ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Προσφυγικό: Η Σλοβενία βάζει χακί στα σύνορα και ζητά συνδρομή από την ΕΕ



     Τα ξημερώματα της Κυριακής υπερψηφίστηκε στο σλοβενικό Κοινοβούλιο η διεύρυνση αρμοδιοτήτων στον στρατό για τη φύλαξη των συνόρων, με φόντο το προσφυγικό ρεύμα που πλέον έχει στραφεί στη χώρα και το οποίο η Λιουμπλιάνα αδυνατεί να διαχειριστεί.
    Παράλληλα, η κυβέρνηση πρόκειται εντός της ημέρας να υποβάλει αίτημα στην ΕΕ για βοήθεια με τη μορφή «ενίσχυσης της αστυνομίας και οικονομικής υποστήριξης», όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός.
    Από το πρωί του Σαββάτου, οπότε και η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορά της με την Κροατία, στη Σλοβενία έχουν περάσει πάνω από 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες για να συνεχίσουν προς Αυστρία. Τη νύχτα Τρίτης προς Τετάρτη, στη χώρα είχαν μείνει 6.000 ενώ στη Σερβία υπολογίζεται ότι βρίσκονταν πάνω από 13.000 άτομα.
    Η Λιουμπλιάνα έχει αναφέρει πως προτίθεται να επιτρέπει τη διέλευση για όσο οι επόμενες χώρες δεν υιοθετούν αυστηρότερα μέτρα, όμως έχει επανειλημμένα δείξει πως οι υπηρεσίες υποδοχής της δεν μπορούν να αναλάβουν ταυτόχρονα τους αριθμούς που κινούνται στο λεγόμενο «βαλκανικό διάδρομο» -τμήμα του οποίου έγινε αναγκαστικά μετά το κλείσιμο του ουγγροκροατικών συνόρων.
    Με τη νομοθετική ρύθμιση που υπερψηφίστηκε στη Λιουμπλιάνα τα ξημερώματα της Τετάρτης, ο στρατός θα μπορεί πλέον αυτόνομα να φυλά τα σύνορα (μέχρι προηγουμένως, λειτουργούσε μόνο υποστηρικτικά όταν υπήρχαν δυνάμεις της αστυνομίας).
    Επίσης, η Λιουμπλιάνα θα στραφεί και στην ΕΕ για υποστήριξη. Την Τετάρτη «θα ζητήσουμε επισήμως από την ΕΕ υποστήριξη στην ενίσχυση της αστυνομίας και οικονομική βοήθεια» είπε κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συνεδρίασης ο πρωθυπουργός Μίρο Τσεράρ.
    Παράλληλα, η Σλοβενία έχει στραφεί τις τελευταίες ημέρες εναντίον της Κροατίας κατηγορώντας την για ελλιπή φύλαξη των δικών της συνόρων.
    Ενώ φωνές της αντιπολίτευσης είχαν ζητήσει μέτρα ανάλογα με τον φράχτη της Ουγγαρίας στα σύνορα με την Κροατία, το σλοβενικό υπουργείο Εσωτερικών «δεν απέκλεισε» την ανέγερση φυσικών εμποδίων στη μεθόριο.