ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Πως πρέπει να είναι η ρύθμιση για την απόφαση του ΣτΕ.

                             

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 39
     Ως γνωστόν, στις 13 Ιουνίου εκδόθηκαν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που κρίνουν αντισυνταγματικές τις διατάξεις των περιπτώσεων 31-33 της υποπαραγρ. Γ1 του πρώτου άρθρου του ν. 4093/2012, «που μειώθηκαν οι αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, με τη μείωση του βασικού μισθού του ανθυπολοχαγού και των αντίστοιχων βαθμών, τη μείωση των συντελεστών βάσει των οποίων καθορίζονται οι βασικοί μισθοί των λοιπών βαθμών και τη μείωση των προβλεπόμενων επιδομάτων και αποζημιώσεων».
     Επίσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η απόφαση κάνοντας χρήση διατάξεων του Συντάγματος αναδεικνύει ως υποχρέωση της Πολιτείας την «αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχειρίσεως των στρατιωτικών».
     Από τότε, δια μέσου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των πάσης φύσεως μέσων μαζικής ενημέρωσης, έχουν περιγραφεί απίστευτα σενάρια ερμηνείας και υλοποίησης των αποφάσεων του ΣτΕ, προκειμένου ο καθένας να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του (αναγνωσιμότητα, κοινωνικό αυτοματισμό, πρόβλεψη, αυτοπροβολή, πανικό κλπ). Μειώσεις έως και 20%, ομόλογα, αναδρομικά 3 μηνών, πάγωμα και ξεπάγωμα μισθολογικών προαγωγών, δυνατότητα συσταλτικής ερμηνείας, είναι μερικά μόνο από αυτά που έχουν διακινηθεί όλο αυτό το διάστημα, δημιουργώντας σύγχυση μεταξύ των ενδιαφερομένων.
     Μία θα πρέπει να είναι η θέση μας. Εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ με τον ίδιο τρόπο που εφαρμόσθηκε η απόφαση του Μισθοδικείου για τους δικαστές και τα μέλη του ΝΣΚ. Η σχετική ρύθμιση στο Ν.4270/2014 έχει όπως παρακάτω:
«Άρθρο 181
Τροποποιήσεις των νόµων 4093/2012, 4244/2014 και 3492/2006
     1.α. Οι διατάξεις των περιπτώσεων 13, 14 και 15 της υποπαραγράφου Γ.1 της παραγράφου Γ΄ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α΄ 222) καταργούνται από τότε που ίσχυσαν. Με τη ρύθμιση του προηγούμενου εδαφίου δεν θίγεται η επελθούσα από 1.8.2012 παύση της αναστολής ισχύος των διατάξεων περί μισθολογικών προαγωγών και επιδόματος χρόνου υπηρεσίας των δικαστικών λειτουργών και των µελών του κυρίου προσωπικού του Νοµικού Συμβουλίου του Κράτους.
         β. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθορίζεται ο χρόνος και η διαδικασία καταβολής της διαφοράς αποδοχών που απορρέει από τη διάταξη της προηγούμενης παραγράφου, για το χρονικό διάστηµα από 1.8.2012 έως την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος νόµου, προς τους δικαστικούς λειτουργούς και τα µέλη του κύριου προσωπικού του Νοµικού Συμβουλίου του Κράτους, εν ενεργεία και συνταξιούχους όλων των βαθµίδων.»
    Όπως ψηφίστηκε η παραπάνω τροπολογία και καλύπτει όλες τις παραμέτρους, κατ’ αντίστοιχο τρόπο να γίνει η ρύθμιση και για του στρατιωτικούς. Άμεση επαναφορά μισθών (επομένως και συντάξεων) και επιδομάτων. Αναδρομικά  από 1.8.2012 έως την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου. Δικαιολογίες περί προϋπολογισμού, διαφορετικότητας των αποφάσεων ή άλλης επιχειρηματολογίας απλά δεν υπάρχουν.
    Οτιδήποτε λιγότερο θα μας βρει ΟΛΟΥΣ απέναντι.
     Η Πολιτεία, θα πρέπει να πάψει πλέον τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας και των αποστράτων μελών τους και να αντιμετωπίζει  τα προβλήματα που τους απασχολούν, τα οποία η ίδια η κυβέρνηση προκάλεσε,  με σοβαρότητα και όπως αρμόζει στην αποστολή και στον εθνικό τους ρόλο.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο