ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Στο κυνήγι της... γκαρσονιέρας χιλιάδες νέοι φοιτητές- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές των ακινήτων στη Θεσσαλονίκη



Της Βαρβάρας Ζούκα
makthes.gr
    Στο κυνήγι της… γκαρσονιέρας πρόκειται να ριχτούν με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελληνίων εξετάσεων χιλιάδες νέοι που θα πετύχουν την εισαγωγή τους στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης.
    Η αναζήτηση κατάλληλης στέγης αποτελεί το νέο μεγάλο στοίχημα -μετά τις βαθμολογίες- με το οποίο έρχονται αντιμέτωπες οι οικογένειες των επιτυχόντων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
    Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης Νίκο Βλάχο η φοιτητική στέγη παρουσιάζει παραδοσιακά υψηλή ζήτηση στη Θεσσαλονίκη, που είναι μία κατ’ εξοχήν φοιτητούπολη, καθώς διαθέτει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με περισσότερους από 70.000 φοιτητές, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το ΑΤΕΙ-Θ και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας.
 «Τρίγωνο βερμούδων» για φοιτητές
    «Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ένα ιδιότυπο ‘Τρίγωνο των Βερμούδων’ για φοιτητές», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Νίκος Βλάχος, αναφερόμενος στην περιοχή της πόλης που παρουσιάζει την υψηλότερη ζήτηση μεταξύ των πρωτοετών που αναζητούν στέγη.
    Όπως την προσδιορίζει ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, πρόκειται για την περιοχή πλησίον της πανεπιστημιούπολης, μεταξύ της Εθνικής Αμύνης, της Αγίου Δημητρίου και της Ιασωνίδου.
    «Τη συγκεκριμένη περιοχή προτιμούν οι περισσότεροι νέοι φοιτητές που περνούν σε σχολές της Θεσσαλονίκης. Είναι μία καθαρά φοιτητική γειτονιά -το 80% των διαθέσιμων σπιτιών μισθώνεται σε φοιτητές- που προσφέρει από στέγη μέχρι φοιτητικά στέκια, μπαράκια αλλά και φωτοτυπάδικα», υπογραμμίζει.
Που κυμαίνονται τα μισθώματα
    Στην περιοχή αυτή σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου τα μισθώματα για μία ριζικά ανακαινισμένη γκαρσονιέρα κυμαίνονται από 330 μέχρι 400 ευρώ ανά μήνα. «Το ακριβές ύψος του μισθώματος εξαρτάται από σειρά παραμέτρων, όπως η κατάσταση της πολυκατοικίας, το σημείο όπου αυτή βρίσκεται, ο όροφος κ.ά.», σημειώνει ο Νίκος Βλάχος.
    Όπως προσθέτει ο ίδιος, μεγαλύτερα διαμερίσματα με δύο δωμάτια στην ίδια περιοχή ενοικιάζονται προς περίπου 400 έως 450 ευρώ το μήνα. «Αυτά τα μεγαλύτερα σπίτια προτιμώνται κυρίως από φοιτητές που επιλέγουν τη συγκατοίκηση. Αυτή αποτελεί ασφαλώς μία οικονομικότερη λύση, καθώς οι φοιτητές μοιράζονται όχι μόνο το κόστος του ενοικίου αλλά και όλες τις υπόλοιπες δαπάνες του σπιτιού, από τα κοινόχρηστα μέχρι το ίντερνετ», παρατηρεί ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης.
    Όταν πρόκειται για γκαρσονιέρες ή διαμερίσματα -επίσης σε αυτό το δημοφιλές για τους φοιτητές τρίγωνο- που δεν έχουν ανακαινιστεί, τα μισθώματα είναι μειωμένα κατά 50 έως 100 ευρώ.
Φωτιά η πυρίκαυστος
    Παρότι οι τιμές στις γκαρσονιέρες και στα διαμερίσματα είναι πεσμένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης, όταν πρόκειται για ακίνητα που βρίσκονται στην περιοχή της πυρικαύστου, τα μισθώματα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Βλάχος, εκτοξεύονται.
    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταγράψει οι μεσίτες της Θεσσαλονίκης στο κέντρο της πόλης, στη ζώνη κάτω από την οδό Εγνατία, οι τιμές είναι υψηλότερες κατά 150 έως και 250 ευρώ σε σχέση με όσα ισχύουν στην περιοχή πέριξ των πανεπιστημίων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για ένα σπίτι στην πυρίκαυστο ζώνη το ενοίκιο δεν αποκλείεται να φτάσει και στα 700 ευρώ.
Ανατολικά του κέντρου
    Όπως σημειώνει ο κ. Βλάχος, μεγάλος αριθμός νέων φοιτητών στρέφεται για αναζήτηση κατοικίας σε περιοχές ανατολικά του κέντρου, όπως στην Τριανδρία ή στην Τούμπα.
    Εκεί σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης τα ακίνητα είναι δελεαστικά, καθώς οι οικοδομές είναι κατά πολύ νεότερες σε σχέση με αυτές του κέντρου και οι τιμές κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα. Όπως εκτιμάται, για ένα καινούργιο διαμέρισμα ένας φοιτητής θα κληθεί να πληρώσει σε ενοίκιο περίπου 300-350 ευρώ το μήνα, ενώ τα μηνιαία μισθώματα για ένα ριζικά ανακαινισμένο ακίνητο διαμορφώνονται σε 250-300 ευρώ.
Στη δυτική πλευρά
    «Μικρότερος αριθμός φοιτητών, κυρίως επιτυχόντες στο ΑΤΕΙ-Θ, επιλέγει τη δυτική Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα τις περιοχές του Βαρδαρίου, της Αντιγονιδών ή του Σιδηροδρομικού Σταθμού», παρατηρεί ο Νίκος Βλάχος, λέγοντας ότι εκεί οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες, καθώς για διαμερίσματα σε καινούργιες οικοδομές δεν υπερβαίνουν τα 200 ευρώ το μήνα.
    «Παράλληλα διάσπαρτα μέσα στην πόλη διατίθενται και ορισμένα επιπλωμένα στούντιο προς περίπου 280-300 ευρώ το μήνα. Μάλιστα στην τιμή αυτή εκτός από το ενοίκιο περιλαμβάνονται και άλλα έξοδα του σπιτιού, όπως τα κοινόχρηστα ή λογαριασμοί της ΔΕΗ. Συνήθως τα σπίτια αυτά προτιμώνται από άτομα που μένουν στην πόλη για σχετικά μικρά χρονικά διαστήματα», τονίζει ο κ. Βλάχος.
Προβληματικές οι ανακαινίσεις
    Σύμφωνα με τον Νίκο Μανομενίδη, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας, τα ακίνητα που διατίθενται για φοιτητική στέγη στο κέντρο της πόλης παρά την οικονομική κρίση παραμένουν ακριβά, εφόσον βρίσκονται σε καλή κατάσταση.
    «Για ένα καλοδιατηρημένο ακίνητο στο κέντρο της πόλης ένας φοιτητής πολύ σπάνια θα κληθεί να πληρώσει λιγότερα από 350 ευρώ. Στην πυρίκαυστο ζώνη όμως τα περισσότερα ακίνητα δεν είναι καλοδιατηρημένα, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να στρέφονται πολλές φορές σε περιοχές που βρίσκονται στις παρυφές του κέντρου και συνδέονται με αυτό με μία ευθεία γραμμή της αστικής συγκοινωνίας. Τέτοιες περιοχές είναι για παράδειγμα η λεωφόρος Στρατού, η Τριανδρία, οι Σαράντα Εκκλησιές ή η Τούμπα», σημειώνει ο κ. Μανομενίδης.
    Όπως παρατηρεί ο ίδιος, πολλοί ιδιοκτήτες παλαιών ακινήτων στο κέντρο της πόλης δεν μπαίνουν στη διαδικασία να τα ανακαινίσουν, καθώς στην εποχή της κρίσης τούς είναι απαγορευτικό το κόστος των 5.000 έως 10.000 ευρώ που πρέπει να καλύψουν για τις αναγκαίες εργασίες. «Δεν προβλέπεται κανενός είδους απαλλαγή για όσους προχωρούν σε ανακαινίσεις, με αποτέλεσμα πολλοί ιδιοκτήτες στην παρούσα συγκυρία να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε τέτοια κόστη», επισημαίνει ο Νίκος Μανομενίδης.
Σπίτια υπάρχουν για όλους
    «Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός διαθέσιμων ακινήτων για όλους. Κατά την επιλογή του σπιτιού λοιπόν φοιτητές και γονείς δεν πρέπει να επιδεικνύουν βιασύνη. Πρέπει να επιλέγουν την κατάλληλη για αυτούς στέγη έπειτα από προσεκτική έρευνα, ενώ προς αποφυγήν περιπετειών και στο νομικό κομμάτι πρέπει να προχωρούν στην υπογραφή μισθωτηρίου συμβολαίου, μόλις καταλήξουν στο ακίνητο που επιθυμούν να ενοικιάσουν», συστήνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης Κώστας Χαϊδούτης.
    Ο ίδιος προτρέπει τους ιδιοκτήτες ακινήτων να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Ένωσης Ιδιοκτητών (www.eniath.gr), ώστε να ενημερώνονται για όλες τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούν κατά την κατάρτιση της μίσθωσης.
    Εξάλλου στη διάθεση τόσο των ιδιοκτητών ακινήτων όσο και των φοιτητών που αναζητούν στέγη βρίσκεται η ιστοσελίδα του τμήματος Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (dps.auth.gr), στην οποία καταχωρούνται διαθέσιμα προς ενοικίαση σπίτια με περιγραφή, σχετικές φωτογραφίες και τηλέφωνα επικοινωνίας.
Τι πρέπει να προσέχουν οι φοιτητές
    Τις δικές της συμβουλές προς τους φοιτητές και τους γονείς τους, που αγωνιούν για την εύρεση στέγης, δίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων.
Ειδικότερα η ΠΟΜΙΔΑ τούς προτρέπει:
      1. Να μην πανικοβάλλονται, γιατί σπίτια υπάρχουν για όλους. Δεν χρειάζεται να μισθώσουν κατοικία από την πρώτη στιγμή ούτε τα μαθήματα αρχίζουν την επομένη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.
      2. Να μην ψάχνουν για σπίτι έξω από την πύλη του πανεπιστημίου. Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω υπάρχουν πολλά διαθέσιμα ακίνητα.
      3. Να οργανώσουν την αναζήτησή τους και να μη σπεύσουν να καταλήξουν στο πρώτο ακίνητο που θα δουν. Αν τους ζητηθεί μίσθωμα που υπερβαίνει τα οικονομικά τους, να μην το δεχτούν, γιατί είναι βέβαιο ότι θα βρουν αυτό που ζητούν λίγο παραπέρα.
      4. Να σκεφτούν τη λύση της συγκατοίκησης σε δυάρια, τριάρια και γενικά σε μεγάλα διαμερίσματα, τα οποία σήμερα ενοικιάζονται πολύ φτηνότερα σε σχέση με τα μικρότερα.
      5. Να ελέγξουν προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που επιθυμούν να ενοικιάσουν, καθώς και την κατάσταση στην οποία αυτό βρίσκεται. Αν είναι βράδυ, να ζητήσουν να δουν το σπίτι και με το φως της ημέρας.
      6. Να συμπληρώσουν και να υπογράψουν έγγραφο μισθωτήριο, χωρίς ποτέ να καταβάλουν μισθώματα ή προκαταβολές, εάν δεν βεβαιωθούν ότι αυτός που τα ζητά είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού.
      7. Να μείνουν μακριά από δήθεν «γραφεία πληροφοριών», τα οποία υπόσχονται ότι, αν γίνει προκαταβολή κάποιου ποσού, θα τους βρουν αμέσως σπίτι, όπως το επιθυμούν. Γενικά δεν πρέπει να προκαταβάλλουν σε κανέναν οποιοδήποτε ποσό ως αμοιβή, πριν να υπογράψουν μισθωτήριο συμβόλαιο και να παραλάβουν το σπίτι.
    Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών προτρέπει επιπλέον γονείς και φοιτητές:
      8. Να ελέγχουν την τοποθεσία του σπιτιού και τι τους παρέχει η γειτονιά (π.χ. σούπερ μάρκετ, τράπεζα, τακτική αστική συγκοινωνία, άνετη πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη).
      9. Να ελέγξουν καλά το σπίτι και να επισημάνουν τυχόν βλάβες στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει, πριν οι ίδιοι να αρχίσουν να κατοικούν.
      10. Να μην αποδέχονται και να μην υπογράφουν στα μισθωτήρια συμβόλαια όρους που δεν κατανοούν ή με τους οποίους δεν συμφωνούν απόλυτα.