ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

SOS εκπέμπουν τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη - Ακόμα και σε καρκινοπαθείς δίνουν μισή μερίδα φαγητό



Εάν ήξερε και γράμματα αυτός που το έγραψε, καλά θα ήταν!
Δεν θυμάμαι πόσες  ορθογραφικές διορθώσεις έκανα…..
    Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκονται τα νοσοκομεία της πόλης αλλά και της επαρχίας, που εκτός από ελλείψεις προσωπικού, δεν έχουν και βασικά υλικά και τρόφιμα.
    Το Σωματείο εργαζομένων στο ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ Α.Ν.Θ, παραχώρησε συνέντευξη τύπου δίνοντας την εικόνα που υπάρχει αυτή την στιγμή στο νοσοκομείο. Στην συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν και άλλοι εκπρόσωποι από νοσοκομεία της Νάουσας και των Γιαννιτσών αλλά και από συνδικαλιστικούς φορείς.
    Στο Θεαγένειο κατά τους προηγούμενους μήνες από το διαιτολόγιο των αρρώστων έλειπε το κρέας για πολλές ημέρες και είχαν μικρύνει και οι μερίδες, καθώς δεν είχαν πληρωθεί οι εργολάβοι της σίτισης.  Επίσης από το πρωινό των ασθενών έλειπε το γάλα και τους έδιναν μόνο τσάι.
    Σημαντική είναι η έλλειψη και στα φάρμακα. Από το Θεαγένειο αυτή την στιγμή λείπουν 25 σημαντικά ογκολογικά φάρμακα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι γιατροί να τα συνταγογραφούν και οι συνοδοί των αρρώστων να αναγκάζονται να τα προμηθεύονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ή απο συνοικιακά φαρμακεία, ώστε να πραγματοποιηθούν οι θεραπείες ενδονοσοκομειακά. Ελλέιψεις υπάρχουν και σε μηχανήματα βραχυθεραπείας και από τις πηγές ακτινοθεραπείας λειτουργούν κανονικά οι δυο.  Ενώ το νέο μηχανικά PET-CP (μηχάνημα πρόβλεψης μεταστάσεων) δεν μπορεί να λειτουργήσει καθώς λείπουν 4 πυρηνικοί γιατροί. Όσο για την αναμονή χειρουργείων στο νοσοκομείο φτάνουν ακόμα και στους 19 μήνες.
    Η υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ αντιστοιχεί σε 3,6 νοσηλευτές ανάγκη 1000 κατοίκους, όταν στην Ε.Ε είναι 8 νοσηλεύτες στους 1000 κατοίκους, γεγονός που μεταφράζεται σε φοβερή έλλειψη και επαγγελματική εξουθένωση. Η πρόεδρος του σωματείου στο Θεαγένειο, Αθηνά Γραματικοπούλου ανέφερε πως «για να μην διώχνουμε κόσμο, λειτουργούμε ως σύγχρονοι σκλάβοι». Σε δηλώσεις της είπε ακόμα πως «η έλλειψη προσωπικού είναι το πιο τραγικό. Αλλά τελειώνει η χρονιά και βλέπουμε να τελειώνουν τα λεφτα απο όλους τους κωδικούς». Η κυρία Γραματικοπούλου πιστεύει πως με αυτήν την κατάσταση στα νοσοκομεία και τις ελλείψεις που υπάρχουν, «δίνουν χώρο να αναπτύσσεται ο ιδιωτικός τομέας», που καταφεύγουν όλοι οι ασθενείς.
    Η πρόεδρος του σωματείου των ιδιωτικων κλινικών, Δέσποινα Γκίγκα δήλωσε: «Ο χώρος των Ιδιωτικών κλινικών βλέπουμε στη Θεσσαλονίκη να αναπτύσσεται πάρα πολύ. Παρ' όλα αυτά οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι στις κλινικές απο 4 μήνες εώς και 30.
    Στη συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε και η άσχημη κατάσταση στα οχήματα του ΕΚΑΒ. Τα αυτοκίνητα είναι πάρα πολύ παλιά, με 500-600 χιλιάδες χιλιόμετρα και δεν υπάρχουν και ανταλλακτικά, σύμφωνα με τον Ιωάννη Κοκορόσκο. «Έχουμε σακατευτεί γιατί δεν υπάρχει μηχανισμός να σηκώνει στο όχημα τους ασθενείς και το κάνουμε εμείς».
    Η ίδια είναι η κατάσταση και στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, σύφωνα με την νοσηλεύτρια Ελένη Μπακερλή, στο οποίο λείπουν βηματοδότες που εμφυτεύονται και υπάρχει αναμονή 6 μηνών. Η κυρία Μπαρκελή σημείωσε τον ιδιωτικό χαρακτήρα που έχουν πάρει ήδη μερικά νοσοκομεία και την ανώνυμη εταιρεία που θα διοικεί σε λίγο καιρό όλα τα νοσοκομεία και ίσως θα κλείσουν πολλές μονάδες, καθώς δεν θα συμφέρει πια την επιχειρηματικότητα των νοσοκομείων.
    Ο Γαβριήλ Τσαρνούχας, νοσηλευτής στο νοσοκομείο της Νάουσας έκανε λόγο για «έμφυλιο» μεταξύ του νοσοκομείου της Βέροιας και της Νάουσας. Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου της Νάουσας, σύμφωνα με τον κύριο Τσαρνούχα, θέλουν να ενωθούν τα δυο νοσοκομεία σε ένα. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου της Βέροιας δεν το δέχονται, γιατί όπως λέει ο Γαβριήλ Τσαρνούχας, θα χάσουν κρεβάτια και δεν θα μπορούν να νοσηλευτούν πολλοί ασθενείς.
    Ωστόσο η κατάσταση και στα δυο νοσοκομεία είναι εξίσου κακή, με πολλές ελλείψεις και δυσκολίες στην λειτουργία τους, όπως και το νοσοκομείο των Γιαννιτσών. Στην Νάουσα και στα Γιαννιτσά δεν έχουν αξονικό τομογράφο και μεταφέρουν τους ασθενείς στην Βέροια για να κάνουν αξονική. Η έλλειψη προσωπικού και μηχανημάτων, οδηγεί τους ασθενείς της επαρχίας στη Θεσσαλονίκη για να κάνουν χειρουργεία, που ήδη είναι φορτισμένη.