Δημήτρης Κουπριτζιώτης
Πολύ σωστά κατάλαβες ότι θα μιλήσουμε για
τις irish stout μπύρες που μπορούν σε κάθε
γουλιά τους να δημιουργούν πάθη. Θα μιλήσουμε για την Guinness, την Murphy’s
και τα άλλα ιρλανδικά παιδιά.
Είναι μαγική διαδικασία όταν μία stout μπύρα μπαίνει σε αυτό το σαν-άρπα ποτήρι,
σκουραίνει όσο κάθεται και έχει έναν αφρό σαν κρέμα. Και όταν πιεις την πρώτη
γουλιά στους 10 βαθμούς κελσίου τότε νιώθεις την γεύση πικρής σοκολάτας σε
συνδυασμό με υποψίες ξηρών καρπών. Σίγουρα έχεις δημιουργήσει μουστάκι το οποίο
σκουπίζεις και το στόμα σου έχει γεμίσει με μια μπύρα με καθαρό σώμα και γεύση.
Είναι αλήθεια ότι οι irish stout μπύρες είναι πολύ ιδιαίτερες. Είναι μπύρα
που όταν θα την δοκιμάσεις πρώτη φορά ή θα την λατρέψεις και θα θες να πίνεις
μόνο εκείνη ή δεν θα σου αρέσει καθόλου και θα κοιτάς περίεργα όσους την
αποθεώνουν. Οι irish stout μπύρες δημιουργούν πάθη και αυτό το ξέρουν και
οι ίδιες πολύ καλά.
Η ιστορία τους είναι λίγο αδιευκρίνιστη.
Προέρχονται από τις porter μπύρες του Λονδίνου οι οποίες είχαν υψηλή περιεκτικότητα
σε αλκοολ και για αυτό τον λόγο μπορούσαν να συντηρηθούν περισσότερο καιρό. 'Stout'
σημαίνει ισχυρός-δυνατός και
έλεγαν stout-porters τις μπύρες που ήταν
βαριές. Γενικότερα χρησιμοποιούνταν σαν προσδιορισμός για οποιαδήποτε μπύρα
αλλά με το πέρασμα των χρόνων έμεινε να χαρακτηρίζει μόνο τις μαύρες μπύρες. Ο
βασικός λόγος αυτού του χρώματος είναι ότι παράγονται
από μαύρο-καβουρδισμένο βυνοποιημένο κριθάρι και αυτός είναι ο λόγος
της πυκνότητας αλλά και των γεύσεων που βγάζει. Σε μερικές έχουν γίνει διάφορες
προσμίξεις αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα. Το θέμα είναι αν αρέσει σ' εσένα.
Οι τρεις πιο γνωστές irish stout είναι φυσικά η Guinness, μετά η Murphy’s
και η Beamish. Η τελευταία έχει
αγοραστεί από την Murphy’s αλλά
συνεχίζει να υπάρχει σαν brand. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια θα βρεις και
την O’Hara’s. Για πολλά χρόνια υπήρχε
κόντρα μεταξύ των δύο γνωστότερων stout beers
και η κόντρα δεν ήταν μόνο στην γεύση.
Η Guinness
ξεκίνησε, εδραιώθηκε και καταναλώνεται μετά μανίας στο Δουβλίνο ενώ η Murphy’s
στο νοτιότερο λιμάνι, εκείνο του Κόρκ.
Έτσι οι κάτοικοι του Κόρκ πάντα
κορόιδευαν την Guinness ότι είναι πιο mainstream ενώ η δικιά του προϊόν μικρής ζυθοποιίας.
Βέβαια αυτό άλλαξε όταν η Heineken
αγόρασε την Murphy’s και με συστηματική
και στοχευμένη διαφήμιση την έχει κάνει το ίδιο mainstream.
Όμως οι δύο μπύρες έχουν διαφορές και στην
γεύση. H Guinness είναι πιο πικρή, ενώ η Murphy’s σου δίνει ένα πιο ισορροπημένο αποτέλεσμα σε κάθε
γουλιά. Βέβαια και οι δύο μπορούν να σου προσφέρουν σοκολάτα, καραμέλα ενώ ο
τρόπος παρασκευής τους τις κάνει να μην περιέχουν ανθρακικό σε αντίθεση με τα
άλλα ήδη μπύρας. Αυτό όπως καταλαβαίνεις σημαίνει ότι δεν φουσκώνουν στομάχια.
Στην Ιρλανδία οι αντικειμενικοί λένε ότι την Guinness την
πίνεις πριν το φαγητό ενώ την Murphy’s
την κρατάς για επιδόρπιο. Όπως
και να έχει, περί ορέξεως, guiness pie. Πάντως ο Ομπάμας
την απολαμβάνει την μπύρα του.
Να ξέρεις όμως ότι αν θες να το παίξεις
βέρος Ιρλανδός δεν θα
ζητήσεις ένα ποτήρι από την αγαπημένη σου stout
μπύρα αλλά ένα 'perfect pint'.
Αυτό ισοδυναμεί σε 0,5 L. Αν γούρλωσες τα μάτια και δεν την σηκώνεις τόση μπύρα
τότε μπορείς να παραγγείλεις και half
pint. Τότε θα δεις τον μπάρμαν να έχει το ποτήρι στις 45 μοίρες, και
να το γεμίζει από το βαρέλι μέχρι τα τρία τέταρτα. Τότε το αφήνει και αρχίζουν
να τρέχουν προς τα κάτω οι ζυμώσεις τις μπύρας και όλο να σκουραίνει. Μετά
συμπληρώνει με αφρό. Διαδικασία που
σύμφωνα με την Guinness πρέπει να κρατάει 119.53 δευτερόλεπτα ακριβώς.
Τώρα που είπα αφρό, έχεις αναρωτηθεί ποτέ,
εσύ που είσαι φανατικός, γιατί στην μπύρα που σερβίρεις μόνος σου στο σπίτι από
το μπουκάλι δεν μπορείς να πετύχεις τόσο κρεμώδη αφρό όπως αυτός όταν σου βάζει
το μπαρμάνι στην μπυραρία; Θα σου εξηγήσω εγώ. Φταίει
το άζωτο. Όταν σερβίρεις από βαρέλι τότε στον αφρό δεν μπαίνει
οξυγόνο αλλά άζωτο και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αυτή την υπέροχη κρέμα.
Αν θέλεις άλλο ένα irish
tip τότε να ξέρεις ότι εκεί οι Κέλτες οι γνήσιοι πίνουν την stout μπύρα τους με ένα σφηνάκι irish whiskey δίπλα. Ένα bushmill’s, ένα jameson, ότι διαθέτει η κάβα βρε αδερφέ. Δεν το
πίνουν σαν υποβρύχιο αλλά υπάρχει σαν συνοδευτικό δίπλα. Όπως εμείς βάζουμε την σαρδέλα δίπλα από το ούζο σα
να λέμε.
Αυτές οι μαύρες, οι πικρές, οι ιδιαίτερες
μπύρες λοιπόν, έχουν καταγωγή από την Ιρλανδία. Μπορούν όσο κανένα άλλο είδος μπύρας να δημιουργήσουν
πάθη, αγάπες και αντιπαλότητες. Μπορούν να σε κάνουν τόσο φανατικό που δεν θα
θες να δοκιμάσεις άλλη. Είναι η μπύρα που πίνουν όλοι οι Ιρλανδοί και που κολυμπάνε
την St Patrick’s Day.
ΥΓ:
Αν θέλεις ντε και καλά ελληνική stout μπύρα,
τότε υπάρχει η αξιοπρεπέστατη Voreia Stout
από την Μικροζυθοποιία Σερρών.