ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Αναμένοντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

Άρθρο του Ταξιάρχου εα Βασίλειου Νικολόπουλου Προέδρου της ΠΟΣ
     Έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την ημέρα που διέρρευσε  η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)  για την αντισυνταγματικότητα των μειώσεων στους μισθούς των στρατιωτικών και των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας. Η απόφαση έχει «διαρρεύσει» στα ΜΜΕ από 20 Ιαν. 2014 «…..ύστερα από την απόφαση των ανώτατων δικαστών να κρίνουν αντισυνταγματικές τις μνημονιακές περικοπές που επιβλήθηκαν από το τέλος του 2012 και μετά στο σύνολο των ενστόλων. Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου σε διάσκεψή της κεκλεισμένων των θυρών, αποφάσισε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ότι οι επίμαχες περικοπές δεν είναι συμβατές με το Σύνταγμα…». 
    Η Κυβέρνηση γνωρίζει την απόφαση (Ευαγγ. Βενιζέλος 12/3/2014: «εφόσον οι στρατιωτικοί έχουν να αναμένουν κάτι από την απόφαση του ΣτΕ, καλό θα είναι τα χρήματα που θα πήγαιναν σ΄ αυτούς να δοθούν σε άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες»). Στο μεσοπρόθεσμο ουδεμία σχετική πρόβλεψη υπάρχει.  Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει, ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη η σχετική απόφαση. Όλα αυτά πιθανόν να μην δημιουργούσαν ανησυχία αν δεν διέρρεαν στα ΜΜΕ ότι «εάν το Συμβούλιο της Επικρατείας βγάλει μια απόφαση και αυτή τελεσιδικήσει, το κόστος που θα προκύψει δεν μπορεί να καλυφθεί είτε με αύξηση φόρων είτε με μείωση δαπανών. Θα αντιμετωπισθεί μέσα στην εισοδηματική ομάδα που αφορά». (http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=113249049 ΗΜΕΡΗΣΙΑ: 2/4/2014).
    Όπως πληροφορούμεθα όμως, τα παραπάνω δεν είναι απλή διαρροή, αλλά προβλέπονται στην αναθεωρημένη συμφωνία με την τρόικα που έχει υπογράψει η Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία συμφωνία αναμένεται να κοινοποιηθεί εντός των προσεχών ημερών. Εδώ έγκειται η μεγάλη μας ανησυχία. Τι θα συμβεί εάν η απόφαση του ΣτΕ  εκδοθεί μετά την κοινοποίηση της αναθεωρημένης συμφωνίας με την τρόικα;  Και επειδή η απόφαση του ΣτΕ θα πρέπει να εφαρμοσθεί, θα απαιτηθεί η εξεύρεση των αναγκαίων πιστώσεων για την υλοποίηση της. Τι θα γίνει όμως αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και απαιτηθεί να «αντιμετωπισθεί το κόστος μέσα στην εισοδηματική ομάδα που αφορά»; Υπάρχει πρόβλεψη; ‘Η θα οδηγηθούμε πάλι σε σενάρια «κατάργησης μισθολογικών προαγωγών» κλπ. που στην πραγματικότητα θα είναι «έμμεση» κατάργηση της απόφασης του ΣτΕ; Ο ουσιαστικός σεβασμός των αποφάσεων της δικαιοσύνης  από το Κράτος, είναι αναγκαία προϋπόθεση εύρυθμης λειτουργίας του.
     Από τη Βουλή ψηφίστηκε το Μάιο το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018». Σε ότι αφορά τις Πρωτογενείς Δαπάνες μισθών και συντάξεων το «Μεσοπρόθεσμο 2015-2018» αναφέρει ότι  για το έτος 2012 ήταν 20,5 δισεκατ. ευρώ, για το έτος 2013 ήταν 18,4 δις ευρώ (μείωση  2,1 δις ευρώ), ενώ η εκτίμηση για το 2014 είναι 18,3 εκατ. ευρώ (η εκτίμηση για τα υπόλοιπα έτη 2015-2018 είναι της τάξης των 18,1 δις ευρώ). Σε αυτές τις δαπάνες έχουν περιληφθεί 120,6 εκατ. ευρώ λόγω της καταβολής αναδρομικών αποδοχών και διαφορών ετησίων αποδοχών στους εν ενεργεία δικαστικούς. Επίσης 48,72 εκατ. ευρώ για διαφορά επί ετησίων (έτους 2014) και αναδρομικών συντάξεων δικαστικών, ως αποτέλεσμα της σχετικής απόφασης του Μισθοδικείου, η οποία εκδόθηκε και κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών τον Απρίλιο. Σωστό και δίκαιο να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις της δικαιοσύνης. Θα πράξει το ίδιο η Κυβέρνηση για τους Στρατιωτικούς και τα Στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας;  
    Δικαιολογίες ότι είναι πολλά τα χρήματα δεν ευσταθούν.  Ας μην ξεχνούν ότι στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 «συνέβαλαν» λόγω των εξοντωτικών μειώσεων μισθών και συντάξεων, τα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη ΕΔ και ΣΑ με πάνω από 350 εκατ. ευρώ (συνταξιούχοι 241 εκατ., εν ενεργεία 118 εκατ.) λόγω μισθολογίου και 260 εκατ. ευρώ οι συνταξιούχοι από τη 2η μείωση του Ν. 4093/2012 (5-10-15 %), ήτοι αθροιστικά 610 εκατ., από τα συνολικά 2,1 δις που μειώθηκαν στις πρωτογενείς δαπάνες (μισθών - συντάξεων). Το κόστος για τον προϋπολογισμό βέβαια θα είναι πολύ λιγότερο, διότι η απόφαση του ΣτΕ διαφαίνεται ότι θα αφορά μόνο το μισθολόγιο, τα αναδρομικά θα υποστούν τη φορολόγηση του 20%, θα αυξηθούν αναλογικά οι αλλεπάλληλες μειώσεις των συνταξιούχων (Ν.3865/2010 ΕΑΣ, Ν.4024/2011, Ν.4051/2012, Ν 4093/2012) και η φορολογία τους κλπ. Να μην ξεχνούν οι αρμόδιοι ότι διάφορα επίσης ποσά «μεταφέρθηκαν» από ΥΠΕΘΑ στο Υπ. Οικονομικών για να καλύψουν «τρύπες» όπως πχ 100 εκατ. τον Ιούλ. 2013 για τον ΦΠΑ κλπ.
      Όταν υπάρξουν τελεσίδικες αποφάσεις, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα καλύψει το όποιο κενό προκύψει. Ελπίζουμε να το θυμάται όταν έλθει εκείνη η ώρα!   ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΦΩΡΗ ΑΔΙΚΙΑ που έχει συντελεσθεί κατά των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και να μην προβεί σε διάφορες «μεθοδεύσεις» ή «να ενεργοποιήσει τον κοινωνικού αυτοματισμό», που έχει γίνει τελευταία προσφιλής μέθοδός της. Θα πρότεινα μάλιστα όλα αυτά να μην γίνουν προεκλογικά και εννοώ τις Εθνικές εκλογές. Διότι όλοι πλέον έχουμε μνήμη, «μπουχτίσαμε» από υποσχέσεις και «μισθολόγια ξεχασμένα στα συρτάρια».  Η οργή, η αγανάκτηση και η δυσπιστία έχουν ξεχειλίσει!! Πέραν αυτών ας κατανοήσουν άπαντες ότι δεν είναι αύξηση. Δεν ζητήσαμε αύξηση με τις προσφυγές. Δικαιοσύνη σε σχέση με όλες τις εργασιακές ομάδες ζητήσαμε και μερική αποκατάσταση   των υπερβολικών και άδικων μειώσεων που έχουμε υποστεί.