ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Παράταση Μνημονίου μόνο με νέο... Μνημόνιο



    Μπορεί εντός της χώρας τα σενάρια για την επιστροφή της τρόικας και την επόμενη μεταμνημονιακή μέρα να δίνουν και να παίρνουν, στις Βρυξέλλες, στη Φρανκφούρτη, στο Βερολίνο και στην Ουάσιγκτον τα πράγματα είναι πολύ απλά.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr:
    1. Ναι, υπάρχει δυνατότητα παράτασης του παρόντος προγράμματος για μερικούς μήνες. Όμως η παράταση αυτή θα συνδέεται με ένα νέο Memorandum of Understanding το οποίο θα αναγράφει ξεκάθαρα τις ελληνικές δεσμεύσεις που εκκρεμούν.
    Το MoU θα υπογράφεται από τη συγκυβέρνηση, συνεπώς η τελευταία θα παραδέχεται ότι θα λάβει τα μέτρα που θα αναγράφονται ένα προς ένα σε αυτό. Ακολούθως θα ληφθεί απόφαση από το Eurogroup, και εάν είναι θετική θα εγκριθεί από τους αρχηγούς κρατών της Ε.Ε., αλλά και από ορισμένα ευρωπαϊκά κοινοβούλια όπως αυτό της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Με άλλα λόγια, η λογική που επικρατεί σε κάποιους κόλπους της συγκυβέρνησης ότι το θέμα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα δεν πρέπει να κλείσει τώρα για να παραμείνει «θολό τοπίο» ως προς τις δεσμεύσεις μέχρι την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί να προχωρήσει.
    2. 'Η τώρα ή μετά την παράταση ο παρονομαστής μένει ίδιος: οι επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά όχι μόνο θα γίνουν, αλλά και θα αναγράφονται στο MoU το οποίο θα είναι ένα κοινοποιημένο έγγραφο σε όλες τις χώρες μέλη και σε κάποια κοινοβούλια, συνεπώς δεν θα παραμείνει κρυφό το περιεχόμενό του.
    3. Υπάρχει ο κίνδυνος εάν δεν κλείσει τώρα η διαπραγμάτευση το νέο κείμενο που θα αναγκαστεί να υπογράψει η συγκυβέρνηση ώστε να πάρει την παράταση να είναι πιο σκληρό, καθώς θα πρέπει να ικανοποιήσει τη γερμανική και τη φινλανδική βουλή.
    4. Υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προφανώς ενημερωμένος για το τι προϋποθέτει μια παράταση, σπρώχνει σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο να κλείσει το θέμα επιστροφής της τρόικας μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
    5. Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ανώτατα κλιμάκια της Κομισιόν και της ΕΚΤ και σε δεύτερο βαθμό το ΔΝΤ επισημαίνουν ότι αν κλείσει το 75% των εκκρεμοτήτων, τότε η τρόικα θα επιστρέψει σύντομα. Και υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο όταν επιστρέψει, μια πολιτική διαπραγμάτευση εκ μέρους του κ. Σαμαρά να αποφέρει καρπούς ως προς συγκεκριμένα θέματα που ασφαλιστικού που θα μπουν στη νέα προληπτική γραμμή πίστωσης ως προϋποθέσεις. Εάν βέβαια τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα ως το τέλος του έτους.

    Όμως, όπως ανέφερε στέλεχος της ΕΚΤ, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να φθάσουμε στο επιθυμητό 75% και τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν με τις βελτιωμένες προτάσεις που υποστηρίζει ότι έστειλε η ελληνική πλευρά. Εν τω μεταξύ, στέλεχος της Κομισιόν ανέφερε στο Euro2day.gr ότι «όσον αφορά τα ελληνικά θέματα η κατάσταση είναι χαώδης» δείχνοντας τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν για το πώς θα εξελιχθεί το ελληνικό θέμα.
    Και ενώ ανεπισήμως το ευρωπαϊκό σκέλος της τρόικας θα είναι ικανοποιημένο με μια συμφωνία για το 75% των εκκρεμοτήτων, επισήμως η γραμμή θα παραμείνει σκληρή, καθώς υπάρχει έντονος εκνευρισμός με το μπρος-πίσω της ελληνικής κυβέρνησης, την έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ Μαξίμου και υπουργείου Οικονομικών καθώς και τις κινήσεις του ΠΑΣΟΚ και του Ευάγγελου Βενιζέλου που προβάλλει ενστάσεις οι οποίες κατά πολλούς τορπιλίζουν την προσπάθεια εύρεσης λύσης σύντομα.
    Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο εκνευρισμός των δανειστών με την απειλή -για ακόμα μία φορά- των πρόωρων εκλογών θα μεταφραστεί σε ένα νέο σκληρό Memorandum of Understanding σε περίπτωση που η χώρα μας ζητήσει τεχνική παράταση του παρόντος προγράμματος.
    Όσο για τις εκκρεμείς δόσεις του ΔΝΤ, μάλλον κατά Μάρτιο μήνα το βλέπουμε...