ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Πότε προκηρύσσεται δημοψήφισμα

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καταθέσει διαφορετικές προτάσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ. Τι προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής
    Αξίζει όμως να δούμε τι προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, καθώς η συζήτηση γύρω από αυτό το ενδεχόμενο θα φουντώσει τις επόμενες μέρες.
    Το Σύνταγμα στο άρθρο 44 ορίζει πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις προκηρύσσεται δημοψήφισμα.
    Η πρώτη περίπτωση είναι να συντρέχει κρίσιμο εθνικό θέμα και να προκηρυχθεί μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου. Σε αυτή την περίπτωση η απόφαση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος λαμβάνεται από την απόλυτη πλειοψηφία  του όλου αριθμού των βουλευτών (151).
    Η δεύτερη περίπτωση είναι να προκηρυχθεί δημοψήφισμα για ψηφισμένο νομοσχέδιο που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, όπως για παράδειγμα το θέμα της ΔΕΗ. Σε αυτή την περίπτωση η απόφαση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος λαμβάνεται από αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή από 180 βουλευτές. Και για να τεθεί το θέμα της προκήρυξης του δημοψηφίσματος σε ψηφοφορία στη Βουλή, απαιτείται πρόταση των 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή υπογεγραμμένη από τουλάχιστον 120 βουλευτές.
    Όσον αφορά την έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας, την οποία ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση, για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για την προκήρυξη η μη δημοψηφίσματος  ο Κανονισμός της Βουλής στο άρθρο 116 προβλέπει:
1. Η πρόταση των 2/5 του όλου αριθμού των Βουλευτών με την οποία ζητείται σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ψηφισμένο νομοσχέδιο που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα κατατίθεται στη Βουλή, τυπώνεται και διανέμεται στους Βουλευτές και εγγράφεται κατά προτεραιότητα στην ημερήσια διάταξη.
2. Η πρόταση πρέπει να αναφέρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για το οποίο ζητείται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος
3. Η συζήτηση της πρότασης ολοκληρώνεται μέσα σε τρεις συνεδριάσεις
4. Η ψηφοφορία για την αποδοχή η μη της πρότασης είναι ονομαστική.
5. Η πρόταση εγκρίνεται με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων (3/5) του όλου αριθμού των βουλευτών.
6. Η απόφαση της Βουλής που δέχεται την πρόταση Βουλευτών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος πρέπει να περιέχει με σαφήνεια το ερώτημα ή τα ερωτήματα που θα τεθούν στο λαό και να αναφέρει την προθεσμία μέσα στην οποία θα γίνει η προκήρυξη του δημοψηφίσματος.
    Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η πρόταση των 120 βουλευτών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος πρέπει να είναι ενιαία.