ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Ελβετία: Επιβολή ποσόστωσης για Ευρωπαίους και μη πολίτες που ζουν στη χώρα

REUTERS/RUBEN SPRICH
Το έστειλε ο Δ.Λαμπρινάκης
ΑΜΠΕ,
 Ναυτεμπορική
    Οι ποσοστώσεις, που θα καθορίζονται κάθε χρόνο, θα ισχύουν και για τους χιλιάδες εργαζόμενους στην Ελβετία που ζουν πέρα από τα σύνορα της χώρας στη Γαλλία, την Ιταλία, την Αυστρία ή τη Γερμανία.
    Ποσοστώσεις για τους πολίτες που ζουν ή εργάζονται στη χώρα θα υιοθετήσει από το 2017 η Ελβετία σύμφωνα με ανακοίνωσή της η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ε.Ε.
    Τα σχέδια της ελβετικής κυβέρνησης ανακοινώθηκαν περίπου τέσσερις μήνες μετά το δημοψήφισμα της 9ης Φεβρουαρίου στο οποίο η πλειονότητα των Ελβετών τάχθηκε υπέρ του περιορισμού της μετανάστευσης, παρά την έντονη αντίθεση των ελβετικών εταιρειών και της κυβέρνησης της Βέρνης, η οποία παρόλα αυτά είναι αναγκασμένη να νομοθετήσει βάσει του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.Την πρόταση αυτή είχε υποβάλει το ακροδεξιό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP). Υπέρ της τάχθηκε το 50,3% των Ελβετών εκλογέων.
    Βάσει των βασικών σημείων του νομοσχεδίου που αναμένεται να οριστικοποιηθεί αργότερα φέτος, φαίνεται ότι η ελβετική κυβέρνηση έκανε πολύ μικρές παραχωρήσεις στην ΕΕ, τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο.
    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ποσοστώσεις θα υιοθετηθούν για οποιονδήποτε παραμένει στην Ελβετία για περισσότερους από τέσσερις μήνες με στόχο να μειωθεί συνολικά το ποσοστό των μεταναστών σε ένα επίπεδο που δεν έχει καθοριστεί ακόμη.
    Οι ποσοστώσεις, που θα καθορίζονται κάθε χρόνο, θα ισχύουν και για τους χιλιάδες εργαζόμενους στην Ελβετία που ζουν πέρα από τα σύνορα της χώρας στη Γαλλία, την Ιταλία, την Αυστρία ή τη Γερμανία.
    «Θα θέταμε σε κίνδυνο την άμεση δημοκρατία, αν οι πολίτες μας δεν μπορούσαν να βασιστούν στο γεγονός ότι λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας την ψήφο τους», δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης της Ελβετίας Σιμονέτα Σομαρούγκα.
    Αν και οι εργαζόμενοι από την ΕΕ θα υπάγονται σε διαφορετικό καθεστώς από αυτό των ανθρώπων που προέρχονται από τρίτες χώρες, θα υποβάλλονται σε ποσοστώσεις.
    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέδρασε άμεσα χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο αυτό «ασύμβατο» με τη συμφωνία του 2002 σχετικά με την ελεύθερη μετακίνηση των προσώπων μεταξύ της Ελβετίας και της ΕΕ.
    Οι βασικές γραμμές της νέας πολιτικής για τη μετανάστευση είναι ένα βήμα στη διαδικασία που θα διαρκέσει ακόμη τουλάχιστον δυόμιση χρόνια. Τα σημεία αυτά, που συγκεντρώθηκαν σε ένα νομοσχέδιο, θα τεθούν σε διαβούλευση ως το τέλος του χρόνους από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου.
    Με ποσοστό ανεργίας 3%, η Ελβετία των οκτώ εκατομμυρίων κατοίκων είναι ένας δημοφιλής προορισμός για πολλούς Ευρωπαίους που αναζητούν εργασία. Σχεδόν 80.000 Ευρωπαίοι εγκαθίστανται στη χώρα κάθε χρόνο, πληθυσμός ίσος με μια μεσαίου μεγέθους πόλη, γεγονός που το SVP θεωρεί απαράδεκτο.