ «διευκόλυναν» την σεξουαλική εκμετάλλευση 1.400 παιδιών επί 16 ολόκληρα χρόνια, σύμφωνα με ανεξάρτητη αναφορά που δημοσιεύθηκε στον απόηχο των καταγγελιών για βιασμούς και εμπορία ανθρώπων στο νότιο Γιορκσάιρ.
    Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από τον καθηγητή Alexis Jay, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Δημοτικό Συμβούλιο γνώριζε ήδη από το 2005 για τα πρωτοφανή σε έκταση σεξουαλικά εγκλήματα που διαπράττονταν από άνδρες ασιατικής καταγωγής, αλλά δεν έκανε τίποτα…
    Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η τέταρτη έκθεση που προσδιορίζει με σαφήνεια το πρόβλημα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών στο Ρόδερχαμ.
    Άλλες τρεις επίσημες εκθέσεις μεταξύ 2002 και 2006 είχαν περιγράψει αναλυτικά το καθεστώς φρίκης που επικρατούσε στο Ρόδερχαμ. Η μεν πρώτη «ουσιαστικά αποσιωπήθηκε», καθώς τα αποδεικτικά στοιχεία δεν έγιναν πιστευτά, ενώ οι άλλες δύο απλά αγνοήθηκαν από τις Αρχές.
    Χαρακτηριστικά η πρώτη έκθεση, η οποία είχε παραγγελθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών το 2002, περιείχε «σοβαρές επικρίσεις» για την αστυνομία και το τοπικό συμβούλιο. Ωστόσο, αντί οι αρχές να ασχοληθούν με την υπόθεση, ανώτεροι αξιωματικοί της Αστυνομίας και μέλη του συμβουλίου υποστήριξαν ότι τα στοιχεία της έκθεσης ήταν «κατασκευασμένα και υπερβολικά» και ότι υπήρχε σκοπιμότητα από τους συντάκτες της.
    Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση, φοβούνταν ότι εάν μιλούσαν ανοιχτά, θα κατηγορούνταν για ρατσισμό, καθώς οι δράστες ήταν στην πλειονότητά τους Πακιστανοί οδηγοί ταξί.
    Ο επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου από το 2003  Ροτζερ Στόουν ανακοίνωσε πως αναλαμβάνει την ευθύνη και θα παραιτηθεί άμεσα. «Έχοντας μελετήσει την έκθεση πιστεύω πως είναι σωστό, εγώ ως επικεφαλής, να αναλάβω τις ευθύνες για λογαριασμό του συμβουλίου για τις ιστορικές παραλείψεις που περιγράφονται τόσο ξεκάθαρα στην έκθεση. Αυτό σκοπεύω να κάνω και θα παραιτηθώ», τόνισε.
    Ο Jahangir Akhtar, ο πρώην αναπληρωτής επικεφαλής του συμβουλίου, κατηγορείται στην έκθεση για αφέλεια.
    Φρίκη προκαλεί το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, τα θύματα «δαιμονοποιούνταν», καθώς συλλαμβάνονταν π.χ. για μέθη, ενώ οι δράστες συνέχιζαν κανονικά τη ζωή τους ατιμώρητοι.
    Σύμφωνα με τον καθηγητή Jay, η αστυνομία προφανώς προσπαθούσε να αποκρύψει τις αποδείξεις για την σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών, εξαιρώντας π.χ. από τις έρευνες τα κορίτσια που κυοφορούσαν ή είχαν ήδη γεννήσει τους καρπούς των βιαστών τους.
    Σύμφωνα με την αναφορά, η εκτίμηση για 1.400 θύματα είναι «συντηρητική», με τον πραγματικό αριθμό να είναι πιθανόν μεγαλύτερος.
    Μεταξύ άλλων αναφέρεται πως υπάρχουν περιπτώσεις που «παιδιά περιλούζονταν με πετρέλαιο και απειλούνταν ότι θα καούν ζωντανά σε περίπτωση που αποκάλυπταν τους βιασμούς που είχαν υποστεί».
    «Παιδιά έχουν βιαστεί επανειλημμένα από πολλά άτομα με τους δράστες να τα διακινούν και σε άλλες πόλεις στη Βόρεια Αγγλία. Υπάρχουν ακόμη αναφορές για απαγωγές, άγριους ξυλοδαρμούς και εκφοβισμούς», ανέφερε ο καθηγητής, ο οποίος υπογράμμισε ότι κορίτσια έως 11 ετών έχουν πέσει θύματα βιασμού από πολλούς άνδρες.
    Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται το 2010 μετά τη σύλληψη και την καταδίκη πέντε ανδρών για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων κοριτσιών.
    Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια αποκαλύφθηκε η συστηματική σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών και σε άλλες πόλεις, όπως η Οξφόρδη, το Ροτσντέιλ και το Ντέρμπι.


Αλκοόλ


Αρχαία Γνωμικά
Σόλων ερωτηθείς υπό Περιάνδρου παρά πότον επεί σιωπών ετύγχανε, πότερα δια λόγων σπάνιν ή δια μωρίαν σιωπά· αλλ’ ουδείς αν, είπε, μωρός εν συμποσίω σιωπάν δύναιτο.
Σόλων, 630-560 π.Χ., Αθηναίος νομοθέτης & φιλόσοφος
μτφρ: ερωτηθείς, ενώ τα πίνανε και δεν μιλούσε, αν σιωπά επειδή δεν έχει τίποτα να πει ή επειδή είναι βλάκας: κανένας βλάκας δεν μπορεί να μείνει σιωπηλός σε ένα συμπόσιο
(από τον ΑΝΘΟΛΟΓΙΟΝ του Στοβαίου)
Εν οίνω αλήθεια.
Αλκαίος, 7-6ος αιών π.Χ., Αρχαίος λυρικός ποιητής
Από κύλικος μέχρι χειλέων πολλά πέλει.
μτφρ: από το ποτήρι μέχρι τα χείλη πολλά γίνονται
Ειπώθηκε από δούλο του αργοναύτη Ανταίου
(με την έννοια ότι πολλά απρόοπτα μπορεί να συμβούν μέχρι να πραγματοποιηθεί κάτι)
Πίνειν δε ες μέθην ουδαμού πρέπον πλην εν ταις εορταίς.
Πλάτων, 427-347 π.Χ., Φιλόσοφος
Ούτος την άμπελον είπε τρεις φέρειν βότρυς· τον πρώτον ηδονής· τον δεύτερον μέθης· τον τρίτον αηδίας.
Ανάχαρσις, 6ος π.Χ. αιών, Σκύθης ηγεμόνας & φιλόσοφος
Αισχρόν τον μεθύοντα παρ ανδράσι νήφεσιν είναι, αισχρόν δ’ ει νήφων παρά μεθύουσι μένει.
Θέογνις, 6ος αιών π.Χ., Αρχαίος Έλληνας ποιητής
μτφρ: είναι ντροπή ο μεθυσμένος να βρίσκεται πλάι σε νηφάλιους και ντροπή να βρίσκεται ο νηφάλιος πλάι σε μεθυσμένους.
Το εν τη καρδία του νήφοντος επί της γλώττης εστί του μεθύοντος.
(νήφοντος=ξεμέθυστου)
Αρχαιοελληνική Παροιμία
Κάτοπτρον είδους χαλκός εστί, οίνος δε νοός.
Αισχύλος, 525-456 π.Χ., Αρχαίος τραγικός ποιητής
Αριστοτέλης δε φησιν ότι οι μεν υπ’ οίνου μεθυσθέντες επί πρόσωπον φέρονται, οι δε τον κρίθινον πεπωκότες εξυπτιάζονται την κεφαλήν· ο μεν γαρ οίνος καρηβαρικός, ο δε κρίθινος καρωτικός.
Αθήναιος, 2ος-3ος μ.Χ αιώ, Αρχαίος Έλληνας συγγραφέας εξ Αιγύπτου
 (η διαφορά του μεθυσιού με κρασί και του μεθυσιού με μπύρα)
Εκκλησιαστικά Ρητά
Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου.
Ψαλμοί 103
Λατινικά Ρητά
In mari meri miri mori muri placet.
μτφρ: το ποντίκι ευχαριστήθηκε που πέθανε σε μια θάλασσα από υπέροχο κρασί
Λατινικός γλωσσοδέτης
In vino veritas.
μτφρ: εν οίνω η αλήθεια.
Nemo saltat sobrius
μτφρ: κανένας δεν χοροπηδάει (χορεύει) όντας νηφάλιος
Αφορισμοί
Το κρασί αυξάνει την επιθυμία αλλά μειώνει το αποτέλεσμα.
Γουίλιαμ Σαίξπηρ, 1564-1616, Άγγλος συγγραφέας
Μερικές φορές, ένας έξυπνος άνθρωπος αναγκάζεται να μεθύσει, για να περάσει την ώρα του με ηλίθιους.
Ernest Hemingway, 1899 - 1961, Αμερικανός συγγραφέας, Νόμπελ 1954
Το χόρτο είναι η θεραπεία ενός έθνους, το αλκοόλ είναι η καταστροφή του.
Bob Marley, 1945-1981, Τζαμαϊκανός τραγουδιστής της Ρέγκε
Στη νίκη αξίζουμε σαμπάνια. Στην ήττα τη χρειαζόμαστε.
Ναπολέων Βοναπάρτης, 1769-1821, Γάλλος ηγέτης
Ποτέ μην κάθεσαι σε τραπέζι όταν μπορείς να σταθείς στο μπαρ.
Ernest Hemingway, 1899 - 1961, Αμερικανός συγγραφέας, Νόμπελ 1954
Πίνω για να κάνω τους άλλους ανθρώπους πιο ενδιαφέροντες.
Ernest Hemingway, 1899 - 1961, Αμερικανός συγγραφέας, Νόμπελ 1954
 «Το αλκοόλ σβήνει τον άνθρωπο για ν’ ανάψει το κτήνος», κάτι που τον κάνει να αντιληφθεί γιατί του αρέσει το αλκοόλ.
Albert Camus, 1913-1960, Γάλλος συγγραφέας, Νόμπελ 1957
Να γράφεις μεθυσμένος. Να διορθώνεις ξεμέθυστος.
Ernest Hemingway, 1899 - 1961, Αμερικανός συγγραφέας, Νόμπελ 1954
Τις στενοχώριες δεν μπορείς να τις πνίξεις μες στο κρασί, ξέρουν να κολυμπάνε.
Heinz Rühmann, 1902-1994, Γερμανός συγγραφέας & ηθοποιός
Έχω πάρει από το αλκοόλ περισσότερα απ’ ό,τι το αλκοόλ έχει πάρει από μένα.
Ουίνστον Τσώρτσιλ, 1874-1965, Βρετανός Πρωθυπουργός , Νόμπελ 1953
Το κρασί, αν χρησιμοποιηθεί κατάλληλα και με μέτρο, ανάλογα με τον άνθρωπο, είναι άριστο τόσο για την υγεία, όσο και για την αρρώστια.
Ιπποκράτης, 460-377 π.Χ., Πατέρας της Ιατρικής
Μια μαϊμού, αν μεθύσει με μπράντυ, δεν θα το αγγίξει ποτέ ξανά, και έτσι είναι πολύ σοφότερη από τους περισσότερους ανθρώπους.
Κάρολος Δαρβίνος, 1809-1882, Βρετανός φυσιοδίφης
Μπορούμε να ελαφρύνουμε τη θλίψη με έναν καλό ύπνο, ένα μπάνιο κι ένα ποτήρι κρασί.
Θωμάς Ακινάτης, 1225-1274, Ιταλός Δομινικανός μοναχός & φιλόσοφος
Βασικά, υποστηρίζω οτιδήποτε μπορεί να σε βοηθήσει να βγάλεις τη νύχτα, είτε πρόκειται για προσευχή είτε για υπνωτικά είτε για μια μπουκάλα Τζακ Ντάνιελς.
Frank Sinatra, 1915-1998, Αμερικανός τραγουδιστής
Ο Θεός έφτιαξε μόνο το νερό. Ο άνθρωπος έφτιαξε το κρασί.
Βίκτωρ Ουγκώ, 1802-1885, Γάλλος συγγραφέας
Καμιά γυναίκα δεν θα πρέπει να παντρεύεται έναν άντρα που δεν πίνει και δεν καπνίζει.
Robert Louis Stevenson, 1850-1894, Σκωτσέζος συγγραφέας
Η μέθη δεν είναι τίποτε άλλο παρά ηθελημένη τρέλα
Σενέκας, 4 μ.Χ-65 μ.Χ., Ρωμαίος φιλόσοφος
Λυπάμαι τους ανθρώπους που δεν πίνουν. Όταν ξυπνάνε το πρωί, το πώς αισθάνονται είναι το καλύτερο που μπορούν να αισθανθούν ολόκληρη τη μέρα.
Frank Sinatra, 1915-1998, Αμερικανός τραγουδιστής
Πιείτε για μένα, πιείτε στην υγειά μου, ξέρετε ότι εγώ δεν μπορώ να πιω πια.
Πάμπλο Πικάσο, 1881-1973, Ισπανός Ζωγράφος  (τα τελευταία του λόγια)
Όταν πίνω γίνομαι άλλος άνθρωπος. Και ο άλλος άνθρωπος θέλει να πιει κι αυτός…
Herrschl Ostopoljer, 17ος αιώνας, Γαλλοεβραίος θυμόσοφος
Ο Διόνυσος έχει πνίξει περισσότερους ανθρώπους από τον Ποσειδώνα.
Thomas Fuller, 1608-1661, Άγγλος στοχαστής
Να πίνεις επειδή είσαι ευτυχισμένος, αλλά ποτέ επειδή είσαι δυστυχισμένος.
G. K. Chesterton, 1874–1936, Άγγλος συγγραφέας & κριτικός
Η δημοκρατία στη Ρωσία είναι ένας επιπλέον λόγος για να μεθύσεις.
Αρόν Βιγκούσιν, 1936-, Ρώσος γνωμικογράφος
Πίνε μέχρι να γίνει όμορφη, αλλά σταμάτα πριν τον γάμο.
Steven Wright, 1955-, Αμερικανός ηθοποιός
Οι οδηγοί είναι πιο ασφαλείς όταν οι δρόμοι είναι στεγνοί και οι δρόμοι είναι πιο ασφαλείς όταν οι οδηγοί είναι στεγνοί.
Robert Lembke, 1913-1989, Γερμανός τηλεπαρουσιαστής
Το μυστικό της μακροζωίας μου είναι ότι δεν έχω στο αίμα μου παρά μόνο ερυθρά αιμοσφαίρια. Το οινόπνευμα σκότωσε από καιρό τώρα όλα τα λευκά αιμοσφαίρια.
Ουίνστον Τσώρτσιλ, 1874-1965, Βρετανός Πρωθυπουργός , Νόμπελ 1953
Το κρασί είναι εμφιαλωμένη ποίηση.
Robert Louis Stevenson, 1850-1894, Σκωτσέζος συγγραφέας
Ήπια 18 σκέτα ουίσκυ. Νομίζω πως είναι ρεκόρ…
Dylan Thomas, 1914-1953, Ουαλός ποιητής  (Τα τελευταία του λόγια…)
Το καλύτερο ακροατήριο είναι άνθρωποι έξυπνοι, μορφωμένοι και ελαφρά μεθυσμένοι.
Albin Barkley, 1877-1956, Αμερικανός αντιπρόεδρος (του Τρούμαν)
Το κρασί είναι το πνευματικό μέρος ενός γεύματος. Τα κρέατα και τα λαχανικά δεν είναι παρά το υλικό μέρος.
Αλέξανδρος Δουμάς, 1802-1870, Γάλλος συγγραφέας
Ένας λόγος που δεν πίνω είναι ότι θέλω να ξέρω πότε περνάω καλά.
Nansy Astor, 1879-1964, Βρετανίδα πολιτικός
Δεν έπρεπε να το ‘χα γυρίσει από το ουίσκυ στο μαρτίνι.
Humphrey Bogart, 1899-1957, Αμερικανός ηθοποιός  (Τα τελευταία του λόγια…)
Το εθνικό μας ναρκωτικό είναι το αλκοόλ. Έχουμε την τάση να αντιμετωπίζουμε όλα τα άλλα ναρκωτικά με ιδιαίτερο τρόμο.
William Burroughs, 1914-1997, Αμερικανός συγγραφέας
Καλύτερα να κοιμάσαι με ένα νηφάλιο κανίβαλο παρά με ένα μεθυσμένο χριστιανό.
Herman Melville, 1819-1891, Αμερικανός συγγραφέας
Το κακό είναι ότι πρέπει να πιω για να υποφέρω τους ανθρώπους, αλλά, τότε, δεν με υποφέρουν αυτοί.
Ring Lardner, 1885-1933, Αμερικανός χιουμορίστας
Η μέθη δεν δημιουργεί ελαττώματα, τα αποκαλύπτει.
John Milton, 1608-1674, Άγγλος ποιητής
Ζηλεύω αυτούς που πίνουν. Τουλάχιστον αυτοί έχουν κάτι για να ρίξουν το φταίξιμο για όλα.
Oscar Levant, 1906-1972, Αμερικανός πιανίστας
Με το αλκοόλ δεν πνίγουμε τις λύπες, αλλά τις αποκοιμίζουμε και τις εξαγριώνουμε.
Ανώνυμος
Η μπύρα είναι το καλύτερο ποτό στον κόσμο.
Jack Nicholson, 1937-, Αμερικανός ηθοποιός
Πώς καταλαβαίνει κανείς ένα καλό εστιατόριο: τα ποτήρια του κρασιού είναι μεγαλύτερα από τα ποτήρια του νερού.
Frédéric Beigbeder, 1965-, Γάλλος κριτικός λογοτεχνίας
Όταν πίνω, σκέφτομαι. Και όταν σκέφτομαι, πίνω.
Ρακίνας, 1639-1699, Γάλλος δραματουργός
Νερό, νερό παντού και ούτε μια σταγόνα να πιούμε.
Samuel Taylor Coleridge, 1772-1834, Άγγλος ποιητής & φιλόσοφος
Τη γυναίκα ζεστή και τη σαμπάνια κρύα
Groucho Marx, 1890-1977, Αμερικανός κωμικός
Η μπύρα είναι απόδειξη ότι ο Θεός μας αγαπάει και θέλει να είμαστε ευτυχισμένοι.
Βενιαμίν Φραγκλίνος, 1706-1790, Αμερικανός πολιτικός & συγγραφέας
Κρασί: ένα μέσο να μετακινήσεις το βάρος της ψυχής στο σώμα.
Κονσταντίν Μελιχάν, 1952- , Ρώσος χιουμορίστας
Ένας πανούργος πανδοχέας στη Ραβέννα πρόσφατα με εξαπάτησε. Του ζήτησα κρασί με νερό και μου σέρβιρε σκέτο κρασί.
Μαρτιάλης, 43-104 μ.Χ., Ισπανός ποιητής επιγραμμάτων
Ποτέ δεν πίνω ενώ δουλεύω, αλλά μετά από μερικά ποτηράκια, μου ‘ρχονται ιδέες που ποτέ δεν θα μου ‘χαν έρθει αν ήμουν εντελώς νηφάλιος.
Irwin Shaw, 1913-1984, Αμερικανός συγγραφέας
Όταν το κρασί ανοιχτεί, πρέπει να το πιεις, ιδίως αν είναι καλό.
Marcel Pagnol, 1895-1974, Γάλλος συγγραφέας & Σκηνοθέτης
Το κρασί είναι το πιο υγιές και το πιο υγιεινό ποτό.
Louis Pasteur, 1822-1895, Γάλλος επιστήμονας
Όποιος δεν είχε την τύχη οι γονείς του να είναι αλκοολικοί, πρέπει να περάσει μια ολόκληρη ζωή μεθώντας για να αντισταθμίσει τη βαριά κληρονομιά των αρετών τους.
Emile M. Cioran, 1911-1955, Γαλλορουμάνος φιλόσοφος
Καλύτερα να πιεις πολύ και καλό κρασί παρά λίγο και κακό.
George Courteline, 1858-1929, Γάλλος συγγραφέας
Όλος ο κόσμος είναι γύρω στα τρία ποτά πίσω
Humphrey Bogart, 1899-1957, Αμερικανός ηθοποιός
Το κόκκινο κρασί είναι για τούς νέους, το πόρτο για τούς ώριμους άνδρες. Όποιος όμως θέλει να γίνει ήρωας πρέπει να πίνει μπράντυ.
Samuel Johnson, 1709-1784, Άγγλος συγγραφέας
Το μαρτίνι είναι η μοναδική αμερικανική εφεύρεση που είναι τόσο τέλεια όσο ένα σονέτο.
H.L. Mencken, 1880-1956, Αμερικανός Αρθρογράφος
Η παρακμή του απεριτίφ μπορεί κάλλιστα να είναι ένα από τα πιο θλιβερά φαινόμενα της εποχής μας.
Luis Bunuel, 1900-1983, Μεξικανός σκηνοθέτης
Πάλι τον καύκον έπιες,
πάλιν τον νουν απώλεσας.
Σκωπτικό σύνθημα του κοινού του Ιπποδρόμου στο Βυζάντιο. Απευθυνόταν προς τον αυτοκράτορα Φωκά (602-610) που ήταν μέθυσος. Επακολούθησε σφαγή.
Ποτέ μην εμπιστεύεσαι ένα περίπλοκο κοκτέιλ που παραμένει εντελώς διαυγές μέχρι να προστεθεί το τελευταίο συστατικό, και μετά αμέσως θολώνει.
Terry Pratchett, 1948-, Βρετανός συγγραφέας φανταστικών ιστοριών
Η σαμπάνια είναι το μόνο πιοτό που αφήνει τη γυναίκα όμορφη, αφού το πιει.
Madame de Pompadour, Ερωμένη του Γάλλου μονάρχη Λουδοβίκου XV
Δεν πίνω, δεν μ’ αρέσει. Με κάνει να αισθάνομαι καλά.
Oscar Levant, 1906-1972, Αμερικανός πιανίστας
Υπάρχει από ένας διάβολος σε κάθε ρώγα σταφυλιού.
από το Κοράνι
Όταν πίνω κρασί, οι φροντίδες ελαττώνονται.
Ανακρέων, 572-485 π.Χ., Αρχαίος λυρικός ποιητής
Από όλα τα αμαρτήματα, το πιοτό είναι το πιο ασύμβατο με τη μεγαλοσύνη.
Sir Walter Scott, 1771-1832, Σκωτσέζος συγγραφέας
Ευφυολογήματα
Κάποτε έκοψα το ποτό και τις γυναίκες. Ήταν τα χειρότερα 20 λεπτά της ζωής μου
George Best, 1946-2005, Βορειοϊρλανδός ποδοσφαιριστής
Να μην πίνεις ενώ οδηγείς. Μπορεί να τρακάρεις κάπου και να χυθεί το ποτό σου.
Ανώνυμος
Το αλκοόλ μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου, αλλά η Βίβλος λέει να αγαπάς τον εχθρό σου.
Frank Sinatra, 1915-1998, Αμερικανός τραγουδιστής
Οι άντρες τη βγάζουν στα μπαρ για δυο λόγους: είτε δεν έχουν στο σπίτι γυναίκα για να πάνε είτε έχουν.
Sam Ewing, 1949-, Αμερικανός παίκτης μπέηζ μπωλ
Βασικά μου χρειάζεται μόνο ένα ποτό για να μεθύσω. Tο πρόβλημα είναι ότι δεν θυμάμαι αν είναι το δέκατο τρίτο ή το δέκατο τέταρτο
George Burns, 1896-1996, Αμερικανός κωμικός (έπαιζε μέχρι 100 χρονών)
Δεν έχεις μεθύσει αν μπορείς να είσαι ξαπλωμένος στο πάτωμα χωρίς να κρατιέσαι από πουθενά.
Dean Martin, 1917-1995, Αμερικανός ηθοποιός
Πίνω για να ξεχάσω ότι είμαι μπεκρής.
Alphonse Allais, 1854-1905, Γάλλος χιουμορίστας
Η μόνη φορά που απόλαυσα το σιδέρωμα ήταν όταν, κατά λάθος, έβαλα τζιν στο ατμοσίδερο.
Phyllis Diller, 1917 - 2012, Αμερικανίδα κωμικός
Μπύρα: η αιτία και η λύση σε όλα τα προβλήματα της ζωής.
Homer Simpson, Χαρακτήρας καρτούν
Ο πατέρας μου ήταν ο μεθύστακας της πόλης. Συνήθως, αυτό δεν είναι και τόσο κακό. Αλλά στη Νέα Υόρκη!
Henry Youngman, 1906-1998, Αμερικανός κωμικός
Και βέβαια δεν πίνω όλες τις ώρες. Πρέπει και να κοιμάμαι, βλέπετε.
W.C. Fields, 1880-1946, Αμερικανός ηθοποιός & συγγραφέας
Ξέρεις ότι έχεις πρόβλημα με το πιοτό όταν ο μπάρμαν σε ξέρει με το μικρό σου όνομα -και μάλιστα χωρίς να έχεις ξαναπάει σ’ αυτό το μπαρ.
Zach Galifianakis, 1969-, Ελληνοαμερικανός κωμικός
To αλκοόλ είναι αργός θάνατος. Αλλά τι μας νοιάζει; Δεν βιαζόμαστε.
George Courteline, 1858-1929, Γάλλος συγγραφέας
Δεν πίνω ποτέ νερό. Αυτό το πράγμα σκουριάζει τους σωλήνες.
W.C. Fields, 1880-1946, Αμερικανός ηθοποιός & συγγραφέας
Κάποτε, στην Ποτοαπαγόρευση, αναγκάστηκα να ζήσω για μέρες χωρίς τίποτε άλλο, παρά μόνο τροφή και νερό.
W.C. Fields, 1880-1946, Αμερικανός ηθοποιός & συγγραφέας
Βάκχος: Μια χρήσιμη θεότητα που επινοήθηκε από τους αρχαίους σαν δικαιολογία για να μεθάνε.
Ambrose Bierce, 1842–1914, Αμερικανός συγγραφέας
Mια γυναίκα με οδήγησε στο πιοτό και ποτέ δεν βρήκα την ευκαιρία να την ευχαριστήσω.
W.C. Fields, 1880-1946, Αμερικανός ηθοποιός & συγγραφέας
Δεν πίνω ποτέ νερό εξαιτίας των σιχαμερών πραγμάτων που τα ψάρια κάνουν σ’ αυτό.
W.C. Fields, 1880-1946, Αμερικανός ηθοποιός & συγγραφέας  (σε μια άλλη εκδοχή:"fish fuck in it!")
Μαγειρεύω με κρασί. Μερικές φορές μάλιστα το βάζω και στο φαγητό.
W.C. Fields, 1880-1946, Αμερικανός ηθοποιός & συγγραφέας
Κάποτε έκανα χειραψία με τον Pat Boone και όλη μου η δεξιά πλευρά ξεμέθυσε.
Dean Martin, 1917-1995, Αμερικανός ηθοποιός
Παραδοξολογίες
Το ουίσκι μυρίζει σαν ψόφιος κοριός. Το αντίθετο όμως δεν ισχύει.
Ανώνυμος
Κινηματογραφικές Ατάκες
Κι έπειτα λέει: «Τσάκω ένα μπουκάλι ουίσκι!». «Τι μάρκα;» της κάνω. «Το Γιάννη που πορπατάει!» μου λέει... «Δεν έχεις κανένα αλμυρό ρε μισόμαγκα;» μου κάνει... Ωραίες κουβέντες!
Νίκος Τσιφόρος, 1912-1970, Έλληνας σατιρικός & θεατρικός συγγραφέας
 (δια στόματος Αθ.Προύσαλη, στην ταινία «Μια Ιταλίδα στην Κυψέλη» [1968])
Στίχοι
Είναι ώρα να μεθύσετε!
Για να μην είστε οι βασανισμένοι σκλάβοι του χρόνου,
μεθύστε χωρίς διακοπή.
Με κρασί, με ποίηση, με αρετή, με ό,τι θέλετε!
Charles Baudelaire, 1821-1867, Γάλλος ποιητής
Ρίχ' τε στο γυαλί φαρμάκι
ρίχ' τε στο γυαλί φαρμάκι
μονορούφι να το πιω.
Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, 1893-1972, Στιχουργός
Φέρε μας κάπελα κρασί
με δυο ποτήρια και μισή
είμ’ απόψε στα μεράκια
και γουστάρω να τα πιω.
Χαράλαμπος Βασιλειάδης (Τσάντας), 1907-1970, Έλληνας στιχουργός
 (από τραγούδι σε μουσική Απόστολου Χατζηχρήστου, 1961)
Άλα, άνοιξε κι άλλη μπουκάλα
και την κοινωνία τώρα
τηνε παίζω ένα παρά.
Βίβα, τα φαρμάκια που `ταν στίβα
ποτηράκι ποτηράκι
λες και κάνανε φτερά.
Αλέκος Σακελλάριος, 1913-1991, Θεατρ. συγγραφέας, σκηνοθέτης, στιχουργός
Θυμόσοφες Ρήσεις
Ο πίνων μεθά και ο παίζων χάνει.
Αξίωμα
Παροιμίες
Εις υγείαν των ερώτων, το ποτήριον το πρώτον.
Ελληνική παροιμία
Μήνας που δεν έχει ρο, ρίξε στο κρασί νερό.
Όποιος δε βάζει νερό στο κρασί του, το πληρώνει διπλά το φαΐ του.
Ο τρελός είδε τον μεθυσμένο κι έφυγε.
Το βερεσέ κρασί δυο φορές μεθεί.
Αυτά που θες ξενέρωτος, τα κάνεις μεθυσμένος.
Το μαγκούφι το κρασί, την καρδούλα μου τη σείει.
Κρασί σε πίνω για καλό και συ με πας στο βράχο.
Δώσ’ κρασί, να βγει η αλήθεια.
Όσο πίν' η πεθερά μας, τόσο μας καλοχαιρετάει.
Ξένες Παροιμίες
Ό,τι λέει κάποιος όταν είναι μεθυσμένος, το έχει σκεφτεί όταν είναι νηφάλιος.
Φλαμανδική παροιμία