ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Η ΕΒΖ Κλείνει τα ζαχαρουργεία Ορεστιάδας και Σερρών

Της Σοφίας Χριστοφορίδου
    Στους εργαζόμενους ανακοινώθηκε ότι, σύμφωνα με τη μελέτη της εταιρείας Kantor, τα δύο εργοστάσια θα έπρεπε να κλείσουν και να μείνει εν λειτουργία μόνον αυτό στο Πλατύ Ημαθίας:
    «Ωστόσο, η διοίκηση, για να μας χρυσώσει το χάπι, μας μίλησε για αναστολή λειτουργίας...» αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην ΕΒΖ (και εργαζόμενος στο εργοστάσιο των Σερρών), κ. Χριστόδουλος Βαρκάκης. «Αυτό δεν μας δίνει καμία προοπτική: δεν θέλουμε να είμαστε αργόμισθοι για ένα διάστημα και μετά άνεργοι».
    «Το εργοστάσιο είναι πνεύμονας ζωής για την Ορεστιάδα. Αν κλείσει, ακρωτηριάζεται μια ολόκληρη περιοχή» τονίζει από την πλευρά του ο τέως πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων (και νυν πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας), κ. Πέτρος Χασανίδης.
«ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ»
    Η τύχη των δύο εργοστασίων θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της υπό εκκαθάριση εταιρείας, που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη, στη Θεσσαλονίκη.
    Στο μεσοδιάστημα, ωστόσο, οι εργαζόμενοι κινητοποιούν τους τοπικούς φορείς των δύο περιοχών -ήδη, για σήμερα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη φορέων στις Σέρρες, ενώ κάτι αντίστοιχο οργανώνεται τη Δευτέρα στην Ορεστιάδα-, με σκοπό να ασκηθούν πολιτικές πιέσεις στους τοπικούς βουλευτές, ορισμένοι εκ των οποίων είναι και μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
    Σήμερα στα δύο εργοστάσια, των οποίων η λειτουργία ανακοινώθηκε ότι πρόκειται να ανασταλεί, εργάζονται πάνω από 100 μόνιμοι υπάλληλοι, ενώ την περίοδο της παραγωγής απασχολούνται άλλοι 500 συμβασιούχοι. Από τη λειτουργία τους εξαρτώνται και εκατοντάδες τευτλοπαραγωγοί.
    Τα τελευταία χρόνια, λόγω σειράς παλινωδιών και αντιφατικών δηλώσεων σχετικά με την τύχη των εργοστασίων, η καλλιέργεια τεύτλου μειώθηκε στα 18.000 στρέμματα στην Ορεστιάδα (από 60.000 στρμ. τις καλές εποχές), στα 13.000 στρμ. στις Σέρρες (από 50.000 στρμ.) και στα 30.000 στρμ. στο Πλατύ (από 100.000 στρμ.).
    Για την ομοσπονδία των εργαζομένων στην ΕΒΖ η αναστολή λειτουργίας «αποτελεί αιτία πολέμου. Δεν θα τους επιτρέψουμε, με το κλείσιμο των εργοστασίων, να αφανίσουν την τευτλοκαλλιέργεια, να ερημώσουν τις περιοχές μας, να αφήσουν πίσω ανέργους και επαγγελματίες κατεστραμμένους», τονίζουν. Στο πλαίσιο αυτό, οι εργαζόμενοι θεωρούν ως υπεύθυνη για την καταστροφική πορεία της εταιρείας τη διοίκηση, αλλά και τον εκκαθαριστή της.
ΖΗΜΙΕΣ
    Υπενθυμίζεται ότι η ΕΒΖ ανήκε στην Αγροτική Τράπεζα κατά 82,33%. Η τράπεζα δεν κατάφερε να πουλήσει την εταιρεία και, όταν και η ίδια βρέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης, «σπάζοντας» σε καλή και κακή, τα δάνεια τής ΕΒΖ μεταφέρθηκαν στο υγιές κομμάτι της Αγροτικής, που μεταβιβάστηκε στην Πειραιώς, ενώ οι μετοχές πέρασαν στον ειδικό εκκαθαριστή τής τράπεζας.
    Ούτε ο εκκαθαριστής, ωστόσο, κατάφερε να πουλήσει της ΕΒΖ, παρά το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από ιδιώτες -ίσως διότι, σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν την υπόθεση εκ του σύνεγγυς, ο πήχης των προσδοκιών για την τιμή πώλησης είχε τεθεί ψηλά...
ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΧΡΗΣΗ Πώς διαμορφώνονται τα οικονομικά μεγέθη
    Για την οικονομική χρήση 2013-2014 (έληξε στις 30 Ιουνίου) εκτιμάται ότι η εταιρεία θα εμφανίσει ζημίες της τάξης των 25 εκατ. ευρώ, με πτώση τζίρου κατά 30%. Την ίδια ώρα, οι ανείσπρακτες οφειλές ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ και η εταιρεία έχει προβεί σε προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων. Παράλληλα, οι δανειακές υποχρεώσεις τής μητρικής ανέρχονται σε 138 εκατ. ευρώ.