ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

H 23χρονη φοιτήτρια Νομικής που κέρδισε το Χάρβαρντ


Φυσικό είναι το cretalive.gr να προβάλει και παινέσει πρώτα την συμπατριώτισα. Η προσπάθεια όμως, ήταν συλλογική, όπως ενημερώθηκα εκ των υστέρων και επιβεβαίωσα ψάχνοντας. Η ΠΛΗΡΗΣ ενημέρωση είναι παρακάτω
cretalive.gr
    Είναι τελειόφοιτη της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι 23 ετών και μαζί με άλλους συμφοιτητές της έλαβε μέρος στον Παγκόσμιο Γύρο του Διεθνούς Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης.
    Εκεί, η ομάδα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών που αποτελείτο  από  τους  προπτυχιακούς  φοιτητές  Λεωνίδα  Βυζά-Ασημακόπουλο,  Ειρήνη Κικαρέα, Θεοδώρα-Θέτιδα  Κουτεντάκη, Αλίκη-Αθηνά Παπαναστασίου και Κλεονίκη-Μαρία Σεργάκη ξεπέρασε τον «σκόπελο» των προκριματικών, τον περασμένο Αύγουστο, όπου πήραν μέρος 79 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα από όλο τον κόσμο, έφτασε στον τελικό γύρο -που διεξήχθη από τις 24 ως τις 26 Οκτωβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες- με άλλα 40 Πανεπιστήμια και η ομάδα στην οποία συμμετείχε κατέκτησε την τρίτη θέση!
    Τις θεσεις των oralists στα προφορικα, στα οποια διακριθηκε η ομαδα στους παγκοσμιους γυρους, κατειχαν συγκεκριμενα οι Κικαρεα Ειρηνη και Παπαναστασίου Αλινα, οι οποιες διακριθηκαν ατομικα με τη 12η και 5η θεση αντιστοίχως. Η   Θεοδωρα Κουτεντακη, πλην της συμμετοχής της, δεν ελαβε καποια ατομικη διακριση.
    Τα παιδια διαγωνιστηκαν στον τομεα του Διεθνους Επενδυτικου Δικαιου, καθως δεν υπαρχει καν διαγωνισμος για τον ευρυτατο τομεα του Δικονομικου Δικαιου    Μάλιστα, η επιτυχία είναι τόσο μεγάλη που η ελληνική ομάδα κατόρθωσε να ξεπεράσει φημισμένα πανεπιστήμια για να κατακτήσει αυτή τη διάκριση, όπως εκείνο του Αμερικανικού Χάρβαρντ.
    Το αντικείμενο της εικονικής δίκης στο οποίο διαγωνίσθηκαν ήταν αρκετά σύγχρονο για την ελληνική κοινωνία αφού αφορά την υπόθεση των ιδιωτών ομολογιούχων που εμπιστεύθηκαν το ελληνικό κράτος και είδαν τα ομόλογα τους να «κουρεύονται».
    Πιο συγκεκριμένα, το φετινό θέμα του διαγωνισμού αφορούσε σε προσφυγή ξένου hedge fund, κατόχου κρατικών ομολόγων, που αρνήθηκε τη συμμετοχή του σε πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων αυτών στο πλαίσιο αναγκαίας αναδιάρθρωσης του χρέους του κράτους-εκδότη, η οποία διευκολύνθηκε μέσω της επιβολής, δια νόμου, ρητρών συλλογικής δράσης.
    Ως εκ τούτου, οι φοιτητές είχαν να αντιμετωπίσουν σειρά πολύπλοκων νομικών ζητημάτων, μεταξύ άλλων, ως προς τη δικαιοδοσία και το παραδεκτό της επενδυτικής προσφυγής, τη δίκαιη και επιεική μεταχείριση του προσφεύγοντος, καθώς και την επίκληση της άμυνας της κατάστασης ανάγκης από το κράτος - εκδότη των ομολόγων.
    Όμως η Ελληνική ομάδα τα κατάφεραν και έφεραν στις αποσκευές τους το «χάλκινο μετάλλιο», αποδεικνύοντας πως στην Ελλάδα της κρίσης και της απαξίωσης των θεσμών υπάρχουν ακόμα πανεπιστημιακά τμήματα και φοιτητές που μας κάνουν όλους περήφανους!
    Πρόκειται για συλλογικο αποτέλεσμα των ΟΚΤΩ διακεκριμένων συμμετεχόντων υπο την αιγιδα του υπευθυνου καθηγητη Γουργουρινη Αναστασιου.   
    Τα μέλη της ομάδος, μεταξύ των οποίων είναι και η 23χρονη φοιτήτρια, πρώην μαθήτρια του Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου, μπορούν πια να ονειρεύονται μια λαμπρή πορεία στη Νομική Επιστήμη και απέδειξαν περίτρανα πως έχουν όλα τα εχέγγυα για να το πετύχουν...
    Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε φέτος για δεύτερη φορά στο διαγωνισμό
FDI  Moot,  και  η  Ομάδα  της  αποτελείτο  από  τους  προπτυχιακούς  φοιτητές  Ειρήνη Κικαρέα, Λεωνίδα  Βυζά-Ασημακόπουλο,  Θεοδώρα-Θέτιδα  Κουτεντάκη, Αλίκη-Αθηνά Παπαναστασίου
και Κλεονίκη-Μαρία Σεργάκη. Η Ομάδα προετοιμάστηκε υπό την επιστημονική επίβλεψη και
καθοδήγηση του λέκτορα Αναστασίου Γουργουρίνη, συνεπικουρούμενου από τους προπτυχιακούς
φοιτητές Ιωάννη Μηλιώνη, Νικόλαο Μπουραζέλη και Μαρία Σουρβάνου, μέλη της Ομάδας που
εκπροσώπησε τη Σχολή μας με εξαιρετική επιτυχία στον περσινό διαγωνισμό FDI  Moot  2013, ως
student coaches.
    Στην προκριματική φάση  του Παγκόσμιου Γύρου  του διαγωνισμού FDI  Moot  η  Ομάδα της
Νομικής Σχολής Αθηνών αναμετρήθηκε με επιτυχία με τις αντίστοιχες ομάδες των πανεπιστημίων
Johannes  Gutenberg  University  Mainz,  Moscow  State  Institute  of  International  Relations,
National  Law  University (Delhi) και Howard  University.
    Η Ομάδα της Σχολής μας τερμάτισε αήττητη και πρώτη στον όμιλό της, συγκεντρώνοντας συνολικά την τέταρτη υψηλότερη βαθμολογία για τη γραπτή και προφορική της απόδοση μεταξύ όλων των ομάδων που συμμετείχαν στους αγώνες της προκριματικής φάσης.  Επιπρόσθετα, η Αλίκη-Αθηνά Παπαναστασίου και η Ειρήνη Κικαρέα βρέθηκαν στο top-15 των αγορητών  της  προκριματικής  φάσης  του  Παγκόσμιου  Γύρου  του  διαγωνισμού  FDI  Moot, καταλαμβάνοντας την 5η  και 12η  θέση αντίστοιχα.

    Στη Φάση των 16 του διαγωνισμού, η Ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών απέκλεισε την ομάδα
του Mykolas  Romeris  University, επικράτησε στα Προημιτελικά  της ομάδας του University of Barcelona - IELPO, και προκρίθηκε στον Ημιτελικό όπου αντιμετώπισε την ομάδα του New York University.  Στη  συνέχεια  αναμετρήθηκε  στον  Μικρό  Τελικό του  Παγκόσμιου  Γύρου  του διαγωνισμού FDI Moot με το Jagiellonian University, καταλαμβάνοντας τελικά ex aequo την τρίτη θέση  στον κόσμο, ξεπερνώντας πανεπιστήμια  όπως, μεταξύ άλλων,  το  Harvard  University,  το Georgetown University, το King's College London, το Hong Kong University, το University of Buenos Aires, το University of Ottawa κ.λ.π.  
    Η συμμετοχή των φοιτητών της Ομάδας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στον
Παγκόσμιο Γύρο του φετινού διαγωνισμού FDI Moot δεν θα ήταν δυνατή δίχως τη γενναιόδωρη
χορηγία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), η οποία κάλυψε το σύνολο των εξόδων
μετάβασης και διαμονής των φοιτητών στις  Η.Π.Α.,  στο πλαίσιο  χορηγικού προγράμματός του
Ιδρύματος με την Εθνική Τράπεζα, και το οποίο και ευχαριστούμε θερμά.
    Επιπλέον, αρωγοί στην προσπάθεια της Ομάδας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
ήταν οι δικηγορικές εταιρείες Καρατζά & Συνεργάτες, Μπαχάς, Γραμματίδης και Ποταμίτης Βεκρής, τις
οποίες επίσης ευχαριστούμε θερμά.
    Ο Τομέας Διεθνών Σπουδών εκφράζει και πάλι την ελπίδα ότι οι εξαιρετικές επιδόσεις των Ομάδων
της Σχολής μας, οι  οποίες, από καιρό, συμμετέχουν με διακρίσεις σε διεθνείς  διαγωνισμούς
εικονικής δίκης, θα διευκολύνουν την προσπάθειά που συνεχίζεται για την εξασφάλιση των αναγκαίων οικονομικών πόρων για τη συμμετοχή τους.