ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

ΟΛΑ ΟΣΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ.
ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑ.
defencenet.gr
    Εγγυημένο εισόδημα για τα νοικοκυριά σχεδιάζει η κυβέρνηση με ποσό που θα ξεκινά από 230 ευρώ και θα φτάνει μέχρι τα 400 ευρώ το μήνα.
    Θα αφορά τα πιο φτωχά στρώματα της κοινωνίας και θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο για 20.000 δικαιούχους, ενώ το 2015 θα καλύψει 250.000 νοικοκυριά.
    Το βασικό επίδομα σύμφωνα με το σχέδιο της υπουργικής απόφασης και όπως δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος ορίστηκε στα 230 ευρώ για ένα άτομο που έχει ιδιόκτητο σπίτι αντικειμενικής αξίας έως 80.000 ευρώ.
Από εκεί και πέρα αυξάνεται ως εξής:
-Ένας δικαιούχος 230 ευρώ
-Για τη σύζυγο ακόμη 70 ευρώ
-Για ένα παιδί 50 ευρώ
-Για δεύτερο παιδί 50 ευρώ
    Αν υπάρχουν εισοδήματα από άλλες πηγές που είναι κάτω από 4.800 ευρώ το χρόνο, τότε θα γίνεται συμψηφισμός.
    Δηλαδή μια τετραμελής οικογένεια αν έχει 3.000 ευρώ εισόδημα θα παίρνει άλλα 1.800 ευρώ το χρόνο.
    Από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ενώ η καθολική εφαρμογή του νέου συστήματος θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015.
    Η πιλοτική εφαρμογή θα ξεκινήσει σε 10 δήμους της χώρας οι οποίοι θα ανακοινωθούν μέσα στον Ιούλιο.  Σε πρώτη φάση θα διατεθούν περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ, ενώ από τον Οκτώβριο στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα εγγραφεί το σχετικό κονδύλι, το οποίο θα ανέρχεται σε 850 εκατ. με 1 δισ. ευρώ.
    Οι τελικές λεπτομέρειες για την εφαρμογή του προγράμματος ρυθμίστηκαν κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στο υπουργείο Εργασίας, μεταξύ του υφυπουργού Βασίλη Κεγκέρογλου και τεχνικού κλιμακίου της τρόικας.
    Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, το ποσό του επιδόματος υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 400 ευρώ για τετραμελή οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά, από τα οποία 100 ευρώ αντιστοιχούν στις δαπάνες κατοικίας, 100 ευρώ για κάθε ενήλικα και από 50 ευρώ για κάθε παιδί. Στην περίπτωση της οικογένειας με ένα παιδί, το ποσόν θα είναι 350 ευρώ, ενώ στις περιπτώσεις των μονογονεϊκών οικογενειών το παιδί θα επιδοτείται με 100 ευρώ σαν ενήλικας.
    Για τη χορήγηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά κριτήρια. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για τετραμελή οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά το εισοδηματικό όριο θα υπολογίζεται στις 4.800 ευρώ, ενώ για οικογένεια με τέσσερις ενήλικες το όριο θα φθάνει στις 6.000 ευρώ.
    Για τον τελικό υπολογισμό του ποσού θα υπολογίζονται τα εισοδήματα της χρονιάς που τρέχει και όχι του προηγούμενου οικονομικού έτους, ενώ στις περιπτώσεις μισθωτών θα υπολογίζεται το 80% των εισοδημάτων. 
    Οι λεπτομέρειες της εφαρμογής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα εξετασθούν σε νέα συνάντηση της τρόικας με τον κ. Κεγκέρογλου, που θα πραγματοποιηθεί   στο υπουργείο Εργασίας.
    Ουσιαστικά, στη συνάντηση με τον κ. Κεγκέρογλου θα συζητηθεί η συνολική αναδιάρθρωση των προνοιακών - κοινωνικών επιδομάτων. Ειδικά για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, η τρόικα θα επιμείνει στην μόνιμη θέση της, όσοι το λαμβάνουν να μην εισπράττουν ταυτόχρονα και άλλες προνοιακές παροχές.
    Η Τρόικα απαιτεί σε όσους τελικά χορηγηθεί το εν λόγω επίδομα, να αποκλειστούν από τυχόν χορήγηση των όποιων άλλων επιδομάτων. Πρακτικά, κάτι τέτοιο μεταφράζεται σε απώλεια για παράδειγμα του οικογενειακού επιδόματος που χορηγεί ο ΟΓΑ, για να ληφθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
    Στόχος της τρόικας είναι να μην υπάρξει αύξηση του κονδυλίου που αξιοποιείται για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Άρα, επί της ουσίας επιδιώκει ότι παραπάνω δίνεται μέσω μιας κοινωνικής παροχής, να περικόπτεται το ανάλογο ποσό από μια άλλη.
    Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα περιλαμβάνει την κάλυψη των αναγκών για είδη διατροφής είδη ένδυσης και υπόδησης, ύδρευση, ηλεκτρισμό και άλλα καύσιμα, αγαθά και υπηρεσίες για συνήθη οικιακή συντήρηση, προσωπική φροντίδα και υγεία, υπηρεσίες μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, στέγαση με ενοίκιο ή και σε ιδιόκτητη κατοικία, για την οποία υπάρχει μη εξοφλημένο στεγαστικό δάνειο.
    Ως υποκατάστατο των κοινωνικών επιδομάτων, το οποίο ουσιαστικά προχωρά στην πλήρη κατάργησή τους, αναμένεται να λειτουργήσει ο θεσμός του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στην Ελλάδα, κατά την κυπριακή «συνταγή».
    Με οροφή τα 400 ευρώ μηνιαίως για μια τετραμελή οικογένεια το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ουσιαστικά θα καταργήσει από το 2015 τα επιδόματα πρόνοιας, πλην του επιδόματος ανεργίας.
    Η εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, θεσμό που στενοί συνεργάτες του υπουργού Εργασίας κ. Γ. Βρούτση χαρακτηρίζουν ως την «σημαντικότερη μεταρρύθμιση των τελευταίων ετών» απέχει πολύ από την εικόνα που είχε καλλιεργηθεί την τελευταία διετία και δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των κοινωνικά ασθενέστερων πολιτών καθώς το ύψος του επιδόματος αποτελεί όριο επιβίωσης και όχι αξιοπρεπούς διαβίωσης.
    Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα ισούται με τη διαφορά του συνολικού μηνιαίου ποσού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και του συνολικού μηνιαίου καθαρού οικογενειακού εισοδήματος. Έτσι, θα ανέρχεται μέχρι το ποσό των 4.800 ευρώ το χρόνο για μια τετραμελή οικογένεια, που δεν έχει κανένα άλλο εισόδημα. Αν υπάρχουν εισοδήματα από άλλες πηγές, που είναι κάτω από 4.800 ευρώ το χρόνο, τότε θα γίνεται συμψηφισμός. Δηλαδή, μια τετραμελής οικογένεια, αν έχει 3.000 ευρώ εισόδημα, θα παίρνει άλλα 1.800 ευρώ το χρόνο.
    Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα περιλαμβάνει το ελάχιστο καλάθι διαβίωσης. Σε αυτό περιλαμβάνονται είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά, είδη ένδυσης και υπόδησης, ύδρευση, ηλεκτρισμός και άλλα καύσιμα, αγαθά και υπηρεσίες για συνήθη οικιακή συντήρηση, προσωπική φροντίδα και υγεία, υπηρεσίες μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, αναψυχή και πολιτισμός, στέγαση με ενοίκιο ή και σε ιδιόκτητη κατοικία, για την οποία υπάρχει μη εξοφλημένο στεγαστικό δάνειο. Σύμφωνα με πληροφορίες ένα μεμονωμένο άτομο θα δικαιούται το επίδομα αν έχει μόνο ένα σπίτι στο οποίο κατοικεί, εφόσον η αντικειμενική του αξία δεν υπερβαίνει τα 80.000 ευρώ. Το ποσό αυτό θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών και θα φτάνει μέχρι τα 150.000 ή τα 200.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια. Το σπίτι εννοείται
    Οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν επιπλέον ποσό ευρώ για τον/την σύζυγο και για κάθε παιδί άνω των 14 ετών και πρόσθετο ποσό για κάθε τέκνο κάτω των 14 ετών. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το μέγιστο μηνιαίο ποσό θα διαμορφωθεί στα 230 ευρώ για μεμονωμένο άτομο, συν 70 ευρώ για τη σύζυγο και από 50 ευρώ για κάθε παιδί.
    Οι δικαιούχοι θα έχουν δυνατότητα ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο, θα λαμβάνουν επίδομα θέρμανσης, θα μπορούν να συμμετάσχουν σε προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης και θα μπορούν εφόσον έχουν παιδιά να επωφεληθούν και από άλλες «οδούς» (π.χ. βρεφονηπιακοί σταθμοί, προγράμματα στέγασης για φοιτητές - σπουδαστές).
    Οι λεπτομέρειες της εφαρμογής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα εξετασθούν   σε συνάντηση της τρόικας με τον υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου.