ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Διορθώσεις χωρίς πρόστιμα

http://www.zougla.gr/
    Να διορθώσουν ή να υποβάλουν E9 ακόμα και με πέντε χρόνια καθυστέρηση, χωρίς κανένα πρόστιμο, θα έχουν από την επόμενη εβδομάδα χιλιάδες φορολογούμενοι, καθώς η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να δώσει αυτήν τη δυνατότητα μέσω ειδικής εφαρμογής στο Taxisnet. Παράλληλα, μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) - προσκλητήριο για διορθώσεις θα λάβουν περισσότεροι από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, στους οποίους ο ΕΝΦΙΑ υπολογίστηκε με βάση ειδικές παραδοχές εξαιτίας παραλείψεων στη συμπλήρωση του Ε9.
    Από την ερχόμενη εβδομάδα η ηλεκτρονική υποβολή αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων για το χρονικό διάστημα 2010-2014 χωρίς πρόστιμο
    Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «τα ΝΕΑ», η επικεφαλής της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Σοφία Σεχπερίδου ετοιμάζεται να ανοίξει από την ερχόμενη εβδομάδα τις ηλεκτρονικές πύλες του Taxisnet για την υποβολή των αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων E9 και ΦΑΠ 2010, 2011, 2012, 2013 και 2014. Η υποβολή των αντίστοιχων δηλώσεων για το 2009 θα γίνεται χειρόγραφα στις κατά τόπους ΔΟΥ. Πρόθεση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου είναι να μην επιβληθούν πρόστιμα σε κανέναν φορολογούμενο που θα προχωρήσει σε διόρθωση εκ των υστέρων στην εικόνα της περιουσιακής του κατάστασης, ακόμα και αν αυτή η τροποποίηση αφορά σε Ε9 του 2010.
    Εκτιμάται πως τα τελευταία χρόνια χιλιάδες φορολογούμενοι δεν υπέβαλαν Ε9, καθώς η ακίνητη περιουσία τους ήταν μικρότερη των 200.000 ευρώ Ένα από τα οφέλη αυτής της διόρθωσης είναι η άρση του εμποδίου στις μεταβιβάσεις ακινήτων που φέρνει ο ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, από την 1η Ιανουαρίου 2014, κατά τη μεταβίβαση οποιουδήποτε ακινήτου τόσο ο αγοραστής όσο και ο πωλητής πρέπει να προσκομίσουν στον συμβολαιογράφο πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, από το οποίο προκύπτει ότι από το 2010 έως και το 2013 έχουν συμπεριλάβει το ακίνητο ή το δικαίωμα επί ακινήτου στις δηλώσεις ΦΑΠ και έχουν καλύψει τις φορολογικές υποχρεώσεις τους.

    Δεδομένου όμως ότι τα προηγούμενα έτη ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας επιβαλλόταν σε όσους είχαν ακίνητη περιουσία μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ, χιλιάδες είναι οι φορολογούμενοι που δεν είχαν υποβάλει καν το έντυπο Ε9. Όλοι αυτοί, μέχρι σήμερα πρέπει πρώτα να πάνε στη ΔΟΥ προκειμένου να υποβάλουν χειρόγραφα το Ε9 για το 2010 και στη συνέχεια να πάρουν το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ για να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους. Η ταλαιπωρία της χειρόγραφης υποβολής βγαίνει τώρα από το προσκήνιο, ενώ επιπροσθέτως οι φορολογούμενοι θα γλιτώσουν το πρόστιμο των 120 ευρώ που προβλέπεται για εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης από την οποία δεν προκύπτει φόρος έως το 2013. Το πρόστιμο αυτό από το 2014 περιορίστηκε σε 100 ευρώ.