ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

«Πολιτικός τάφος σε βοσκοτόπι.»



Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου.
    Εκτός από τα πρόβατα, τα γίδια και τα μαντριά, εκτός από τους γκρεμούς και τις φιδοφωλιές, στο βοσκοτόπι της Ιθάκης βρίσκεται και ένα μακάβριο εύρημα. Ένας πολιτικός τάφος. Εκεί ενταφιάζονται οι προσδοκίες για μακροημέρευση επί χρόνια στην εξουσία της σημερινής κυβέρνησης, εκεί και τα τελευταία υπολείμματα του περίφημου ηθικού πλεονεκτήματος της αριστεράς.
    Η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών εξελίσσεται σε ανοιχτή πληγή που κακοφορμίζει για τον πρωθυπουργό. Ατυχώς για αυτούς, οι κυβερνώντες δεν έδωσαν την πρέπουσα σημασία στην πρόγνωση που είχε κάνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος πριν από περίπου 8 μήνες, στις 29 Ιανουαρίου 2016, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών και της τότε τροπολογίας που αφορούσε στη διαδικασία χορήγησης τηλεοπτικών αδειών. Τότε που ξεκινούσε η εκτροπή…
   Είπε πει τότε ο κ. Βενιζέλος: «Κάνω μία πρόγνωση. Η διαδικασία αυτή των δήθεν αδειών, με βάση το νομοθέτημα της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, δε θα ολοκληρωθεί ποτέ και αν επιδιώξετε την ολοκλήρωσή της αυτό θα είναι το μεγαλύτερο θεσμικό σκάνδαλο και τελικά ο πολιτικός τάφος της Κυβέρνησής σας.  Όχι γιατί υπάρχουν προβλήματα πολιτικού λόγου και πολιτικής αντιδικίας, αλλά γιατί θα δείτε ανάγλυφα να προκύπτουν συμφέροντα, σκληρά, ανεξέλεγκτα, αδιαφανή».
    Τι πρόγνωση; Προφητεία κανονική. Και ακόμη δεν έχει καλά-καλά ανοίξει η υπόθεση Καλογρίτσα… Σε όλη της την διάσταση με όλες τις πτυχές της. Αν κάτι αποτελούσε πλεονέκτημα για τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι των πολιτικών του αντιπάλων ήταν ότι δεν τους βάραινε κανένα σκάνδαλο, καμία σκιά. Μπορούσε κάνεις να τους καταλογίσει τα μύρια όσα σε ζητήματα διακυβέρνησης και διαπραγμάτευσης, από ανικανότητα και ιδεοληψία μέχρι την ύπαρξη κρυφής ατζέντας για το μέλλον της χώρας σε σχέση με την Ευρωζώνη. Για αθέτηση υποσχέσεων, για κοροϊδία, για, για, για….  Αλλά όχι για κάποιο οικονομικό σκάνδαλο.
    Και πολιτεύτηκαν σε μεγάλο βαθμό στηριζόμενοι στο επικοινωνιακό τρυκ που αφορούσε στον πόλεμο κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς, στην σύγκρουση με τα συμφέροντα. Μέχρι που φτάσαμε στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Και εκεί οι μάσκες άρχισαν να πέφτουν. Με πάταγο όπως και το ηθικό πλεονέκτημα που επικαλούνταν τα κυβερνητικά στελέχη. Και τώρα; Τώρα θα δρέψουν τους καρπούς που οι ίδιοι φύτεψαν. Και ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα. Και σε σχέση με τις αποκαλύψεις που έρχονται αλλά και σε σχέση με την τύχη του ίδιου του διαγωνισμού.
    Ο οποίος κινδυνεύει να αποδειχθεί τόσο «φούσκα» όσο «φούσκα» ήταν και το διάτρητο πόθεν έσχες του… υπερθεματιστή. Μία «φούσκα» που σκάζοντας θα προκαλέσει συστημική κατάρρευση στους κόλπους της κυβέρνησης. Και όσοι… Λεβέντες και αν τρέξουν να τη γλυτώσουν, το τέλος θα γραφεί αργά ή γρήγορα στα αφιλόξενα βοσκοτόπια.