ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Παραπληροφόρηση στη Γερμανία: Εικόνες εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία με πλάνα από τη Γεωργία



    Ένας από τους κορυφαίους τηλεοπτικούς σταθμούς της Γερμανίας, χρησιμοποίησε πλαστές εικόνες στην κάλυψη των γεγονότων στην Ουκρανία, όπως αναφέρει το RT. Οι εικόνες που χρησιμοποιούνται από τους συντάκτες του γερμανικού καναλιού ZDF, είναι υλικό, με το οποίο ισχυρίζεται ότι στην Ουκρανία έχουν εισβάλλει ρωσικά τανκς. Στη συνέχεια αποδείχθηκε  ότι το υλικό που παρουσιάστηκε ήταν τελείως διαφορετικό και ως προς τον χρόνο και ως προς τον τόπο.
    Οι φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του ZDF, αλλά διαγράφηκαν μετά, όταν παρατηρητικοί χρήστες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά και την αγανάκτησή τους για το «λάθος» των εικόνων.
    Σε τηλεοπτική εκπομπή του ίδιου καναλιού μεταδόθηκαν ειδήσεις που περιείχαν τις φωτογραφίες με τις οποίες ‘αποδείκνυαν’ ότι τα ρωσικά τανκς είχα εισβάλει στην Ουκρανία, πιθανόν, σε περιοχές του Ντονέτσκ και της Λουγκάνσκ. 
    Αργότερα αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για φωτογραφικό υλικό που ελήφθησαν στη Γεωργία το 2009.
    Αυτή η πρακτική των «αποδείξεων»  της ρωσικής συμμετοχής, δεν είναι ασυνήθιστη. Την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα, για να δικαιολογήσουν το αίτημα της αποστολής όπλων από τις ΗΠΑ, το Κίεβο έδειξε τις ίδιες φωτογραφίες στη Γερουσία των ΗΠΑ...
    Οι φωτογραφίες, συνήθως, είναι ρωσικά τανκς που είχαν φωτογραφηθεί στη Νότιο Οσετία από τη Ρωσία και φυσικά δεν ήταν ... «αποκλειστικές» εικόνες, όπως παρουσιάζονται.