ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Τρομάζει ο φράχτης στην Ειδομένη- Εκρηκτική η κατάσταση με τους εγκλωβισμένους μετανάστες



Το Κράτος-φαρισαίος πρέπει να εφαρμόσει τα όσα γράφει το έγγραφο που τους έδωσε για ‘’ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ 30 ΗΜΕΡΩΝ’’. Μετά, να βρεί τρόπο να τους στείλει πίσω !
Πώς θα γίνει αυτό ? Έ, εκείνοι είναι το Κράτος, και όχι εγώ. Να βρούν τρόπο.
Και ‘’ξυπνούν’’ και κάποιοι σκύβαλα Δήμαρχοι, και ζητούν όλα τα άδεια δημόσια κτίρια να γεμίσουν με λάθρο !
Ρώτησε κανείς τους κατοίκους εάν τους θέλουν ?
Ή τους έχουν ‘’γραμένους’’ …κανονικά?
Όταν η φιλανθρωπία συγκρούεται με την Εθνική Επιβίωση, δεν μπορεί να επικρατεί εις βάρος της ύπαρξης και ομαλής συνέχειας του Έθνους !



Του Κώστα Καντούρη kantouris@hotmail.com
    Ο πρώτος μεγάλος σκόπελος στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στα ελληνοσκοπιανά σύνορα της Ειδομένης παρουσιάστηκε το πρωί της περασμένης Πέμπτης. Οι φόβοι των ελληνικών αρχών για τον εγκλωβισμό μεταναστών και προσφύγων στο πέρασμα για την υπόλοιπη Ευρώπη επιβεβαιώθηκε και η αμηχανία στην αντιμετώπισή του ήταν φανερή.
    Η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να επιτρέπει πλέον τη διέλευση μόνο Σύρων, Αφγανών και Ιρακινών, και το ταυτόχρονο κλείσιμο των συνόρων για τους υπόλοιπους, προκάλεσε αλυσιδωτά προβλήματα. Την πρώτη ημέρα οι ελληνικές αρχές είδαν τις “απαγορευμένες” για τα Σκόπια εθνικότητες να διαμαρτύρονται στη γραμμή των συνόρων, με συνέπεια να εγκλωβιστούν μαζί τους και όλοι οι πρόσφυγες. Χρειάστηκε να εφαρμοστεί σχέδιο εν κρυπτώ και μέσα στη νύχτα για την εκτόνωση της κατάστασης. Οι πρόσφυγες οδηγήθηκαν σε μικρές ομάδες μέσα από τα χωράφια σε άλλο πέρασμα και σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από το καθιερωμένο της σιδηροδρομικής γραμμής. Σε συνεννόηση με τις σκοπιανές αρχές εισήλθαν κανονικά στο έδαφος του γειτονικού κράτους, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τους διαμαρτυρόμενους.
    Ωστόσο η κατάσταση με τους εγκλωβισμένους μετανάστες που κατάγονται κυρίως από το Ιράν, αλλά πολλοί είναι από το Πακιστάν, το Μαρόκο, την Αλγερία και το Μπαγκλαντές, μοιάζει να εξελίσσεται σε εκρηκτική. Χθες παρέμειναν στο συνοριακό πέρασμα καταλαμβάνοντας τη συνοριακή γραμμή για τρίτη ημέρα και η εθελούσια απομάκρυνσή τους θεωρείται απίθανη. Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα, που ενημερώνονται διαρκώς για το πρόβλημα της Ειδομένης, εξέφραζαν αρχικά την ελπίδα να αποχωρήσουν μόνοι τους “όταν δουν πως δεν πρόκειται να τους δεχτούν”.
    Από την άλλη έλεγαν πως οι συγκεκριμένες εθνικότητες έχουν στα χέρια τους έγγραφα με τα οποία υποχρεούνται να εγκαταλείψουν την Ελλάδα μέσα σε διάστημα 30 ημερών. “Υπάρχουν κέντρα κράτησης, δεν έχουν κλείσει, σε περίπτωση που στο διάστημα αυτό παραμείνουν εδώ, πρέπει να κινηθεί διαδικασία απέλασής τους και επιστροφής στις χώρες τους”, ξεκαθάρισε στη “ΜτΚ” ανώτερη πηγή της ΕΛ.ΑΣ., που ενημερώνεται για τα όσα συμβαίνουν στην Ειδομένη.
    Έγκυρες πληροφορίες ανέφεραν πάντως πως εξετάζεται παράλληλα το ενδεχόμενο οι συγκεκριμένες εθνικότητες να μπλοκάρονται ακόμη από τα νησιά. Όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, είναι μικρός ο αριθμός τους σε σύγκριση με τους υπόλοιπους πρόσφυγες και η διαχείρισή τους είναι ευκολότερη.
    Ο εγκλωβισμός όμως όλων όσοι ήταν στην Ειδομένη την Πέμπτη, έστω και για μία ημέρα, προκάλεσε για ακόμη μία φορά την ανησυχία για το ενδεχόμενο κάποια στιγμή τα σύνορα να κλείσουν για όλους. Οι ανησυχούντες δεν απέκλειαν οι απαγορεύσεις να επεκταθούν γρήγορα και σε άλλες εθνικότητες, καθώς είναι γνωστό πως ειδικά οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναγνωρίσει μόνο τους Σύρους ως πρόσφυγες πολέμου.  Τότε το πρόβλημα δεν θα περιοριστεί σε έναν μικρό αριθμό, πρέπει από τώρα να δούμε πού θα κατευθυνθούν αυτοί οι άνθρωποι, πού θα φιλοξενηθούν και πώς θα αντιδράσουν”, έλεγαν στη “ΜτΚ” φορείς της περιοχής. Συμπλήρωναν μάλιστα πως η εξέλιξη των εργασιών για την ανέγερση του φράχτη στη σκοπιανή πλευρά, που ξεκίνησαν από τα περάσματα της Ειδομένης, μπορεί να συνδέεται με μία μεταγενέστερη απόφαση για το κλείσιμο των συνόρων.
Αναζητούνται χώροι για πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη
    Χώρους στη Θεσσαλονίκη και τους γύρω νομούς για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, σε περίπτωση που κλείσουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, αναζητούν δήμαρχοι και φορείς της πόλης. Για το θέμα αυτό έγινε σύσκεψη την Πέμπτη στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι η εκπόνηση ενός τοπικού σχεδίου δράσης στο πλαίσιο του “Ξενοκράτη”, ώστε να δοθούν άμεσες λύσεις, σε περίπτωση μεγάλης αύξησης του αριθμού των προσφύγων. Ως πιθανοί χώροι φιλοξενίας προτάθηκαν τουριστικά καταλύματα σε Χαλκιδική και Πιερία, και η χρησιμοποίηση στη Θεσσαλονίκη των εγκαταστάσεων των ανενεργών στρατοπέδων καθώς και άλλων χώρων, όπως το παλιό γαλλικό νοσοκομείο στην οδό Φράγκων (“Άγιος Παύλος”) και το πρώην νοσοκομείοΠαναγία” στην Καλαμαριά.
    Σε πρώτη φάση μιλάμε για καταυλισμούς. Άλλο είναι το hot spot, που θα είναι χώρος υποδοχής. Αν πλημμυρίσει αύριο η περιοχή με 5.000 άτομα, πού θα μείνουν;”, διερωτήθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος πάντως εξέφρασε την άποψη ότι “οι Σκοπιανοί δεν θα προχωρήσουν σύντομα στο στήσιμο φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα, καθώς παίρνουν χρήματα κατά κεφαλή για τη διέλευση”.
    Οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης επιμένουν στην ανάγκη αξιοποίησης των εγκαταστάσεων των ανενεργών στρατοπέδων ως χώρων φιλοξενίας των προσφύγων. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξαν οξύτατες αντιδράσεις από μέρους των αιρετών της αυτοδιοίκησης, όταν ο εκπρόσωπος του στρατού επισήμανε ότι η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν συναινεί σε αυτό το ενδεχόμενο.
    Το κράτος είναι ένα. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν είναι ξέχωρο. Με κεντρική απόφαση οι χώροι των πρώην στρατοπέδων πρέπει να παραχωρηθούν”, είπε σε αυστηρό ύφος ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ενώ έντονα αντέδρασε και ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος σημείωσε ότι από την πλευρά του στρατού απορρίφθηκε και η πρόταση για τη χρήση του παλιού στρατιωτικού νοσοκομείου.
    Ο δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου Πέτρος Σούλας είπε ότι μπορούν να στηθούν αντίσκηνα και οικίσκοι στα αποδεσμευμένα στρατόπεδα και υπογράμμισε πως με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έχουν παραχωρηθεί οι Μύλοι Μελισσάρη ως κέντρο καταγραφής των προσφύγων. Σύμφωνα με τον κ. Σούλα, ο χώρος αυτός προσφέρεται από ολιγόωρη έως ολιγοήμερη παραμονή.
    Ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών ζήτησε να υπάρξει άμεσα συνεννόηση με το Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων της Χαλκιδικής και της Πιερίας, ώστε να αξιοποιηθούν μεγάλα τουριστικά καταλύματα, που αυτήν τη στιγμή δεν λειτουργούν. Όλες οι προτάσεις θα εξεταστούν μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα από ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε χθες. Το σχέδιο στο οποίο θα καταλήξει η συγκεκριμένη ομάδα θα υποβληθεί στο αρμόδιο υπουργείο, καθώς παραμένει ανοικτό το θέμα της χρηματοδότησης.