ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Ακαδημία Στρατηγικών Αναλύσεων (ΑΣΑ)



Μελέτει το παν  -  Ακούων όρα  -  Γνους πράττε
Ακαδημία Στρατηγικών Αναλύσεων (ΑΣΑ)
     Μια «δεξαμενή σκέψης» από επιστήμονες προερχόμενους από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας
   Ένας νέος επιστημονικός φορέας στον ευρύτερο χώρο των Στρατηγικών Σπουδών, της Άμυνας, της Ασφάλειας και της Εξωτερικής Πολιτικής, ιδρύθηκε μέσα στο 2014, από επιστήμονες προερχόμενους από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Πρόκειται για την Ακαδημία Στρατηγικών Αναλύσεων (ΑΣΑ), έναν ανεξάρτητο επιστημονικό -  ερευνητικό φορέα, στην ουσία μια δεξαμενή σκέψης, με νομική μορφή αστικού σωματείου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έδρα την Αθήνα. 
    Τη βάση των μελών της ΑΣΑ αποτελούν επιστήμονες προερχόμενους από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, που είναι διδάκτορες ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων ή κάτοχοι άλλων υψηλού επιπέδου τίτλων σπουδών, με πλούσιο επιστημονικό, ερευνητικό και συγγραφικό έργο και συνεργασία με ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, κέντρα μελετών και ινστιτούτα, σε διάφορα επιστημονικά πεδία. Επίσης, μέλη της ΑΣΑ είναι προσωπικότητες του διπλωματικού και ακαδημαϊκού χώρου και άλλοι επιστήμονες υψηλού κύρους με επιστημονική δραστηριότητα σε γνωστικά αντικείμενα τα οποία συνάδουν προς τους σκοπούς της.
   Το μότο της ΑΣΑ είναι ένας συνδυασμός τριών εκ των γνωστών Δελφικών παραγγελμάτων: «Μελέτει το παν  -  Ακούων όρα  -  Γνους πράττε». Σκοπός της είναι η ανάπτυξη επιστημονικού έργου και δράσεων στα πεδία των Στρατηγικών Σπουδών, της Άμυνας, της Ασφάλειας και της Εξωτερικής Πολιτικής, η εκπόνηση επιστημονικών αναλύσεων, ερευνών και μελετών καθώς και η παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών στα παραπάνω πεδία, σε φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα και σε φυσικά πρόσωπα, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Στους ειδικότερους αντικειμενικούς σκοπούς της ΑΣΑ περιλαμβάνονται:
     Η παρακολούθηση, η ανάλυση και η εκτίμηση των εξελίξεων στα ευρύτερα πεδία της άμυνας, της ασφάλειας, της αμυντικής τεχνολογίας, των διεθνών σχέσεων και της γεωπολιτικής, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και γενικότερο διεθνές επίπεδο. 
     Η παροχή εξειδικευμένων γνώσεων με κάθε διαθέσιμο μέσο, όπως οι έντυπες ή ηλε-κτρονικές εκδόσεις, το διαδίκτυο και η οργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων, και τέλος η δημόσια διατύπωση επιστημονικών θέσεων. 
     Η προαγωγή του δημόσιου διαλόγου, και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την προβολή και την επιστημονική υποστήριξη των εθνικών θεμάτων στο εσωτερικό, στους διεθνείς οργανισμούς και ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για την υλοποίηση των στόχων της η ΑΣΑ οργάνωσε τέσσερεις Επιστημονικούς Τομείς: 
(1)   Ανάλυσης Στρατηγικού Περιβάλλοντος, 
(2)   Ανάλυσης Αμυντικής Πολιτικής και Ασφάλειας 
(3)   Ανάλυσης Συστημάτων, Τεχνολογίας και Οικονομίας, 
(4)   Επιχειρησιακής Έρευνας, Διοικήσεως και Ελέγχου.
     Μεταξύ των στόχων της ΑΣΑ περιλαμβάνεται η ανάπτυξη συνεργασιών με διεθνείς οργανισμούς, με ακαδημαϊκούς - επιστημονικούς φορείς και άλλα κέντρα επιστημονικής έρευνας με συναφές αντικείμενο, καθώς και με έγκυρους επιστήμονες, στρατιωτικούς, διπλωμάτες, κ.ά., στο εσωτερικό και το εξωτερικό, ιδίως στο ευρω-ατλαντικό και το ευρύτερο μεσογειακό περιβάλλον. 
     Στην η ιστοσελίδα της Ακαδημίας, στη διεύθυνση www.acastran.org υπάρχουν λεπτομερέστερα στοιχεία για τους σκοπούς, τις κατηγορίες των μελών, τις δράσεις, τις εκδόσεις και τους τομείς επιστημονικού έργου. Επίσης το Καταστατικό καθώς και η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης εγγραφής μέλους.
  Το Πρώτο Συνέδριο της ΑΣΑ
  Η πρώτη εκδήλωση της Ακαδημίας Στρατηγικών Αναλύσεων, ένα συνέδριο με θέμα «ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΤΟΝ 21Ο ΑΙΩΝΑ», έλαβε χώρα την Δευτέρα 24 Νοεμ-βρίου 2014, στη ΛΑΕΔ, υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ. Ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη, τόσο από την άποψη των εισηγήσεων, οι οποίες ήταν συνοπτικές και ουσιαστικές και έδωσαν την εικόνα ενός συγκροτημένου φορέα, με υψηλού επιστημονικού επιπέδου μέλη, όσο από την άποψη του μεγάλου αριθμού και της ποιότητας εκείνων που την παρακολούθησαν. 
  Στην εισαγωγική του ομιλία ο Πρόεδρος της ΑΣΑ, Δρ. Ιωάννης Παρίσης, υποστράτηγος ε.α., αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν στην ίδρυσή της καθώς και στους στόχους και το όραμα της Ακαδημίας, καθώς και στη σημασία της Στρατηγικής Ανάλυσης, ως κύριου στοιχείου των στρατηγικών σπουδών. Στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, και των Σωμάτων Ασφαλείας, σημείωσε, υπάρχει σημαντικός αριθμός στελεχών – εν ενεργεία και εν αποστρατεία - με υψηλό επίπεδο επιστημονικής γνώσης και τίτλων σπουδών, καθώς και σημαντικό ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο. Τα στελέχη αυτά, με μακρά εμπειρία στα θέματα της εθνικής άμυνας και ασφάλειας και υψηλό αίσθημα αφοσίωσης προς την Πατρίδα, καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα επιστημών, σε όλα σχεδόν τα πεδία.
  Στη σύντομη ομιλία του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχ. Κωσταράκος χαιρέτησε το συνέδριο και εξήρε την σημασία της ίδρυσης της ΑΣΑ ως φορέα επιστημονικής γνώσης και επαγγελματικής εμπειρίας που δεν πρέπει να χάνεται αλλά να προσφέρει στην εθνική άμυνα.
  Μέσα στον πρώτο μήνα από την επίσημη λειτουργία της ΑΣΑ, τα αρχικά 48 (ιδρυτικά) μέλη υπερδιπλασιάσθηκαν, ενώ επίτιμο μέλος της κατέστη ο Ναύαρχος James Stavridis, Πρύτανης του Fletcher School for Law and Diplomacy του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης. Ήδη η Ακαδημία έχει περισσότερα από 100 μέλη – Τακτικά, Αρωγά και Επιστημονικούς Εταίρους – καθώς και δύο επίτιμα.