ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 40
    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών με γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων των Μελών της και σε συνεργασία με τους νομικούς συμβούλους της δικηγόρους Αναστάσιο Μαλισάγκο και Κωνσταντίνο Παραγιουδάκη, προκειμένου να διευκολύνει τους συναδέλφους και να τυποποιήσει τις απαιτούμενες ενέργειες, που αφορούν τα αναδρομικά λόγω των μειώσεων του Ν. 4093/2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, παρέχει την παρακάτω ενημέρωση:
    Όπως είναι γνωστό έχουν εκδοθεί και δημοσιευτεί οι υπ’ αρ. 2192/2014 έως και 2196/2014 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες κρίνονται αντισυνταγματικές οι διατάξεις του Ν. 4093/2012, με τις οποίες επιβλήθηκαν οι μειώσεις στα εν ενεργεία και εν αποστρατεία Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας
    Μετά τη δημοσιοποίηση των παραπάνω αποφάσεων, το Ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται να λάβει θέση και να αναθεωρήσει τη μέχρι τώρα στάση του αναφορικά με τις μειώσεις. Υποχρεούται, δηλαδή, να νομοθετήσει εκ νέου την κατάργηση των σχετικών μειώσεων του Νόμου 4093/2012, την επαναφορά των βασικών μισθών και των συντάξεων, συμπεριλαμβανομένων και των επιδομάτων, όπως ίσχυαν πριν τη 01-08-2012 και να καταβάλει τα αναδρομικά από 01-08-2012 μέχρι την ημερομηνία ψήφισης της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.
    Η απαίτηση κατά του Δημοσίου που αφορά σε αποδοχές ή συντάξεις (εν ενεργεία ή αποστράτων) παραγράφεται μετά διετία από της γενέσεώς της (άρθρα 90 και 93 του N. 2362/95).  Συνεπώς η παραγραφή  άρχεται από την 01-08-2012. Μέχρι και την 31-07-2014 δικαιούται όποιος επιθυμεί να υποβάλει σχετικό δικόγραφο στο αρμόδιο δικαστήριο ή αίτηση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) προκειμένου να διακόψει την παραγραφή.
    ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ ότι σε περίπτωση καθυστέρησης κατάθεσης δικογράφου ή αίτησης, δεν χάνεται το δικαίωμα διεκδίκησης όλων των αναδρομικών, αλλά το μέρος αυτών που αφορούν στην καθυστέρηση μετά την παραπάνω ημερομηνία (31/7/2014).
    Θεωρούμε, όμως, ότι η προσφυγή στα Δικαστήρια, χωρίς να γνωρίζουμε τις αποφάσεις που θα λάβει το Ελληνικό Δημόσιο είναι βεβιασμένη. Για το λόγο αυτό κρίνουμε ότι πρώτα θα πρέπει να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις του Δημοσίου δηλαδή από πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή του παλαιού μισθολογίου και η καταβολή των αναδρομικών, εφόσον αυτά δοθούν και ύστερα να αποφασιστεί κατά πόσο απαιτείται η προσφυγή στα Δικαστήρια. Εάν οι αποφάσεις του Δημοσίου καθυστερήσουν πέραν της 20ης Ιουλ. και προκειμένου να υπάρχει ικανός χρόνος αντίδρασης, προφανώς όποιος επιθυμεί θα πρέπει να κινηθεί για τη διεκδίκηση των αναδρομικώνΗ λογική μας είναι να μην προσφύγουμε στα δικαστήρια αδίκως, χωρίς όφελος των στελεχών και να καταβληθούν έξοδα που δεν είναι απαραίτητα.
    Επειδή ενδέχεται οι σχετικές αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών και η υλοποίησή τους να καθυστερήσουν και προκειμένου να μην απωλεσθεί οποιαδήποτε οικονομική απαίτηση, η ΠΟΣ προτείνει αρχικά την κατάθεση αίτησης στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, σύμφωνα με το συνημμένο υπόδειγμα, προκειμένου να διακοπεί η παραγραφή και στη συνέχεια, αναλόγως των εξελίξεων, την υποβολή δικογράφου στο αρμόδιο δικαστήριο.
    Οι τρόποι που μπορεί να κατατεθεί η αίτηση, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης μας από το ΝΣΚ, είναι οι ακόλουθοι:
α. Με αυτοπρόσωπη παρουσία του ενδιαφερομένου, ώστε να λάβει άμεσα τον αντίστοιχο αριθμό πρωτοκόλλου.
β. Με συγκέντρωση αριθμού αιτήσεων (10-15), κατάθεσή τους από έναν εκ των αιτούντων (δεν απαιτείται εξουσιοδότηση) και λήψη άμεσα του αντίστοιχου αριθμού πρωτοκόλλου.
γ. Με αποστολή συστημένης επιστολής (άρθρο 10 παρ. 3 του Ν. 2690/1999). Στην περίπτωση αυτή λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία που κατατέθηκε η αίτηση στην ταχυδρομική εταιρεία και θα πρέπει να είναι πριν από την επίμαχη ημερομηνία. Απαιτείται η τηλεφωνική επικοινωνία μετά από εύλογο χρονικό διάστημα για λήψη του αντίστοιχου αριθμού πρωτοκόλλου.
δ. Με FAX (αριθμός 213 2121701) σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν. 2672/1998. Στην περίπτωση αυτή ΠΡΕΠΕΙ να κατατεθεί και η αίτηση με την ιδιόχειρη υπογραφή μέσα σε 5 ημέρες από τότε που στάλθηκε το FAX (αλλιώς δεν υπάρχει έγκυρη υποβολή).
    Στις παραπάνω περιπτώσεις β και γ συνιστάται να έχει θεωρηθεί το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια αρχή (πχ ΚΕΠ, Αστυνομικό τμήμα κλπ).
Η διεύθυνση του ΝΣΚ όπου θα κατατεθούν ή αποσταλούν οι αιτήσεις είναι:
Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, Ακαδημίας αρ. 68, ΤΚ 106 78,  ΑΘΗΝΑ
    Επίσης, να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που τελικά απαιτηθεί η προσφυγή στα δικαστήρια, αρμόδιο Δικαστήριο για τα εν ενεργεία Στελέχη είναι το Διοικητικό Πρωτοδικείο, στο οποίο είναι δυνατόν να υποβληθεί ομαδική αγωγή (ανά 50 άτομα) για τη διεκδίκηση των αναδρομικών, ενώ για τα εν αποστρατεία αρμόδιο Δικαστήριο είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπου θα κατατεθεί αγωγή.
     Πέραν των παραπάνω όμως, όποιος επιθυμεί να ασκήσει άμεσα αγωγή, θα πρέπει να απευθυνθεί σε  δικηγορικό γραφείο, προκειμένου να ενημερωθεί για το κόστος και τους χρόνους εκδίκασης των υποθέσεων.  Αυτονόητο είναι ότι τις υπόψη υποθέσεις αναλαμβάνουν και οι παρακάτω αναφερόμενοι δικηγόροι, με τους οποίους συνεργάζεται η ΠΟΣ.
     Για τυχόν  διευκρινήσεις μπορείτε να απευθύνεστε στους νομικούς συμβούλους μας:
Αναστάσιο Μαλισάγκο, Αριστοτέλους αρ. 11,  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ,   τηλ. 2310 508414, 6974366654, Φαξ 2310 225736 E-mail: malisagos@yahoo.gr ή
 Κωνσταντίνο Παραγιουδάκη,  Ακαδημίας αρ. 78, ΑΘΗΝΑ, τηλ. 210 3802248, 6936 997767, Φαξ 210 3802249,  E-mail: kparagioudakis@gmail.com