ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Φάτε το φθινόπωρο, πριν φύγει



    Μην χάσετε τα τέσσερα μοναδικά φαγώσιμα δώρα της εποχής.
    Η αφθονία ευθύνεται για τη σύγχιση που έχουμε πάθει. Οταν τρώμε ντομάτες όλο το χρόνο και μαρούλια καλοκαιριάτικα, χάνουμε την αίσθηση των εποχών και οι γεύσεις θολώνουν. Φρούτα και λαχανικά, ψάρια και πουλερικά σε μια μάζα αλόγιστης και διαχρονικής κατανάλωσης, να μια συνήθεια που μας κληροδότησε ο 20ός αιώνας. Ευχαριστώ δεν θα πάρουμε!
    Το φθινόπωρο έχει τα δικά του δώρα. Μην τα χάσετε, αγοράστε αυτά και μόνον αυτά, είναι εποχής:

1. Αχλάδια
    Τα αχλάδια έχουν υψηλά επίπεδα διαιτητικών ινών, αποτελούν άριστη πηγή βιταμίνης C, καλίου και χαλκού, ενώ είναι πλούσια σε ουσίες με αντιοξειδωτική δράση. Το υψηλό ποσοστό φυτικών ινών που περιέχουν ασκεί ευεργετική επίδραση στην κινητικότητα του εντέρου και συμβάλλει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Η κατανάλωση χυμού αχλαδιών βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο σε διάφορες φλεγμονώδεις καταστάσεις. Ένα αχλάδι 100 γρ. περιέχει κατά μέσο όρο 38 θερμίδες, 83,2 γρ. νερό και 2,3 γρ. φυτικές ίνες.
    Στην Ελλάδα οι πιο γνωστές φθινοπωρινές ποικιλίες είναι τα κρυστάλλια ή βουτυράτα και οι κρασάνες. Οι κρασάνες έχουν μεγάλο μέγεθος, με στρογγυλό σχήμα που μοιάζει με μήλο, σχεδόν χωρίς λαιμό. Ο φλοιός είναι αρκετά παχύς με πρασινοκίτρινο χρώμα. Η σάρκα τους είναι μαλακή, πολύ χυμώδης με υπόξινη γεύση. Η ποικιλία αυτή ωριμάζει από τον Οκτώβριο και μετά.
    Στην κουζίνα: Τα αχλάδια, εκτός από φρέσκα, μπορούμε να τα καταναλώσουμε μαγειρεμένα. Ψητά δένουν ωραία με τα αμύγδαλα και τη σοκολάτα και αν τα περιχύσετε με καραμέλα ή κανέλα, η γεύση τους θα απογειωθεί. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε στη ζαχαροπλαστική (σε τάρτες, κέικ). Εναλλακτικά, μπορείτε να τα κάνετε κομπόστα ή μαρμελάδα.

2. Αγουρέλαιο
    Το αγουρέλαιο είναι το λάδι του πρώτου καρπού της ελιάς, είναι ένα πολύτιμο ελαιόλαδο που κυκλοφορεί μόνο για μερικούς μήνες. Μην το χάσετε, είναι γευστικό και πολύτιμο.
    Ξεχωρίζει για την πλούσια, φρουτώδη και χαρακτηριστικά πικρή και πικάντικη γεύση του. Είναι το ελαιόλαδο που φέρνει στο πιάτο μας την αυθεντική γεύση της ελιάς, τις μυρωδιές της φύσης, τα πολύπλοκα αρώματα, αυτά τα χαρακτηριστικά που το κάνουν μοναδικό και πολύτιμο. Περιέχει όλες τις βιταμίνες και προβιταμίνες του ελαιολάδου, μέταλλα και πολυφαινόλες, που προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, το ενεργό οξυγόνο και τις ελεύθερες ρίζες.
 3. Καρποί του φθινοπώρου
    Φουντούκια, καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα και ρόδια. Οπου τα βρείτε (όχι στο σούπερ μάρκετ), προτιμήστε τα ελληνικά (είναι συνήθως μικρότερα αλλά πολύ καλύτερα) φάτε τα με την καρδιά σας και δώστε το απόλυτο super food στον ουρανίσκο και στον οργανισμό σας.
    Δεν θα σας κουράσω με το πόσο πολύτιμοι είναι οι ξηροί καρποί, το ξέρετε.
    Φάτε τους σαν σνάκ, στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, όταν πεινάτε, τρώτε φουντούκια και αμύγδαλα, όχι τυρόπιτα.
    Σπάστε τα στο μπλέντερ και βάλτε τα στο γιούρτι ή στη σαλάτα

4. Σπαστές, πικρές ελιές με ρίγανη
    Θα τις βρείτε σε όλα τα ντελικατέσσεν. Είναι πικρές, αυθεντικές, με αψιά γεύση. Μην τις φοβάστε, καταναλώστε της χωρίς περιορισμό, κάνουν μια τραχιά συντροφιά με όλα τα πιάτα και δίνουν άπειρες βιταμίνες στον οργανισμό σας.
Θα σας πρότεινα να τις κάνετε μόνοι σας.
Ελιές, πράσινες, σκληρές
Τις σπάτε με ένα σφυράκι, απαλά
Μην αλατίζετε
Τις βάζετε σε ένα γυάλινο σκεύος
Προσθέτε κρύο νερό, λίγο αλάτι, φλούδες λεμονιού και ρίγανη
Μετά από τρεις ημέρες τις τοποθετείτε σε γυάλινο μπουκάλι, χωρίς νερό
Σκεπάστε με λάδι για να μην χαλάσουν
Προσθέστε ρίγανη (έχετε ρίγανη σε κλαδάκι;) και λεμονάκια
Καταναλώστε γρήγορα, δεν αντέχουν