ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Φόρο στα τσιγάρα και στα ποτά αντί εισιτηρίου στα νοσοκομεία, εξετάζει το Υπ. Υγείας



Καλά, αυτό δεν το είχε πεί ο Άδωνις όταν ήταν υπουργός ?
    Την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ  και την αντικατάστασή του με ειδικό φόρο 10 λεπτά σε κάθε πακέτο τσιγάρα ή φιάλη οινοπνευματώδους ποτού εξετάζει το υπουργείο Υγείας.
    «Έχουμε βρει το ισοδύναμο μέτρο και έχουμε εισηγηθεί την κατάργηση του εισιτηρίου στην κυβέρνηση» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, την Τετάρτη παρουσιάζοντας νομοσχέδιο για τις επιστημονικές ιατρικές εταιρίες.
     «Το πεντάευρω ήταν κάτι το οποίο δεν είχε ούτε ισονομία ούτε ισοπολιτεία απέναντι στους ασθενείς» πρόσθεσε ο κ. Γρηγοράκος, ενώ και από οικονομικής πλευράς εκτίμησε ότι το μέτρο δεν απέφερε μεγάλο όφελος, περί τα 19 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ποσό που σε κάθε περίπτωση χαρακτήρισε δυσανάλογο του μέτρου.      
     «Η υγεία επιβαρύνεται πάρα πολύ από ορισμένες κακές συνήθειες, όπως το τσιγάρο ή το ποτό. Εμείς θέλουμε να επιβαρύνουμε την τιμή σε αυτές τις βλαβερές συνήθειες  κατά 1% μόνο. Αν τα 3,90 ευρώ που κοστίζει ένα πακέτο τσιγάρα γίνουν 4 ευρώ, προκύπτει μια διαφορά 10 λεπτών που όμως συνολικά δίνει ένα πολύ μεγάλο έσοδο. Τα ετήσια έσοδα από τον καπνό είναι 2,5 δις ευρώ και δόθηκαν, από το κονδύλι του καπνού στο Υπουργείο Υγείας, μόλις 10 εκατομμύρια» είπε ο κ. Γρηγοράκος.
    Το υπουργείο Υγείας ζητεί πλέον τα χρήματα αυτά να μπαίνουν σε έναν ειδικό κωδικό για την υγεία και να αποδεσμευτούν από τον κωδικό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.