ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

ΕΥΑΘ Άρον άρον τα μαζεύει τώρα το ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση

    Σε «επανεξέταση» της διαδικασίας για την αξιοποίηση της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) προχωρεί το Ταμείο για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
    Όπως αναφέρεται σε σχετική δήλωση-ανακοίνωση, το Ταμείο προχωρεί στη συγκεκριμένη κίνηση κατόπιν της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ΕΥΔΑΠ και λαμβανομένων υπ’ όψιν των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας της πόλης (όπως αυτές εκφράστηκαν με το πρόσφατο δημοψήφισμα στη Θεσσαλονίκη, που πραγματοποιήθηκε ανήμερα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών).
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ
    Η απόφαση-δήλωση του ΤΑΙΠΕΔ (βασικού μετόχου της εταιρείας), η οποία διαβάστηκε με την ευκαιρία της χθεσινής γενικής συνέλευσης της ΕΥΑΘ ΑΕ, αναφέρει τα εξής: «Η απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την ΕΥΔΑΠ δημιουργεί ένα νέο δεδομένο στο θέμα της αποκρατικοποίησης των εταιρειών υδάτων. Το ΤΑΙΠΕΔ, σεβόμενο τους νομικούς θεσμούς, αλλά και τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, θα προχωρήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα σε επανεξέταση της διαδικασίας αξιοποίησης της ΕΥΑΘ και θα ανακοινώσει τις σχετικές αποφάσεις του. Επισημαίνεται ότι ρόλος τού ΤΑΙΠΕΔ είναι να αξιοποιεί στοιχεία της περιουσίας του Δημοσίου με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον -άρα, και το συμφέρον των πολιτών-, ενώ παράλληλα οφείλει να διασφαλίζει τη νομιμότητα, αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων».
ΟΙ «ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ»
    Υπενθυμίζεται ότι ενδιαφέρον για το 51% της ΕΥΑΘ ΑΕ είχε εκφράσει η γαλλική εταιρεία «Suez Environment» -η οποία μάλιστα είχε προαναγγείλει επενδύσεις σε υποδομές της τάξης των 25-50 εκατ. ευρώ ετησίως, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έως και 2.000-4.000 θέσεις εργασίας στην τοπική οικονομία σε μία πενταετία, αν περιερχόταν σε αυτήν το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας. Συγκεκριμένα, η εταιρεία (που διεκδικούσε το 51% σε κοινοπραξία με τον Άκτωρα) θα έπρεπε μέσα στην επόμενη πενταετία να χρηματοδοτήσει επενδύσεις σε υποδομές, οι οποίες δεν θα ανήκουν σ’ αυτήν, αλλά στην ΕΥΑΘ Παγίων.
ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
    Επιστρέφοντας στη διαδικασία, η γενική συνέλευση της ΕΥΑΘ αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 0,285 ευρώ/ μετοχή, ως εξής: 0,12 ευρώ/ μετοχή για τη χρήση 2013, αφορολόγητου αποθεματικού από εξαγορά αμοιβαίων κεφαλαίων ύψους 0,065 ευρώ/ μετοχή και αδιάθετου υπολοίπου αντληθέντων κεφαλαίων 0,10 ευρώ/ μετοχή.
    Με την ευκαιρία της γενικής συνέλευσης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Νίκος Παπαδάκης, δήλωσε: «Η ΕΥΑΘ είναι μια νοικοκυρεμένη εταιρεία, που λειτουργεί σεβόμενη απολύτως τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης. Μαζέψαμε εκκρεμότητες ετών, όπως τα χρέη των δήμων, έχουμε χρήματα και μηδενικό δανεισμό και μεριμνούμε για τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μας. Επιτυχία, ωστόσο, θα είναι η υλοποίηση ενός μακροχρόνιου πλάνου επενδύσεων (σ.σ.: ύψους 132 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2014-2018), με διευκόλυνση των λειτουργιών τής εταιρείας, ούτως ώστε να λυθούν σοβαρά, χρονίζοντα προβλήματα, όπως το θέμα της έλλειψης προσωπικού, της επέκτασης της ΕΥΑΘ σε καλλικρατικούς δήμους που δεν ανήκουν πλήρως στη ζώνη ευθύνης της εταιρείας, αλλά και ευρύτερα στη Βόρεια Ελλάδα και στα Βαλκάνια».
    Κατά τα λοιπά, η γενική συνέλευση ενέκρινε το πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής πάγιων περιουσιακών στοιχείων της ΕΥΑΘ ΑΕ προς την ΕΥΑΘ Παγίων (με το οποίο ρυθμίζονται υφιστάμενες οφειλές της πρώτης προς τη δεύτερη, που εκκρεμούσαν), τις αμοιβές και τις αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου κατά την εταιρική χρήση 2013, όπως και την εκλογή ορκωτών ελεγκτών για τη χρήση 2014.
    Με αφορμή δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία το ΤΑΙΠΕΔ έχει αποφασίσει το μοντέλο διάθεσης των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), από το Ταμείο διευκρινίζονται τα εξής: «Το ΤΑΙΠΕΔ υλοποιεί απόλυτα διαφανείς διαδικασίες για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω διεθνών δημόσιων διαγωνισμών, με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Στόχος κάθε διαδικασίας αξιοποίησης είναι η μεγιστοποίηση του τιμήματος για το ελληνικό Δημόσιο και η παράλληλη βελτιστοποίηση του λειτουργικού και κοινωνικού οφέλους. Η προεξόφληση από οποιονδήποτε της διαδικασίας ή του αποτελέσματος διαγωνισμού εξυπηρετεί μόνον επιχειρηματικές ή άλλες σκοπιμότητες και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα, ενώ δημιουργεί ανασφάλεια στην επενδυτική κοινότητα».
* Στη φωτογραφία, στιγμιότυπο από τη γενική συνέλευση της ΕΥΑΘ ΑΕ. Εικονίζονται (από αριστερά) ο οικονομικός σύμβουλος κ. Κ. Ζήσης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ ΑΕ, κ. Ν. Παπαδάκης, και η διευθύντρια Οικονομικών της εταιρείας, κυρία Μ. Σαμαρά.