ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Εντείνονται οι πιέσεις για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων



    Το ακανθώδες θέμα των ομαδικών απολύσεων, ο συνδικαλιστικός νόμος και κυρίως ο τρόπος κήρυξης των απεργιών καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση της ευελιξίας στην εγχώρια αγορά εργασίας επανέρχονται εσπευσμένα στο προσκήνιο. H έναρξη των συζητήσεων μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των εκπροσώπων των δανειστών συμπίπτει μάλιστα με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και την επιδίωξη των νέων διοικήσεων να συνεχίσουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης προσωπικού.
     Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος αναμένεται να συναντήσει τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) Γκάι Ράιντερ, ενώ ήδη, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών, συμφωνήθηκε η σύσταση 9μελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων με βασικό έργο την επανεξέταση της εργασιακής νομοθεσίας που ισχύει στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη και τις βέλτιστες πρακτικές.
    Να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει την εμπλοκή στη διαδικασία, του ILO, καθώς και της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ οι θεσμοί δεν θέλουν να ακούν για το ILO και ήδη έχουν αποκλείσει οποιαδήποτε εμπλοκή του Ευρωκοινοβουλίου στη διαπραγμάτευση. Επιδιώκουν δε, την έναρξη των διαβουλεύσεων με γνώμονα τις προτάσεις του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
    Την επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα απαρτίζουν τέσσερα μέλη από την ελληνική πλευρά και τέσσερα από την πλευρά των δανειστών, ενώ από την πλευρά των δανειστών, στο τραπέζι έχει πέσει σύμφωνα με πληροφορίες το όνομα του νομπελίστα οικονομολόγου Χριστόφορου Πισσαρίδη, για την κάλυψη της θέσης του προέδρου.
    Να σημειωθεί ότι κεντρική δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για το τρέχον έτος, σύμφωνα με το 3ο μνημόνιο, είναι να μην υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Παράλληλα, προβλέπονται η έναρξη διαβούλευσης και η επανεξέταση του υφιστάμενου πλαισίου λειτουργίας της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών απολύσεων, της συλλογικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
    Σε δεύτερο στάδιο, το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να προχωρήσει στην ευθυγράμμιση της εν λόγω νομοθεσίας με τις βέλτιστες πρακτικές στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι δανειστές εμφανίζονται να «πιέζουν» την ελληνική πλευρά για άμεσες παρεμβάσεις προκειμένου να ολοκληρωθούν τα σχέδια αναδιάρθρωσης των εγχώριων τραπεζών, μετά και την 3η ανακεφαλαιοποίηση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες απαιτείται δραστικός περιορισμός του αριθμού των εργαζομένων στον κλάδο. Το θέμα γίνεται επιτακτικότερο, καθώς τόσο με τις ήδη ψηφισμένες ασφαλιστικές παρεμβάσεις όσο και με τις σχεδιαζόμενες, η πρόωρη έξοδος από την εργασία μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου καθίσταται απαγορευτική για τους ασφαλισμένους.  
    Συνεπώς, οι διοικήσεις των τραπεζών φαίνεται πως έχουν χάσει ένα από τα ισχυρά εργαλεία αναδιάρθρωσης και συνεπώς θα πρέπει να καταφύγουν στη λύση των ομαδικών απολύσεων.