ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Δημοσιεύτηκε η απόφαση για τις 100 δόσεις



    Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση της Κατερίνας Σαββαϊδου για την ρύθμιση των 100 δόσεων.
    Σύμφωνα με την απόφαση υποχρεωτικά υπάγονται στη ρύθμιση το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων ως και την 1 Οκτωβρίου 2014 οφειλών που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής.
    Στο σημείο αυτό βρίσκεται η βασική διαφοροποίηση σε σχέση με την προηγούμενη απόφαση καθώς κλείνει πλέον το παράθυρο υπαγωγής στη ρύθμιση των πολλών δόσεων οφειλών που δεν ήταν ληξιπρόθεσμες την 1 Οκτωβρίου 2014, όπως οι πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ και η Τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος.
    Στη νέα απόφαση ορίζεται παράλληλα ότι μετά από επιλογή του οφειλέτη μπορούν να υπαχθούν στην ρύθμιση:
    1. Βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και κατά την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής τελούν σε διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου αναστολή.
    2. Βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και κατά την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που κατά την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής οφειλών των οποίων οι όροι τηρούνται.
Η τρόικα «κούρεψε» την ρύθμιση για τις 100 δόσεις
    Σε διορθώσεις προχώρησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για την ρύθμιση οφειλών στην εφορία προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» η τρόικα και να δημοσιευτεί η εγκύκλιο.
    • Ξηλώθηκαν από τη ρύθμιση όλες οι οφειλές οι οποίες είναι βεβαιωμένες αλλά δεν είναι ληξιπρόθεσμες καθώς και όσες είναι βεβαιωμένες αλλά κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Οκτωβρίου. Δηλαδή δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ του Οκτωβρίου και οι υπόλοιπες.
    • Όσοι ενταχθούν στη νέα ρύθμιση και επιλέξουν συγκεκριμένο αριθμό δόσεων, εκτιμώντας τι ακριβώς τους συμφέρει, αφού, ως γνωστόν, όσο περισσότερες είναι οι δόσεις τόσο μικραίνει το «κούρεμα» στις προσαυξήσεις. Η προηγούμενη απόφαση όριζε ότι ο οφειλέτης μπορεί να επιλέξει την υπαγωγή του σε άλλο πρόγραμμα με διαφορετικό αριθμό δόσεων για το υπόλοιπο ποσό, αλλά η νέα Απόφαση ορίζει ότι είναι μεν δυνατή η υπαγωγή σε άλλο πρόγραμμα, αλλά με ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ αριθμό δόσεων για το υπόλοιπο ποσό.
    Δεν δίνεται πλέον η δυνατότητα υπαγωγής οφειλών άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ που υπήρχε για τις οφειλές που έως την 1η Οκτωβρίου ήταν σε αναστολή ή είχαν ρυθμιστεί με παλαιότερη ρύθμιση
    • Ο φορολογούμενος που επιθυμεί να ενταχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει να έχει εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως και την ημερομηνία υπαγωγής της ρύθμισης. Έτσι, θα πρέπει είτε να έχουν εξοφληθεί είτε ρυθμιστεί με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.
Την Τρίτη ανοίγει η εφαρμογή στο taxis
    Οι φορολογούμενοι από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση, για την υπαγωγή τους στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Σύμφωνα με πληροφορίες ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι η ειδική εφαρμογή του TAXIS για τις ρυθμίσεις θα ανοίξει την ερχόμενη Τρίτη.
    Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Οκτωβρίου του 2014 και μπορούν να ρυθμιστούν σε 100 δόσεις εφόσον ανέρχονται έως τα 15.000 ευρώ (αρχική οφειλή) ή έως 72 δόσεις εφόσον είναι υψηλότερες.
    Το ελάχιστο ποσό δόσης είναι 50 ευρώ και αντιστρόφως ανάλογα του αριθμού των δόσεων είναι η έκπτωση που λαμβάνει ο οφειλέτης από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Στην εφάπαξ εξόφληση υπάρχει πλήρης απαλλαγή από τις προσαυξήσεις.