ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Μυστήριο στη Ζάκυνθο: Το νέο «ναυάγιο» τσιγαράδικου -Το εγκαταλελειμμένο πλοίο που βγήκε στη στεριά



Φωτογραφίες: Eurokinissi
    Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την υπόθεση του νέου «ναυαγίου» της Ζακύνθου, ενός πλοίου μήκους 55 μέτρων που προσάραξε τη Δευτέρα στην περιοχή Πόρτο Βρώμη, στη βόρεια πλευρά του νησιού.
    Το πλοίο εντοπίστηκε από το Λιμενικό δεμένο μέσα σε ένα κρυμμένο κόλπο του νησιού. Πάνω στο πλοίο «Amaranthus», με σημαία των νησιών Παλάου, δεν υπήρχε κανείς. Τα αμπάρια του, όμως, ήταν γεμάτα κούτες με λαθραία τσιγάρα.
    Κατά τον έλεγχο των λιμενικών στο πλοίο βρέθηκαν έγγραφα στα οποία αναφέρεται εκτός από το όνομα «Amarnthus» και ένα δεύτερο όνομα για το πλοίο, το «ISIK 2», με σημαία Μολδαβίας. Το ίδιο όνομα ήταν εμφανές και πάνω στο πλοίο, αν και υποτυπωδώς είχε σβηστεί. Επίσης, βρέθηκαν λίστες με τα ονόματα των μελών του πληρώματος, ουκρανικής καταγωγής.
    Οι λιμενικοί που έσπευσαν στην περιοχή για αυτοψία έδεσαν το πλοίο με ασφάλεια ώστε να απαλειφθεί ο κίνδυνος για τη βύθισή του και ειδοποίησαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία προκειμένου να γίνει άντληση θαλάσσιου νερού που είχε εισρεύσει στα αμπάρια, αλλά και να τοποθετηθεί τσιμέντο για να στεγανοποιηθεί στοιχειωδώς σημείο του πλοίου που είχε υποστεί ζημιά από τα βράχια.
    Σημειώνεται ότι η Ζάκυνθος είναι εδώ και χρόνια γνωστή με το περίφημο «Ναυάγιο» του πλοίου «Παναγιώτης», το οποίο παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με αυτό που συνέβη χθες.
    Το πλοίο «Παναγιώτης» ανήκε σε έναν Κεφαλονίτη, ονόματι Χαράλαμπο Κομποθέκρα, και μετέφερε λαθραία τσιγάρα, που παραλάμβανε από λιμάνια της Γιουγκοσλαβίας και της Αλβανίας, τα οποία μεταφόρτωνε σε μικρά ταχύπλοα πλοιάρια με προορισμό τη γειτονική μας Ιταλία. Καπετάνιος και πλήρωμα ήταν επίσης από την Κεφαλονιά, ενώ το παράνομο φορτίο συνόδευαν κάθε φορά και δύο Ιταλοί λαθρέμποροι, οι οποίοι και επέβλεπαν την παράδοση.
    Το 1982,  το πλοίο «Παναγιώτης» ξεβράστηκε σε μια παραλία του νησιού, όταν λόγω εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών και χαλασμένης μηχανής, βρέθηκε εκτός πορείας και σύντομα έπεσε στα βράχια της βορειοδυτικής πλευράς της Ζακύνθου. Μέχρι τότε, η παραλία ονομαζόταν Άγιος Γεώργιος.
    Σήμερα, το ναυάγιο έχει προσαράξει στο κέντρο μιας απρόσιτης παραλίας, με αμμοχάλικο την οποία μπορεί να επισκεφθεί κανείς μόνο δια θαλάσσης και ελικοπτέρου καθώς είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του νησιού. Χάρις στο δύσβατο της περιοχής, τα νερά της παραμένουν κρυστάλλινα και διάφανα μέχρι και σήμερα.