ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΛΙΘΙΩΝ - ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΩΝ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ (5)

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΕΧΟΥΝ ΙΣΟΒΙΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ
http://roykoymoykoy.blogspot.gr/
ΟΙ ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
    Οι δύο διατελέσαντες Πρόεδροι της Δημοκρατίας που βρίσκονται εν ζωή οι κ.κ. Χ. Σαρτζετάκης και Κ. Στεφανόπουλος διαθέτουν για την προσωπική τους ασφάλεια έναν μικρό στρατό, που αποτελείται από 11 αστυνομικούς για τον καθέναν. Οι ένστολοι είναι αποσπασμένοι από την πολυπληθή αστυνομική δύναμη της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Αν όμως ο αριθμός των 11 αστυνομικών για τον καθένα θεωρείται απαραίτητος από τους αρμόδιους, οι 6 διοικητικοί υπάλληλοι που διαθέτει από την Προεδρία ο Κ. Στεφανόπουλος και οι 5 του Χ. Σαρτζετάκη είναι άγνωστο ποιες ανάγκες των δύο προσώπων υπηρετούν.
    Ο κ. Σαρτζετάκης, υπενθυμίζεται, είναι 83 ετών και έχει αποχωρήσει από την Προεδρία της Δημοκρατίας από το 1990, ενώ ο κ. Στεφανόπουλος είναι 86 ετών και δεν βρίσκεται στην Ηρώδου του Αττικού από το 2005. Πάντως, στους δύο πρώην Προέδρους δεν έχει παρασχεθεί κάποιο κρατικό γραφείο, ενώ η μηνιαία σύνταξή τους από την Προεδρία, μετά τις τελευταίες μειώσεις που έγιναν με εντολή του κ. Κάρολου Παπούλια, φτάνει περίπου τα 6.500 ευρώ. Άγνωστο είναι αν και πόσα χρήματα εισπράττουν ο μεν κύριος Στεφανόπουλος ως συνταξιούχος βουλευτής και συνταξιούχος δικηγόρος και ο κύριος Σαρτζετάκης ως συνταξιούχος δικαστικός.
ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ
    Οι πρώην πρωθυπουργοί που η Βουλή τους διαθέτει γραφεία για την εξυπηρέτησή τους είναι τέσσερις.
Ο 94χρονος Κ. Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος που έκανε χρήση αυτού του «προνομίου» πριν από αρκετά χρόνια. Το γραφείο του, στο οποίο πια πηγαίνει σπάνια, βρίσκεται στο ισόγειο της βουλής, δίπλα ακριβώς από την αίθουσα των δημοσιογράφων που καλύπτουν το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ. Συνολικά διαθέτει 6 υπαλλήλους, ορισμένοι από τους οποίους είναι καθημερινά εκεί, ενώ άλλοι έχουν έδρα το πολιτικό του γραφείο στην οδό Αραβαντινού.
    Η προσωπική του ασφάλεια περιλαμβάνει 6 αστυνομικούς, πέραν όσων φρουρούν σε μόνιμη βάση το σπίτι και το γραφείο του. Η πρωθυπουργική σύνταξη έφτανε μέχρι πρόσφατα, καθαρά, περίπου τα 5.900 ευρώ. Ωστόσο, μετά τις τελευταίες περικοπές, καθώς και εκείνες που έρχονται από τις αρχές του επόμενου χρόνου, έχει περιοριστεί πλέον σε περίπου 2.500 ευρώ. Ο κ. Μητσοτάκης παίρνει και σύνταξη δικηγόρου, καθώς κατέβαλλε κανονικά τις ασφαλιστικές του εισφορές στο συγκεκριμένο Ταμείο μέχρι τα …. 86 του χρόνια, αλλά και ως εκδότης, καθώς πλήρωνε εισφορές και στο αντίστοιχο Ταμείο μέχρι τα 80 του χρόνια.  Συνολικά πάντως, με τις τελευταίες ρυθμίσεις, το ποσό που εισπράττει από όλες μαζί τις συντάξεις, για τις οποίες κατέβαλλε εισφορές επί πολλές δεκαετίες, είναι κοντά στα 4.000 ευρώ.
    Το γραφείο του 76χρονου Κώστα Σημίτη, βρίσκεται στο ισόγειο της Βουλής. Και ο κ. Σημίτης έχει αξιοποιήσει πλήρως τη δυνατότητα που έχει να απασχολεί 6 υπαλλήλους, ενώ η αστυνομική του φρουρά είναι σχεδόν ανάλογη με αυτή του κ. Μητσοτάκη, καθώς το πολιτικό γραφείο του στην Ακαδημίας έχει δεχθεί τρομοκρατικές επιθέσεις, για τις οποίες μάλιστα πρόσφατα αποζημιώθηκε από το κράτος με το ποσό των 25.000 ευρώ.
    Η σύνταξή του είναι περίπου ίδια με αυτή του κ. Μητσοτάκη, δηλαδή 2.500 ευρώ, ενώ άγνωστο είναι αν και πόσα λαμβάνει ως συνταξιούχος καθηγητής πανεπιστημίου.
    Το γραφείο του Κώστα Καραμανλή, στο οποίο εγκαταστάθηκε τον Νοέμβριο του 2009, όταν αποχώρησε από την ηγεσία της ΝΔ, βρίσκεται στον δεύτερο όροφο της Βουλής, με θέα τον Εθνικό Κήπο, πολύ κοντά στα γραφεία του κόμματός του. Η παρουσία του εκεί δεν είναι πολύ τακτική, καθώς συνήθως επισκέπτεται το γραφείο αυτό όταν έχει σημαντικές συνεδριάσεις και προτιμά να κάνει τις συναντήσεις του πιο… διακριτικά, στο πολιτικό του γραφείο, πίσω από την αμερικανική πρεσβεία. Και αυτός έχει 6 υπαλλήλους ως πρώην πρωθυπουργός, ενώ με την ιδιότητα του βουλευτή διαθέτει επιπλέον 5 συνεργάτες, όπως έχουν τη δυνατότητα και οι «300» (3 ή 4 αποσπασμένους και 2 ή 1 επιστημονικό συνεργάτη). Συνολικά, δηλαδή, εξυπηρετείται από 11 υπαλλήλους με διαφορετικές ιδιότητες. Ιδιαίτερα μεγάλος (πάνω από 10) είναι και ο αριθμός των αστυνομικών που τον φρουρούν, ενώ του έχουν παραχωρηθεί συνοδευτικά αυτοκίνητα και διαθέτει μόνιμη φρούρηση, όπως και όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί, στο σπίτι και στα γραφεία του.
Οι αποδοχές του πάντως είναι ίδιες με εκείνες κάθε βουλευτή και μάλιστα σχετικά μειωμένες, αφού δεν συμμετέχει σε διαρκείς επιτροπές. Υπολογίζεται ότι πρέπει να εισπράττει περίπου 6.500 - 7.000 ευρώ τον μήνα.
    Ο Γ. Παπανδρέου είναι ο μοναδικός από τους πρώην πρωθυπουργούς που το γραφείο το οποίο του παραχωρήθηκε δεν βρίσκεται μέσα στο Μέγαρο της Βουλής, αλλά σε κτίριο που διαθέτει το κοινοβούλιο στην οδό Σέκερη. Πρόκειται για το Μέγαρο Αρβανίτη, στον δεύτερο όροφο του οποίου βρίσκεται το γραφείο του κ. Παπανδρέου. Ο 60χρονος πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είναι ο μοναδικός από τους πρώην πρωθυπουργούς που δεν έχει κάνει πλήρη χρήση του προνομίου των 6 υπαλλήλων που δικαιούται με τη συγκεκριμένη ιδιότητα. Μέχρι στιγμής έχει αποσπάσει λιγότερους, ενώ και αυτός διαθέτει επιπλέον 5 συνεργάτες με την ιδιότητα του απλού βουλευτή Αχαΐας.
    Ίσως ο λόγος για τον οποίο δεν έχει εξαντλήσει το προνόμιό του αυτό να είναι πως ο ίδιος σπανίως έως … καθόλου βρίσκεται στο συγκεκριμένο γραφείο.
    Ο μισθός του κ. Παπανδρέου θεωρητικός είναι περί τα 6.500 – 7.000 ευρώ, ωστόσο λόγω των απουσιών του στο εξωτερικό ενδέχεται να περικόπτεται σε κάποιο ποσοστό. Πάντως, την περικοπή τη συμπληρώνει με τα χρήματα που λαμβάνει από τις διαλέξεις που δίνει ανά τον κόσμο.
ΟΙ ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
    Στο Μέγαρο Αρβανίτη, απέναντι από το Κοινοβούλιο, στεγάζονται και οι διατελέσαντες πρόεδροι της Βουλής που δεν έχουν πλέον την ιδιότητα του βουλευτή. Δηλαδή οι κύριοι Φίλιππος Πετσάλνικος, Δημήτρης Σιούφας και η κυρία Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη. Άπαντες έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν 7 υπαλλήλους στις υπηρεσίες τους, είτε αποσπασμένους από το Δημόσιο είτε μετακλητούς, ενώ επίσης τους παρέχεται αστυνομική φρούρηση. Ωστόσο, δεν έχουν κάνει πλήρη χρήση αυτού του δικαιώματος. Επιπλέον, η Βουλή έχει φροντίσει να τους παραχωρήσει, με τον ίδιο τρόπο που ισχύει για τους εν ενεργεία βουλευτές, και αυτοκίνητα. Ο Φ. Πετσάλνικός, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, έλαβε από τη Βουλή ένα ολοκαίνουργιο Volvo S60, από εκείνα που είχαν αποκτηθεί με τη μέθοδο του leasing.
    Η κυρία Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη κυκλοφορεί με ένα υβριδικό Honda, μοντέλο του 2008, ενώ
Ο Δημήτρης Σιούφας με ένα Toyota Prius, επίσης μοντέλο του 2008. Η σύνταξη των πρώην προέδρων της Βουλής είναι η ίδια με εκείνη των πρωθυπουργών, δηλαδή έφτανε τα 5.900 ευρώ, όμως με τις περικοπές που έγιναν το τελευταίο διάστημα περιορίζεται στα 2.500 ευρώ περίπου. Φυσικά έχουν κι εκείνοι τη δυνατότητα να παίρνουν συντάξεις και από άλλα Ταμεία στα οποία ήταν ασφαλισμένοι.
    Ακόμα πιο ….. τυχεροί είναι οι δύο πρώην πρόεδροι της Βουλής που εξακολουθούν να διαθέτουν τη βουλευτική ιδιότητα, δηλαδή ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης και ο Βύρων Πολύδωρας. Αμφότεροι έχουν τη δυνατότητα να απασχολούν , αν θέλουν, τους 7 υπαλλήλους ως πρώην πρόεδροι και επιπλέον 5 με την ιδιότητα του βουλευτή.
    Ο κ. Κακλαμάνης διαθέτει ένα μεγάλο γραφείο στο ισόγειο της Βουλής, δίπλα από την αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών, ενώ το γραφείο του κ. Πολύδωρα (διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής μόλις για έναν μήνα) είναι στον πρώτο όροφο, κοντά στην αίθουσα της Γερουσίας. Ο μισθός και των δύο είναι αυτός του βουλευτή, δηλαδή φτάνει στο καθαρό ποσό των 7.000 ευρώ, και φυσικά απολαμβάνουν και τα αντίστοιχα προνόμια που έχουν οι «τριακόσιοι».
ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
    Η εθνική μας αντιπροσωπία έχει μεριμνήσει να διαθέσει από έναν υπάλληλο και σε πρόσωπα που διετέλεσαν στο παρελθόν επικεφαλής Κοινοβουλευτικών Ομάδων κομμάτων τα οποία σήμερα είτε δεν βρίσκονται στη Βουλή είτε έχουν άλλο αρχηγό είτε δεν υπάρχουν. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι κκ. Γ. Καρατζαφέρης, Ν. Κωνσταντόπουλος, Δ. Τσοβόλας και η Μ. Δαμανάκη