ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Στη βουλή της Σουηδίας οι αλβανικές αυθαιρεσίες στη Χειμάρρα



    Ο ομογενής βουλευτής Σωτήρης Δελής κατέθεσε σχετική ερώτηση
    Ερώτηση στον υπουργό  Εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Βάλστρεμ, για τις συνεχιζόμενες αλβανικές αυθαιρεσίες στην Χειμάρρα,  κατέθεσε ο ομογενής βουλευτής Σωτήρης Δελής, ζητώντας από την επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.
    Αναλυτικά  η ερώτηση του κ.Δελή έχει ως εξής:
 «Η Χειμάρρα είναι μ περιοχή της Αλβανίας που γεωγραφικά τοποθετείται στο νότιο τμήμα της χώρας και κατοικείται κατά πλειοψηφία από  πληθυσμό ελληνικής καταγωγής. Γενικά στην Αλβανία υπάρχει μεγάλη ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία. Είναι γνωστό και ιστορικά εμπεδωμένο πως πολλές αλβανικές κυβερνήσεις, προσπάθησαν και προσπαθούν να επηρεάσουν αρνητικά και να περιορίσουν την ιδιοκτησία της ελληνικής  μειονότητας θεωρώντας και εκτιμώντας την ουσιαστικά ως απειλή. Για το λόγο αυτό οι κατά καιρούς αλβανικές κυβερνήσεις προσπαθούν να περιορίσουν τον κατά τα αλλά σημαντικό ρολό της ελληνικής μειονότητας στη χωρα.
    Ο Αλβανός πρωθυπουργός κ Έντι Ραμα φέρεται ότι έχει ισχυριστεί στην αλβανική Βουλή ότι : «η περιοχή της Χειμάρρας αποτελεί ένα πρόβλημα για την Αλβανία», εννοώντας την ελληνική εθνική καταγωγή των κατοίκων, δηλώνοντας πως «θα δώσει λύση».
    Με αιτιολογία ένα αμφιλεγόμενο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την περιοχή της Χειμάρρας , επιχειρείται  δημογραφική αλλοίωση  του πληθυσμού της περιοχής με την  μετοίκηση Αλβανών κατοίκων από τον βορρά.  Στόχος ο περιορισμός της ελληνικής μειονότητας και ο εξαναγκασμός της να εγκαταλείψει την περιοχή.
    Ο σχεδιασμός αυτός προχωρεί με δια της βίας κατασχέσεων ιδιωτικών περιουσιών και άλλων μέτρων κατά της ελληνικής μειονότητας της περιοχής. Την περίοδο του φθινοπώρου η αλβανική κυβέρνηση έδρασε  στην περιοχή της Χειμάρρας, με τη βοήθεια αστυνομικών δυνάμεων καταστολής και μπουλντόζες, με τις διαμαρτυρίες των κατοίκων να αγνοούνται, ενώ κατεδαφίστηκαν  ακόμη και  εκκλησίες.
    Αναφερόμενος σε όλα τα παραπάνω, στα παραπάνω επιθυμώ να  ρωτήσω την Υπουργό Εξωτερικών κυρία Μάργκοτ Βάλστρεμ : «Εάν σκέπτεται   να αναλάβει πρωτοβουλίες η σαν εκπρόσωπος της Σουηδίας, ή σαν μέλος της ΕΕ ή και τα δυο μαζί προκειμένου να προστατέψει τα ανθρώπινα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας και να την προφυλάξει από περαιτέρω   κυβερνητικές μεθοδεύσεις στην Αλβανία και ιδιαίτερα στην περιοχή της Χειμάρρας
    Η ερώτηση του κ.Δελή θα συζητηθεί και θα απαντηθεί την 1/12/2017 από την κυρία Βάλστρεμ στο σουηδικό κοινοβούλιο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ενημερωμένος είναι και ο Έλληνας πρέσβης στην Στοκχόλμη  κ Δημήτριος Τουλούπας.
    Ο Σωτήρης Δελής κατάγεται από την Πάτρα και από το 1977 ζει μόνιμα στη Σουηδία.
    Έχει πολυετή εμπειρία στα κοινά με αφετηρία την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και μακρόχρονη ενασχόληση με τα οικονομικά, με τραπεζική διευθυντική καριέρα 30 ετών. Το 2014 εξελέγη βουλευτής της περιφέρειας Γιέσεπινγκ, στο νότιο τμήμα της Σουηδίας και είναι ο πρώτος βουλευτής της περιοχής με ξένη καταγωγή. Ο ίδιος είναι μέλος και της επιτροπής των Εξωτερικών Υποθέσεων του σουηδικού κοινοβουλίου.