ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Rosselhoznadzor: Προτεραιότητα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ουγγαρία, μετά την άρση του εμπάργκο τροφίμων



    Υγειονομικούς ελέγχους σε ελληνικές, κυπριακές και ουγγρικές επιχειρήσεις  τροφίμων θα πραγματοποιήσει η αρμόδια ρωσική υπηρεσία  Κτηνιατρικού και  Φυτοϋγειονομικού ελέγχου Rosselhoznadzor, με στόχο να επαναληφθούν  τάχιστα οι εισαγωγές στη Ρωσία, αμέσως μετά την άρση του εμπάργκο.
    Οι έλεγχοι στις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ουγγαρίας ξεκινούν από τις 6 Απριλίου, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο σχετική δήλωση του εκπροσώπου της  Rosselhoznadzor, Αλεξέι Αλεξένκο.
    «Είμαστε έτοιμοι να επιθεωρήσουμε όλες οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για την επανάληψη των εισαγωγών μετά την άρση του  εμπάργκο. Θα ξεκινήσουμε πρώτα απ 'όλα με τις  κτηνοτροφικές μονάδες και στη συνέχεια με τους παραγωγούς των καλλιεργειών. Περιμένουμε να συμφωνήσουμε για τη σχετική διαδικασία με τους συναδέλφους της Τελωνειακής Ένωσης», δήλωσε ο κ. Αλεξένκο   
     Στις  επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβληθεί σε ελέγχους  από ρώσους ειδικούς θα πραγματοποιηθεί  επαλήθευση συμμόρφωσης με τα πρότυπα τροφίμων της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης και της Ρωσίας. Ο εκπρόσωπος της Rosselhoznadzor διευκρίνισε ότι ο στόχος των ελέγχων είναι η ταχεία επανεκκίνηση των εισαγωγών από τις χώρες αυτές, αμέσως μετά την άρση του εμπάργκο τροφίμων.
    Την περασμένη εβδομάδα ο  Ρώσος υπουργός  ΓεωργίαςΝικολάι Φιόντοροφ, δήλωσε, ότι το υπουργείο εξετάζει εναλλακτικές επιλογές, για τη χαλάρωση του εμπάργκο τροφίμων  ειδικά για ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπως την Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Κύπρο.
    Σημειώνεται. ότι στις αρχές Μαρτίου ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε αναφερθεί στο θέμα απαντώντας στο αίτημα της Ελλάδας να επαναλάβει τις εισαγωγές φρούτων στη ρωσική αγορά: «Υπάρχουν αρκετά σαφείς κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Και η Ρωσία, ως μέλος του ΠΟΕ, δεν μπορεί να επιβάλει κυρώσεις κατά των χωρών της ΕΕ και να τις ακυρώσει επιλεκτικά σε μία από τις χώρες. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα σύστημα όχι άμεσων προμηθειών, αλλά προμηθειών πρώτων υλών, εάν υπάρχουν επενδύσεις εδώ στη Ρωσία για τη δημιουργία εγκαταστάσεων επεξεργασίας»
    Στο μεταξύ, Πολωνία, Γερμανία και Γαλλία ανακοίνωσαν ότι επιθυμούν να υποβληθούν σε ελέγχους και οι δικές τους επιχειρήσεις, αλλά σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, η Rosselhoznadzor προς το παρόν δεν σκοπεύει  να προχωρήσει στους σχετικούς ελέγχους.